George Haber, românul care a inventat DVD-ul: «În spatele Covidului se petrece o schimbare care vine ca un uragan, cu mult mai mare»

19 Noi 2021 | scris de Ioana Tomozei

Deși nu se putea plânge de viața pe care o trăia în România, George Haber s-a simțit prea încorsetat de rigoarea pe care o impusese regimul comunist, lui, un adevărat nonconformist, spirit creativ şi rebel.

George Haber, românul care a inventat DVD-ul: «În spatele Covidului se petrece o schimbare care vine ca un uragan, cu mult mai mare»

A reușit să profite de o conjunctură internațională favorabilă și a părăsit România, neînțeles chiar și de părinții lui, care au rămas în țară.

Mai întâi și-a terminat studiile în Israel, apoi a plecat în SUA, împlinindu-și cu adevărat destinul în Silicon Valley. 

Ajuns la 66 de ani, George Haber are în spate o viață fabuloasă, în care a câștigat deopotrivă bani și faimă, după ce a reușit să introducă în lumea IT tehnologia DVD-ului, fondator al mai multor companii, pe care le-a vândut ulterior.

O poveste de viață pe care a condensat-o într-un interviu acordat cotidianului Adevărul.

”Nu ne lipsea aproape nimic, aveam o situaţie bună, iar eu eram un tânăr care se bucura de viaţă, în măsura în care îţi permitea regimul acela rigid.

Aveam chiar şi o trupă de rock 'n' roll în anii de liceu, cântam la baluri şi în discoteci şi ne distram. Singur câştigam la vârsta aia, în liceu, mai mult decât ambii părinţi împreună, deci aveam o viaţă bună. Bani, fete, distracţie, încă de la 16-17 ani.

Eu cântam la chitară bass, iar din trupă mai făcea parte şi regretatul actor Adrian Pintea. Adi era solist vocal, iar cu noi mai cântau alţi doi băieţi.

Pe atunci nu găseai nimic, nu găseai scule, nu găseai niciun amplificator. De fapt, eu am făcut amplificatoarele pentru chitări, pentru că nu am găsit în magazin.

Am mers în bibliotecă şi am găsit o carte care erau prezentate diverse scheme şi indicaţii cum se face un amplificator şi alte scule utile nouă. Iar eu am pus cap la cap toate aceste informaţii şi am făcut amplificatoare pentru noi”. (...)

___________

Nu suportam regimul, simţeam că mă sufoc. Nu suportam realitatea din jurul meu jurul meu, cu hai să pretindem că totul e bine, totul e ok, că şefii ştiu ce e mai bine pentru noi şi ştiu ce trebuie să facem, deşi ei erau de cele mai multe ori nişte analfabeţi fără nicio pregătire.

Era o senzaţie foarte neplăcută, un dictator îmi spunea mie că el ştie tot, că e cel mai bun şi că datoria mea e să-l aplaud, în timp ce ”câinii” din jurul lui, nişte oportunişti, îl susţineau în detrimentul poporului.

Am plecat din România în 1975, iniţial în Israel, iar din 1988 m-am mutat în America. În acei ani, preşedintele SUA de atunci, Jimmy Carter, a dat României comuniste clauza naţiunii celei mai favorizate.

Pentru asta, Carter i-a pus o condiţie lui Ceauşescu, să le permită românilor-evrei şi saşilor să plece, dacă vor, în Israel, respectiv Germania.

Iar eu am ales să plec în Israel, deşi părinţii mei au preferat să rămână în ţară şi au rămas foarte surprinşi de opţiunea mea, pentru că în ţară noi trăiam bine, aveam o situaţie financiară bună şi abia ce terminasem liceul, eram foarte tânăr.

Mulţi ani mai târziu aveam să aflu că pentru fiecare dintre cei care am fost lăsaţi să plecăm s-au primit bani.

