Fata lui Steve Jobs, dezvăluiri despre relația rece cu tatăl său și despre pocăința ultimelor clipe
”Small Fry“ este cartea de memorii publicată de fiica lui Steve Jobs, Lisa Brennan, în care povestește în detaliu relația tensionată avută cu tatăl ei, cel care a părăsit-o pe mama ei atunci când a aflat că este însărcinată, nu i-a arătat niciodată afecțiune și s-a manifestat doar critic la adresa ei.
Lansată de Grove Atlantic, ”Small Fry“ conturează portretul unui tată rece faţă de o fiică pe care nu şi-a dorit-o”, face o recenzie Daily Mail.
”În privinţa lui Steve Jobs exista o linie fină între civilizaţie şi cruzime, care putea fi încălcată în câteva secunde. Steve Jobs era deseori brutal de sincer şi de critic faţă de toţi oamenii din jurul lui”, spune în carte Lisa Brennan, încercând o schiță comportamentală a tatălui său.
Jobs și mama Lisei, Crisann Brennan, au avut o relație de aproape cinci ani, iar după ce a rămas însărcinată a părăsit-o.
Lisa spune că atunci când a aflat că va fi tată, potrivit mărturisirilor mamei ei, Jobs ”s-a înfuriat, a scrâşnit din dinţi şi pur şi simplu a ieşit din casă, trântind uşa în urma lui“.
Lisa s-a născut la o fermă deţinută de un prieten de familie în Oregon. Jobs s-a întors câteva zile mai târziu şi a spus tuturor că nu este copilul lui.
Crisann l-a dat în judecată pe Jobs, care a fost obligat să facă un test de paternitate, care a stabilit că el este într-adevăr tatăl copilului. Jobs a fost obligat de statul California să plătească o pensie alimentară de 385 de dolari.
Abia după încheierea procesului, Jobs lansa în mod public Apple, devenind peste noapte milionar în dolari. În timp, interacţiunea Lisei cu tatăl ei se rezuma la a-i citi declaraţiile şi interviurile din pagini de ziar şi reviste.
Devenit celebru, după lansarea Apple, Jobs declara într-un interviu pentru revista TIME că ”28% din populaţia masculină a SUA i-ar putea fi tată“ Lisei.
Copilăria Lisei, departe de tatăl ei, a devenit haotică, Crisann, mama ei, un artist aspiraţional, reușea să întrețină familia având trei locuri de muncă: femeie de serviciu, chelneriţă şi bonă.
Lisa mai primea vizite din partea tatălui, o dată sau de două ori pe lună. Mai târziu, a reuşit să formeze o legătură mai puternică cu tatăl ei, pe care o descrie ca fiind ”magică“.
Ajunseseră să vizioneze filme împreună, cântau la pian, în casa fondatorului Apple, iar într-o zi, au plecat în vacanţă în Hawaii şi chiar .
În mod surprinzător, povesteşte Lisa, reuşeau să realizeze o legătură mai puternică în momentele în care vorbeau deschis despre sex şi tatăl ei îi povestea anecdote despre un prieten de-al lui care obişnuia să fie vizitat de actriţa Ingrid Bergman.
Cu toate acestea, tensiunile dintre ei nu dispăruseră complet. La o petrecere, un invitat a fost curios să știe cine este Lisa. În acel moment, sora ei vitregă, Eve, a răspuns: ”Lisa este doar o greşeală a tatei“. Steve Jobs s-a căsătorit în 1991 cu Laurene Powell, cu care a avut alţi trei copii.
Lisa povestește în cartea sa de memorii cum într-o zi, pe când ea şi tatăl ei se aflau la un restaurant, fondatorul Apple a răbufnit la adresa chelneriţei, făcând-o să plângă pentru că nu i-a adus o salată de morcovi pe gustul său.
Lisa relatează în detaliu cum Jobs i-a ”terorizat“ pe angajaţii restaurantului, refuzând de nenumărate ori felurile de mâncare comandate, pe motiv că ”mâncarea e de rahat“ sau că „morcovii nu erau tăiaţi potrivit“.
”Ce păcat că mâncarea de aici e de rahat, că restul e grozav“, i-ar fi spus Jobs chelneriţei care se întorsese cu o altă salată, pe care a refuzat-o şi de această dată.
”Ştie cineva de aici cum să-şi facă treaba? Serios, habar nu aveţi! Am cerut morcovi proaspeţi. Ar trebui să te gândeşti la motivul pentru care eşti aici şi dacă îţi faci bine treaba. Pentru că e de rahat până acum“, i s-a adresat Steve chelneriţei.
Femeia, pe care Lisa a descris-o ca având ”o faţă blândă şi ochi obosiţi“, a început să tremure şi să plângă, în timp ce Jobs îi arăta gesticulând cum ar trebui tăiaţi morcovii din salată.
După alte feluri de mâncare refuzate, managerul restaurantului a venit să-şi întrebe clientul nemulţumit ce ar trebui să facă pentru a rezolva această situaţie. Steve a răspuns: ”Nimic. Nu puteţi face absolut nimic. Mâncarea voastră e de rahat“, i-a răspuns Jobs.
Descriind ultimele zile ale tatălui ei, Lisa spune că Jobs era într-o stare deplorabilă. Lisa scrie că atunci când a văzut-o, Steve Jobs i-ar fi spus: ”Sunt atât de bucuros că că eşti aici“, simțindu-se dezarmată de căldura cu care a fost întâmpinată, pe care nu o mai simţise niciodată.
”Lacrimile au început să-i curgă şiroaie. Înainte să se îmbolnăvească, l-am văzut plângând doar de două ori, o dată la înmormântarea tatălui său şi o dată într-un cinematograf la sfârşitul filmului «Cinema Paradiso»“.
Jobs s-a judecat foarte aspru, aşa cum a fost cu alţii toată viaţa, povesteşte Lisa. ”Nu am petrecut destul timp cu tine când erai mică. Aş fi vrut să avem mai mult timp … acum este prea târziu. Îţi datorez asta“, i-a spus Jobs, repetând obsesiv acest lucru: ”Îţi datorez asta“.
Jobs i-a mai mărturisit: ”Nu eşti tu de vină. Îmi pare atât de rău, Lis. Aş vrea să dau timpul înapoi, aş vrea să pot schimba asta, dar este prea târziu acum“.
Jobs i-a mai dezvăluit în cele din urmă şi motivul pentru care a ignorat-o timp de un deceniu, după ziua în care Lisa a intrat la Harvard. Motivul pare să fi fost unul relativ nesemnificativ: nu fusese invitat în prima zi de facultate a fiicei sale. Întrebat de ce nu şi-a exprimat această nemulţumire mai devreme, Jobs a răspuns simplu: ”Nu sunt bun la comunicare“.