Povestea nespusă a dezvăluirilor despre amantlâcul extraconjugal al lui Jeff Bezos

07 Mai 2021 | scris de Monica Nistor

Bloomerg a publicat un extras din volumul "Amazon Unbound: Jeff Bezos and the Invention of a Global Empire”, scris de Brad Stone, în care deapănă povestea loviturii de maestru date de fondatorul Amazon tabloidului Enquirer, cel care a dezvăluit detalii intime ale relaţiei sale extraconjugale cu o moderatoare de televiziune.

Povestea nespusă a dezvăluirilor despre amantlâcul extraconjugal al lui Jeff Bezos

14 februarie 2019. Tabloidul Enquirer tocmai publicase mesaje intime şi fotografii cu Bezos şi amanta sa.

”Să ridice mâna cel care a avut o săptămână mai grea decât mine.

Povestea este nelalocul ei. Eu şi cu MacKenzie avem conversaţii mature şi sănătoase despre asta. Ea este bine, la fel şi copii. Media nu-şi mai încape în piele de bucurie.

Toate astea ne distrag de la muncă aşa că mulţumesc că v-aţi văzut de treabă”, le spunea Jeff Bezos directorilor companiei Amazon, într-o ședință desfășurată în acea zi.

Aventura extraconjugală a şefului Amazon stârnise o undă de şoc la vârfurile companiei mai ales că în ultima perioadă observaseră unele schimbări la el - şedinţele de planificare anuală erau amânate sau anulate şi mai erau şi heliporturile pentru care Amazon ceruse autorizare în New York City and Arlington,Virginia. După cum ştiau deja cu toţii, noua iubită, Lauren Sanchez, era pilot de elicopter.

Semnale de schimbare apăruseră şi înainte ca Bezos să anunţe divorţul de soţia sa pe Twitter, pe 9 ianuarie - şeful Amazon voia să transfere drepturile de vot către acţionarii principali. 

Purtătorii de cuvânt ai companiei au dezavuat însă speculaţiile că deciziile de afaceri aveau vreo legătură cu viaţa personală a fondatorului.

Bezos a creat un imperiu de miliarde şi îşi făcuse inamici mai ales prin prisma articolelor publicate în Washington Post - printre ei, administraţia Trump şi prinţul saudit Mohammed bin Salman, după moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Istoria relației sale cu MacKenzie, o romancieră absolventă la Princeton, a făcut parte din imaginea publică a lui Bezos, care glumea pe marginea vieţii sale celibatare, spunând că cineva trebuie să-l salveze dintr-un turn.

Totuşi prin prisma lucrurilor concrete, turnul părea a aparține altcuiva, dacă lui Bezos îi plăceau ieșirile în public, participând la marile evenimente din industria cinematografică, fiind proprietarul unui studio, soţia lui prefera o viaţă discretă şi îl însoţea rareori.

În 2016, Jeff Bezos s-a fotografiat alături de Lauren Sanchez şi soţul ei de atunci, Patrick Whitesell, preşedintele unei agenţii de talente,la o petrecere, după ce studioul său de film a avut primul câştigător de Oscar.

Lauren Sanchez a fost reporter, moderatoare TV - Good Day la Fox News - şi a avut roluri minore în filme (Fight Club). Are trei copii din două mariaje.

Spre deosebire de MacKenzie, Lauren Sanchez era o personalitate efervescentă şi sociabilă.

În 2018, compania sa de elicoptere Black Ops Aviation a început să producă clipuri documentare pentru Blue Origin a lui Bezos. Tot atunci, Lauren i-a mărturisit fratelui său mai mare Michael relaţia cu Bezos. 

În acea vară, Lauren a fost prezentă la lansarea unei rachete a companiei spaţiale a lui Bezos şi a contribuit la un clip inspiraţional în care se aude vocea lui Bezos pe acorduri U2: ”Nevoia de explorare se află în profunzimea fiinţei noastre”.

Relaţia dintre cei doi amanți se desfăşura şi în mediul digital - cei doi îşi trimiteau mesaje şi imagini de natură sexuală. Fără să bănuiască ce va urma, Lauren i le-a arătat şi fratelui său Michael,un manager de talente.

În 2018, tabloidul Enquirer îşi revenea după o perioadă catastrofală. Directorul ziarului David Pecker şi compania-mamă American Media Inc. (AMI) erau în atenţia procurorilor federali din New York pentru acuzaţii că ar fi încălcat legislaţia de finanţare a campaniilor electorale.