A scris despre asta inclusiv Pacepa, fostul şef al Securităţii (Ioan Mihai Pacepa – N.R.). Israelul a plătit pentru fiecare dintre noi câte 5.000 de dolari. Practic, am fost vândut pe banii pe care se vindea pe vremea aia o vacă de rasă bună. (...)

___________

”Am mers iniţial în Israel, iar aici terminat Facultatea de Electronică Technion din Haifa. Apoi, am mers în SUA, în Silicon Valley, iar prima dată m-am angajat la o firmă ca inginer specialist în circuite integrate, la o companie numită Daisy Systems.

M-am mutat apoi la Sun Microsystems, care a fost cumpărat de Oracle, după mulţi ani. Aici l-am cunoscut pe Andreas Bechtolsheim, care a fost apoi primul investitor în compania mea.

Azi, el e unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume şi a fost primul investitor în Google. A rămas în istorie că a fost primul care a scris un cec pentru Google, de 150.000 de dolari. Azi, acel cec valorează 4-5 miliarde de dolari. După Sun, am început prima mea companie CompCore. (...)

___________
 
”Am avut şansa să ajung la momentul potrivit, când se făcea trecerea de la analog la digital. Noi am creat primul produs de DVD în software pe calculatoare şi am avut atunci un succes imens.

Am fost prima companie din lume a realizat un software care a permis să avem dvd inclus în calculator.

Compania mea a venit cu două inovaţii. Una a fost cea de a face business, de a licenţia proprietatea intelectuală, iar a doua a fost implementarea DVD-ului în software, pe care toţi cei care făceau calculatoare o doreau. Şi atunci a început competiţia, am avut discuţii cu Bill Gates, mai târziu şi cu Steve Jobs.

A fost cel mai mare succes, dar şi cel mai mare eşec. Pentru că nu mi-am dat seama că de fapt banii şi puterea sunt în distribuţia mediei şi nu în tehnologie. Şi am fost neinspirat fiindcă am vândut compania. Dacă eram mai inspirat, puteam să devin de atunci un fel de Netflix, Amazon sau Spotify.

Prima mea companie am vândut-o cu 87 de milioane de dolari. Pe mulţi i-am făcut atunci milionari, dar e drept că şi eu am devenit încă de atunci, din anii 90, multimilionar. (...)

Acum am o companie de investiţii Cresta Fund, prin intermediul căreia investesc în alte companii cu potenţial, acolo unde sfaturile şi experienţa mea sunt apreciate.

Mă axez pe inteligenţa artificială, e marea mea dragoste. Asta şi pentru că, în ce mă priveşte, concluzia e că noi, oamenii, nu suntem deloc diferiţi de computere. Fiind poate computere biologice, posedăm acelaşi mod de inteligenţă ca şi cea creată de inteligenţa artificială. Învăţăm exact la fel cum învaţă un computer, nu prin formule, ci prin asemănare. (...)

___________

”Societatea se va stabiliza pe un nou plan, pe o nouă realitate pe care încă nu o ştie nimeni. Este exact ca după un război mondial. Totul se schimbă şi te readuce la ”un normal”, dar la un ”normal nou”.

Eu sunt un optimist, pot spune că o să fie foarte bine. Întrebarea e când o să se întâmple asta...

Probabil că vor trece 2-3 ani până când lumea se va trezi. E un subiect foarte larg şi complet, dar dacă vă uitaţi în istorie au existat diverse perioade pornind de la epoca de piatră şi până la perioada industrială şi post industrială.

Acum se va crea o nouă perioadă bazată pe inteligenţa artificială şi vom avea schimbări absolut radicale în farma, medicină, dar şi în modul nostru de a trăi şi aşa mai departe.

Noi, prin ce trecem acum, vedem Covidul. Dar în spatele Covidului se petrece o schimbare care vine ca un uragan, cu mult mai mare ca şi Covidul şi care practic va reseta totul”, a povestit Haber, pentru cotidianul Adevărul.


CLICK - Follow us on Google News