Chinurile Maiei Morgenstern după ce a jucat în Patimile lui Hristos: Am fost agresată fizic, scuipată și zgâriată

27 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Maia Morgenstern a dezvăluie detalii necunoscute despre viața sa, despre familia din care provine, dar și despre povara de a fi interpretat rolul Fecioarei Maria, în filmul „Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson. I

Chinurile Maiei Morgenstern după ce a jucat în Patimile lui Hristos: Am fost agresată fizic, scuipată și zgâriată

Tatăl său, Usher Morgenstern. Supraviețuitor al Holocaustului, a fost dat afară de la catedra de Matematică, din cauza faptului că a îndrăznit să critice regimul politic comunist.

”Mama lucra și tata stătea acasă și se ocupa de mine, pentru că fusese dat afară de la catedra de Matematici, deoarece îndrăznise să critice regimul, direct și pe față. Supraviețuise Holocaustului, nu-i mai era teamă de nimic.

L-au dat afară în sensul că nu mai avea niciun fel de serviciu. Tata n-a avut pensie, n-a avut nimic. Tata n-a vrut să dea în judecată statul român, deși au venit și mi-a spus că au găsit dosarul, ar fi avut dreptul să pornească o acțiune.

Tata traducea cărți, mama era cea care punea pâine pe masă, zi de zi, lună de lună, de aici era dorul de mama, pentru că mama lucra.

Când avea 40 de ani, le-a lăsat pe toate în urmă, pentru a ocupa un post la Institutul de Informatică, toate erau impotriva ei, nu avea dosar bun, o chema Morgenstern, avea rude în afară, bărbatul ei fusese dat afară”, a povestit Maia Morgenstern despre familia ei, în podcastul lui Mihai Morar.

După ce, în 2004, a interpretat-o pe Fecioara Maria, în filmul ”Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson,  Maia Morgenstern spune că s-a confruntat cu prejudecățile violente ale celor din jur și a dezvăluit că a fost agresată din cauză faptului că o evreică a interpretat o figură simbolică pentru creștinism.

”Sunt bântuită de emoții și așa va fi, depind de percepția și de acceptarea celorlalți. Și-atunci ce am eu de făcut? Să mă pregătesc. Frica mi-a arătat care sunt zonele sensibile, vulnerabile, nepregătite, unde trebuie insistat, după părerea mea.

Așa aș face eu, așa mi-a fost mie bine, așa m-am simțit apărată, pregătită, respectând pe cei care vin în fața mea. A fost complicat, am fost și agresată la propriu, și fizic, și scuipată, și zgâriată. Eu cred ca au fost furtuni, nedreptăți, lucruri, care m-au durut la fel de tare, poate mai mult” a spus Maia Morgenstern.

În timpul filmărilor pentru ”A șaptea cameră”, o peliculă ce are are ca subiect principal tema Holocaustului, actrița a vizitat pentru prima dată lagărul de exterminare de la Auschwitz. Atunci a aflat adevărul despre moartea bunicului ei, Aaron Morgenstern.

”Bunicul meu din partea tatălui, Aaron Morgenstern, a pierit în timpul Holocaustului, la Auschwitz. Ei l-au așteptat, sperau să vină, într-o zi să sune la ușă. Tata spunea că atâta vreme cât nu știa date concrete că a murit, îl așteaptăt 

Eu l-am căutat și l-am găsit în arhivă, pe listele celor asasinați la Auschwitz. Tata trăia încă și i-am spus.

Filmam la Auschwitz pentru producția «A șaptea cameră». Ni s-a dat permisiunea să filmăm doar între cele două garduri de sârmă ghimpată, de vizitat se putea vizita.

Într-o pauză de filmare, m-am dus să vizitez și să stau de vorbă la arhivă. L-a găsit pe bunicul, dar zice de profesie că era cizmar. Tata zice, însă, că de profesie era director de bancă și că a mințit, a zis că e cizmar pentru a putea fi privit ca fiind mai de folos”, a mai dezvăluit Maia Morgenstern.


CLICK - Follow us on Google News