Povestea lui Manel, bărbatul care s-a trezit în viitor, după 35 de ani de comă

11 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Cum ar fi să te trezești peste 35 de ani? Manel Monteagudo ar fi unul dintre cei care au aflat răspunsul...

Povestea lui Manel, bărbatul care s-a trezit în viitor, după 35 de ani de comă

El Mundo povestește că Manel a intrat în comă în 1979, pe vremea când avea 23 de ani, după ce a căzut de la înălţime, pe o navă comercială germană pe care lucra.

S-a trezit în 2014, când a împlinit 58 de ani. În tot acest timp, doar iubita lui, care i-a devenit între timp soţie, şi-a păstrat speranţa şi a fost convinsă că Manel îşi va reveni într-o bună zi.

Manel a început să lucreze ca marinar la vârsta de 14 ani. Mai întâi în sudul Africii, apoi în marina comercială spaniolă şi la 17 ani s-a mutat în Germania, în căutarea unor condiţii de trai mai bune.

S-a îmbarcat pe o navă comercială germană care a părăsit Bremenul şi a ajuns în Basra, în Irak. Aici, Manel a căzut de la o înălţime de 6 metri, lovindu-se la cap şi intrând în comă. Era 28 februarie 1979, ziua în care a împlinit 23 de ani.

În primele luni a fost internat într-un spital din Irak, apoi a petrecut câţiva ani într-un spital din Coruña şi în cele din urmă l-au dus acasă, unde a fost îngrijit de iubita lui, Conchi. 

”Cheagul pe care îl aveam în cap şi pe care îl am în continuare, nu a putut fi îndepărtat, pentru că se află într-o zonă foarte riscantă. I-au spus soţiei mele că în orice zi puteam să mă trezesc sau să mor”, a explicat bărbatul.

”Prima mea impresie a fost că accidentul s-a petrecut cu o zi înainte. În niciun moment nu am conştientizat că sunt în Spania. Pentru mine era iubita mea, nu stiam că îmi devenise soție.

Imediat ce i-am vazut faţa, am recunoscut-o. Dar am fost şocat să văd că avea părul foarte încărunţit", a explicat Manel care au fost primele impresii trăite în momentul în care a redevenit conștient, era 15 octombrie 2014.

A avut nevoie de terapie pentru a putea să vorbească şi să meargă din nou.

Când şi-a văzut imaginea în oglindă a avut un şoc. ”Nu, acesta nu sunt eu, acesta este un batrân, eu am 23 de ani”, a gândit el.

Manel nu ştia că există internetul şi nici că poate urmări mai mult de două canale de televiziune. Nu ştia ce este o telecomandă şi nici măcar astăzi nu s-a obişnuit cu noua tehnologie, impresia  sa generală fiind că trăiește într-un film SF.

Evident, ca orice microbist, s-a bucurat să afle că Spania a câştigat Cupa Mondială de Fotbal în 2010.

Apoi a aflat că locuia în alt oraş, într-o altă casă şi era căsătorit. A spus că în vremea în care pentru un cuplu a trăi împreună fără un certificat de căsătorie era mai complicat, Conchi a găsit metoda prin care putea avea grijă de el, și a cerut unui preot să îi cunune. 

Nu era tată în momentul în care a intrat în starea de comă, la câteva zile după ce s-a trezit a aflat că are două fiice. Însă nu a dorit să și afle cum de s-a întâmplat așa ceva.

”Nu regret absolut nimic, pentru că nu-mi amintesc nimic... Singurul lucru pe care îl regret este moartea tatălui meu. Când m-am trezit, el murise deja şi a fost şocant pentru mine, m-a intristat”, a povestit Manel. Mama lui era încă în viaţă, dar a murit trei ani mai târziu.

”Conchi şi-a sacrificat toată tinereţea pentru mine”, spune bărbatul care acum...urăşte să doarmă!

_____________________

Bun, după ce ați citit această minunată poveste, cei care ați avut curiozitatea să ajungeți până la capăt ar trebui să vă puneți întrebarea despre cât de adevărată este această poveste, pe care ați citit-o pe website-urile unor publicații din România care se pretind a fi serioase și pentru care în jurnalism îndoiala a fost înlocuită de certitudini.

În primul rând ar trebui să știți că Manel Monteagudo este pseudonimul literar al lui José Manuel Castro Blanco și că pentru prima dată povestea lui a apărut în urmă cu doi ani în publicația spaniolă La Voz de Galicia, dar nu a avut același succes ca și acum. Unul mondial..

Cu ceva rețineri în privința poveștii sale, El Mundo a încercat să clarifice anumite aspecte, dar Manel nu a răspuns invitației de dialog pe care i-au lansat-o jurnaliștii spanioli.

Se poate cineva trezi după 35 de ani de comă și să-și reia viața normal? E întrebarea pe care și-o pune orice om cu urmă de logică și rațiune...

”Bineînțeles, sună foarte ciudat. Nu spun că acest caz este imposibil, dar este extrem de dificil de înțeles.

Dacă ar fi stat 35 de ani într-o stare vegetativă, probabilitatea de a se recupera este aproape imposibilă.

Și dacă ar fi fost într-o stare comatoasă, este necesar să fie analizată și identificată cauza care a produs această stare. În orice caz o urmare firească a acestei situații ar fi fost atrofierea mușchilor și un proces extrem de anevoios în recuperarea unor funcții ale organismului.

Eu unul nu am văzut, nu am citit și nu am cunoștință despre un caz similar. Din punct de vedere medical, un astfel de caz este puțin probabil să se fi petrecut”, spune medicul neurolog Ayoze Gonzalz pentru El Mundo.

Mai mult, conform asociației scriitorilor din Galicia, Manel Monteagudo a publicat patru volume de poezie, primul dintre ele apărut la doar câteva luni după așa-zisa sa trezire din comă. Ultimul dintre ele a apărut în luna iunie a acestui an.

Povestea căsătoriei lui Manel și a celor două fiice ale sale e una care naște multe semne de întrebare...  

Conform agenției EFE, cele două fiice au 37. respectiv 26 de ani. Deci cea mai în vârstă s-ar fi născut la cinci ani după ce-a intrat în comă, în 1984, iar cea de-a doua în 1995, la 16 ani de la același moment.

În cele din urmă, cea mai plauzibilă explicație a acestei povești a oferit-o prieten al lui Manel, Xoan Marino, președinte al unui centru cultural care a organizat prezentarea volumelor lui de poezie.

”Suntem prieteni încă din copilărie, de dinaintea accidentului pe care l-a suferit. Manel a fost într-o stare vegetativă mulți ani la rând, dar avea anumite momente de luciditate. Uneori redevenea conștient pentru câteva ore sau chiar pentru câteva zile la rând.

Știu că s-a lovit rău la cap și că a fost internat câteva luni în spitalul din A Coruna. Iubita sa, care era soră medicală a avut grijă de el, iar într-unul din momentele sale de luciditate s-au căsătorit.

Nu l-am vizitat niciodată în Vigo, dar o dată, acum 18 sau 20 de ani, m-a vizitat la centrul pe care îl conduc și mi-a spus de accident și că s-a însurat și că are două fete.

Da, cele două fete... Mă rog, v-am spus că avea destule momente în care redevenea conștient, poate într-unele din acestea au fost concepute.

Își putea părăsi locuința, rar, dar nu putea merge singur pentru că se putea prăbuși în orice moment. 

Nu a fost 35 de ani neîntrerupt în comă, nu tot acest timp, i-a luat mult să-și recâștige conștiența, dar nu atât de mult”, a declarat Xoan Marino pentru El Mundo.


CLICK - Follow us on Google News