David Pecker ar fi cumpărat drepturile de publicare a poveştilor despre infidelităţile prietenului său Donald Trump, o practică numită ”catch and kill”.

Editorul șef al publicației, Dylan Howard, un jurnalist acid, aflat în spatele unor dezvăluiri-bombă despre celebrităţi, a fost cel care a propus drept represalii la articolele din WP despre AMI încercarea de a găsi ceva putred în viaţa personală a celui mai bogat american.

În septembrie 2018, Michael Sanchez i-a trimis un mail prietenei sale Andrea Simpson, reporteră AMI: un prieten care lucrează pentru un ”afacerist de rangul lui Bill Gates” are imagini compromiţătoare cu el şi o actriţă căsătorită. Dorea o sumă de şase cifre pentru materialele compromițătoare.

Michael i-a ţinut în şah mai multe săptămâni şi în cele din urmă le-a oferit fotografii blurate -Simpson a bănuit despre cine e vorba, iar Sanchez i-a confirmat. Au semnat un contract de 200.000 de dolari americani în care era prevăzut faptul că publicația îi va proteja identitatea ca sursă.

Enquirer a aflat singur cine este amanta după ce şi-a trimis reporterii pe urmele lui Bezos şi l-au surprins coborând din avionul său privat împreună cu Lauren.

Povestea amantlâcului lui Bezos a fost întâmpinată cu entuziasm, dar şi nelinişte la sediul AMI din Manhattan - compania era în procedură de protecţie de faliment din 2010 şi era înglodată în datorii. Eforturile sale de a obţine o investiţie din partea Arabiei Saudite pentru achiziţionarea Time nu dăduseră roade.

Anthony Melchiorre, partenerul acţionarului majoritar, un fond de investiţii din New Jersey, se temea de noi acţiuni legale împotriva ziarului.

David Pecker era încântat de informațiile obținute - se lăuda cu "cel mai bun material jurnalistic scris vreodată de Enquirer” şi că ”fiecare articol va fi o nouă lovitură mortală pentru Bezos”.

În acelaşi timp, se temea foarte tare şi, prevăzător, a cerut ca povestea să fie "100% verificată”. Nu mai trebuia decât să se decidă când să publice.

În acea toamnă, jurnaliştii Enquirer au lucrat detaliile cu Michael Sanchez care, în plus, le-a dat ponturi despre planurile de călătorie ale cuplului. Fratele amantei lui Bezos le-a promis chiar şi cireaşa de pe tort: o imagine cu bărbăţia şefului Amazon.

Avea să fie o cacialma - Sanchez le-a arătat o imagine oarecare luată de pe un site de adulţi pe FaceTime. Ulterior, Sanchez avea să dezvăluie FBI-ului că n-a avut niciodată o fotografie cu părţile intime ale lui Bezos.

”Tot ce am făcut a fost pentru protecţia lui Jeff, Lauren şi a familiei mele. Nu aş vinde pe nimeni”, a spus Michael respingând ideea că şi-ar fi trădat sora. Relaţia lor era la vedere - era o chestiune de timp până ar fi aflat toată lumea. 

Pe 7 ianuarie 2019, Bezos şi Lauren primeau un mesaj de la editorii Enquirer: "Vă scriem pentru a vă solicita un interviu despre aventura voastră”.

Lauren a apelat la Michael care i-a propus să fie reprezentantul ei în relaţiile cu Enquirer, având în vedere că-i cunoştea pe editori - în acest scop au semnat un contract de 25.000 de dolari pe lună. Apoi Michael l-a anunţat pe Howard. Fiind convins că este protejat de contractul de confidenţialitate cu AMI, juca la ambele capete.

Bezos a jucat mai dur - a luat legătura cu consultantul său de securitate Gavin de Becker şi cu avocatul acestuia specializat în industria divertismentului, Marty Singer.

PR-ul Amazon urma să anunţe divorţul lui Bezos pe Twitter pe 9 ianuarie: ”S-a produs o schimbare în vieţile noastre. După o perioadă de explorare iubitoare şi separare de probă am decis să divorţăm şi să continuăm să ne împărţim atribuţiile ca prieteni”.

Deşi Enquirer apărea lunea, Howard l-a convins pe Pecker să dea drumul poveştii online în aceeaşi seară: "Şeful Amazon divorţează după legătura amoroasă cu soţia unui mogul de film”. În următoarele zile au curs articolele în care erau dezvăluite mesajele intime dintre cei doi.

