Godină, dezamăgit de familia pe care a încercat să o ajute: «Când eşti prost... şi viaţa e grea!»

03 Ian 2020 | scris de Monica Pavelescu

Îmbibat de spiritul Crăciunului, alături de soția sa, polițistul Marian Godină a decis în urmă cu câteva săptămâni să ajute o familie cu doi copii care își ducea zilele în condiții mizere, într-un container din Brașov.

Godină, dezamăgit de familia pe care a încercat să o ajute: «Când eşti prost... şi viaţa e grea!»
Narcisa, adolescenta care îşi ducea viaţa într-un container de tablă, într-un frig cumplit

Godină a aflat de situația de situaţia în care trăiau cei doi copii de la unul din prietenii săi, jandarm. A făcut apel pe Facebook, a strâns bani și a ajutat familia respectivă să se mute într-un apartament cu două camere, complet mobilat şi utilat.

Între timp, așteptările lui Godină au fost înşelate de membrii familiei pe care a ajutat-o, în special de tatăl copiilor, care, eliberat recent din penitenciar, îi promisese că va alege să ducă o viaţă cinstită de acum înainte.

”La două zile după ce s-a angajat, ”pe surse”, cum zic jurnaliştii, am aflat că omul nostru petrece cu multă băutură într-o zonă famată a oraşului, alături de nişte prieteni ai lui. Le spusesem şi că nu vreau să aud că îmi zice vreun vecin că l-a văzut venind beat acasă.

M-am dus la apartament şi am întrebat-o pe femeie unde îi este concubinul. Mi-a zis că e plecat să ajute pe cineva la nu ştiu ce treabă, dar că trebuie să vină imediat. I-am spus că ştiu că e beat şi ştiu şi unde e, dar femeia a început să jure pe copiii ei că nu e adevărat.

Aşa că am zis să aşteptăm să-l vedem cum vine. Aflând că suntem acolo, bărbatul nu a mai venit şi şi-a închis telefonul. Mi-a zis a doua zi că venise acasă fix la un minut după ce plecasem noi şi că-i pare rău că nu l-am mai aşteptat puţin ca să ne convingem că nu era beat”, povestește Godină pe blogul său.

Lucrurile nu s-au oprit. Potrivit spuselor lui Marian Godină, bărbatul intenţionează acum ca din primul salariu să îşi cumpere o maşină. ”Dacă vă întrebaţi ce fel de maşină poţi cumpăra cu atât de puţini bani, vă pot spune că sunt tot felul de rable radiate sau fără acte. Iar pentru el, care nu are nici permis, nu cred că e vreo problemă că maşina nu are acte”, mai scrie poliţistul.

Mai mult, nemulţumit de faptul că Godină i-a pus condiţii pentru a continua să-i ajute familia, bărbatul a plecat din apartament, iar capul familiei s-a întors în baraca de tablă în care trăia înainte, iar soţia şi-a exprimat dorinţa de a-l urma, renunţând la tot confortul şi sacrificându-şi din nou copiii.

Între timp, întreaga familie ar fi plecat să-şi petreacă sărbătorile într-un sat de lângă Braşov, în condiţiile în care Marian Godină a avut grijă să nu le lipsească nimic de Crăciun. 

”Cu frigiderul plin, căldură, brad (cumpărat şi făcut de Georgiana), cadouri sub brad, suc, televizor, cablu etc, ce minte îţi trebuie să faci Crăciunul la mama dracu’ ca boschetarii? Nu au stat acasă. Iar de Revelion la fel. S-au dus într-o comună de lângă Braşov de pe 31 şi încă nu s-au întors acasă, spunând că nu au cu ce să vină. Asta după ce vorbisem că după Anul Nou fata va face meditaţii la română şi matematică. Vorbisem noi şi că citeşte nişte cărţi pe care i le-a dus Georgiana, dar nu s-a atins de ele”, explică poliţistul.

Exasperat, Godină a mai aflat şi că a fost minţit fără scrupule de adolescenta care îl impresionase atât de mult în urmă cu mai bine de două săptămâni.

”Şi poate aş fi trecut peste toate, dacă fetiţa nu ar minţi în cele mai infecte moduri posibile. O să spuneţi că aşa sunt copiii, că ăsta e mediul în care a crescut, că e încă pe modul supravieţuire etc. I-am căutat şi eu tot felul de scuze. Mă minţea o dată şi îi explicam că nu e bine, că îmi poate spune adevărul şi nu mă supăr. A doua zi minţea iar. A treia zi iar. Şi tot aşa. Iar minciunile tipice copiilor nu le pun la socoteală, mă refer la minciuni d-alea urâte, premeditate şi gândite bine, d-alea de mă făceau să mă întreb dacă în faţa mea e un copil sau un infractor”, scrie Godină.

Dezarmat de comportamentul familiei pe care a încercat să o ajute, Marian Godină regretă acum că s-a implicat în acest caz. Iar situaţia pare una fără ieşire. Asta şi pentru că este conştient că dacă ar folosi banii obţinuţi din donaţii şi ar cumpăra un apartament, capul familiei l-ar vinde pe o sumă de nimic pentru a-şi împlini pornirile vicioase. 

”Am vorbit cu mulţi oameni despre cum să ies din asta, dar niciunul nu prea a ştiut ce să fac concret. Încurcătura chiar e una mare. Eu am considerat că în primul rând trebuie să vă explic cum stau lucrurile şi să îmi asum în totalitate prostia pe care am făcut-o. De câteva zile caut o soluţie care să fie corectă şi morală, dar e foarte greu de găsit una. Să donez banii unei asociaţii, să le cumpăr lor o garsonieră de care se va alege praful în timp ce alţii se chinuie să îşi plătească ratele, să donez banii unor copii bolnavi, să-i dau unei fundaţii?
 
Chiar nu ştiu cum voi ieşi din asta. Îmi pare rău şi îmi cer scuze pentru ce am „reuşit” să fac, ştiu că îmi voi pune mulţi oameni în cap, voi pierde enorm din încrederea voastră dar, aşa cum spuneam încă din titlu, când eşti prost…şi viaţa e grea”, concluzionează Godină.


CLICK - Follow us on Google News