Michael a cerut un armistiţiu: AMI să nu mai publice nimic în schimbul accesului paparazzi la fotografii cu Lauren şi prietenele sale pe un aeroport.

Bezos era departe de a fi satisfăcut şi, bănuind că acțiunea reprezintă de fapt o serie de represalii politice pentru articolele din WP, l-a însărcinat pe Becker să afle de unde a obţinut tabloidul mesajele sale private.

Becker era un adevărat expert în domeniu - a fost consultant prezidenţial şi al unor personalităţi publice importante şi autorul mai multor cărţi despre psihologia violenţei. 

Becker l-a mirosit repede pe Michael după ce a vorbit de câteva ori cu el. N-a stat pe gânduri şi şi-a publicat bănuielile în Daily Beast, o publicaţie deţinută de un prieten a lui Bezos.

Dar a făcut mai mult decât să-l arate cu degetul pe Michael: a prezentat şi un alt scenariu care îl punea pe şeful Amazon în contrast cu adversarii săi jurnalistici. Ancheta Enquirer era legată de campania lui Trump împotriva WP: ”indicii puternice trimit către motive politice”.

Articolul respectiv și-a îndeplinit menirea: panicat chiar şi de cea mai mică aluzie la o conspiraţie politică împotriva lui Bezos, care ar fi ameninţat acordul cu procurorii, Pecker l-a implorat pe Howard să cadă la înţelegere cu tabăra cealaltă.

Howard a tratat cu avocatul lui Becker, Singer, căruia i-a promis că Enquier nu va mai publica nimic dacă Bezos infirmă motivaţiile politice. Singer a vrut să ştie ce mai are tabloidul, iar Howard i-a descris nouă fotografii private. Doar că jurnalistul a plusat: avea şi un selfie cu bărbăţia lui Bezos.

Echipa lui Bezos nu s-a lăsat intimidată: a publicat în Washington Post un articol care îl indica Michael ca sursă şi sublinia din nou motivele politice.

Pecker i-a cerut lui Howard să facă ceva - Melchiorre, managerul fondului de investiţii, era furios.

”Povestea nu trebuie în niciun fel înţeleasă ca formă de şantaj sau ceva de acest fel. Este în interesul ambelor părţi să se înţeleagă având în vedere spectrul acuzaţiilor legale din jurul afacerii”, i-a spus Howard la telefon lui de de Becker, cu care de acum negocia direct.

Pe 7 februarie, avocatul lui AMI a trimis pe mail o propunere prin care echipa lui Bezos să se angajeze la o dezminţire publică, iar în schimb tabloidul nu mai publică mesajele private şi fotografiile.

Bezos l-a considerat din capul locului o tentativă de extorcare şi şi-a anunţat echipa că avea de gând să publice un răspuns pe site-ul Medium. Eseul numit ”Nu, mulţumesc, domnule Pecker” l-a lăsat cu gura căscată pe vicepreşedintele afacerilor corporative.

”Ieri mi s-a întâmplat ceva frapant. Mi s-a făcut o ofertă imposibil de refuzat. Sau cel puţin aşa şi-au închipuit oamenii de la vârful National Enquirer”, a scris Bezos dezvăluind corespondenţa sa cu publicaţia. 

"Iată contextul: Faptul că sunt proprietarul Washington Post este un complexifier (factor de complexitate, termen inventat de Bezos - N.R.). Este un lucru inevitabil faptul că anumiţi oameni puternici ce au experienţa ştirilor WP ajung să tragă concluzia greşită că sunt inamicul lor”.

Soluţia lui Bezos a avut totuși scăpări - de parcă povestea nu era nici despre o relaţie extraconjugală, nici despre înşelătoria fratelui lui Lauren şi nici despre disperarea AMI - iar asta pentru că Bezos a conceput o lovitură de maestru PR, se arată în extrasul din cartea lui Roger Stone, publicat de Bloomberg.

Bezos s-a prezentat drept apărătorul presei şi oponentul ”reputaţiei AMI de a face o armă din privilegiile jurnalistice, ascunzându-se sub protecţii importante şi ignorând principiile şi scopul jurnalismului autentic”.

Nu s-a oprit totul aici: De Becker a scris un nou articol în care a mai dezvăluit un strat de adevăr - saudiţii au piratat telefonul lui Bezos, iar AMI n-a mai avut de ales şi a fost obligat să-şi dezvăluie sursa.


CLICK - Follow us on Google News