3dots.ro

”Am murit pentru 24 de minute și m-am trezit în a doua mea viață” – povestea unei femei care a revenit din moarte clinică, după ce inima i s-a oprit

”Am murit pentru 24 de minute și m-am trezit în a doua mea viață” – povestea unei femei care a revenit din moarte clinică, după ce inima i s-a oprit

Lauren Canaday a fost în moarte clinică după ce inima i s-a oprit pentru 24 de minute și a simțit nevoia să împărtășească tuturor experiența prin care a trecut, revenind la viață, a doua sa viață după cum mărturisește…

”Am intrat în stop cardiac acasă în luna februarie – soțul meu a sunat la numărul de urgență și a început procedura de resuscitare. A durat 24 de minute pentru ca echipa medicală care a sosit să mă resusciteze. După 9 zile la terapie intensivă, am fost declarată ‘intactă cognitiv’ și nu am nicio leziune cerebrală care să fi fost evidențiată de tomografii”.

Această adevărată supraviețuitoarea afirmă că în prezent rezultatele electroencefalogramei sale sunt normale, în ciuda faptului că a trecut printr-o criză de epilepsie pentru mai bine de 30 de minute imediat după ce a fost resuscitată. 

În termeni medicali, ceea ce a trăit Lauren Canaday  este definit în medicină ca fiind ”fenomenul Lazăr” sau auto resuscitare, un fenomen extrem de rar,  care este consemnat atunci când un pacient a cărui procedură de resuscitare a fost încheiată, revine brusc la viață spontană.

Prima raportare a unui fenomen de acest gen a fost făcută în anul 1982, iar de atunci un număr de 65 de cazuri de „fenomen Lazarus” au fost publicate în literatura medicală. Din aceste cazuri doar 18 s-au recuperat complet, unii pacienți decedând la scurt timp, alții suferind deteriorări neurologice ireversibile.

”Am fost în comă timp de două zile și când m-am trezit eram foarte derutată de faptul că eram intubată și nu mai aveam nicio amintire recentă din ultimele zile. Nu mi-am recuperat niciodată amintirile din săptămâna de dinainte sau cu majoritatea timpului petrecut la terapie intensivă și sunt destul de în ceață în legătură cu tot ceea ce s-a întâmplat în viața mea cu o lună înainte.”

Lauren Canaday mai spune că a trăit si un fel  de amnezie după ce-a revenit la viață: ”Nu știu când am început să înțeleg în ce an sunt și să răspund la întrebări neuro cu acuratețe, dar cred că au fost câteva zile. Tot uitam de ce sunt la spital, mi s-a spus.”

Americanca spune că ”dansul ei cu moartea” nu a semnănat deloc cu ceea ce-și închipuia, de prin filme, și nici nu și-a văzut toată viața trecându-i într-o clipă prin fața ochilor.

Ea spune că cea mai intensă emoție pe care a trăit-o a fost aceea de pace totală, care a însoțit-o câteva săptămâni  pentru câteva săptămâni după eveniment. Chiar mai mult, uneori, atunci când se simte foarte stresată, dacă se întinde pe podea, acolo unde a i s-a întâmplat incidentul pentru a găsi din nou acea liniște.

Din păcate, așa-zisa ei renaștere nu a fost ferită de efecte negative: starea ei emoțională fiind una extrem de proastă pentru un timp, simțindu-se copleșită de sentimente de vinovăție, confuzie și îndurerare.

Lauren Canaday face terapie săptămânal și spune că o ajută să vorbească cu alți oameni despre ceea ce i s-a întâmplat și o ajută să ”proceseze lucrurile”.

Ea mai spune că simte că până și personalitatea ei s-a schimbat. ”Mâncarea mea preferată s-a schimbat și am alte priorități care îmi afectează prieteniile, relațiile. Dragostea mea pentru soțul meu a crescut cu adevărat”, afirmă Lauren Canaday, care crede că acest ultim aspect poate fi explicat parțial și prin faptul că îl vede acum pe soțul ei ca pe un erou.

”Simt că prima mea viață s-a încheiat în februarie și că m-am trezit la a doua viață”, a conchis Lauren Canaday, care a publicat o carte în care povestește experiența prin care a trecut.

Absența respirației și pulsului, semnele clasice de stop cardio-respirator, par să nu mai fie suficiente pentru a declara decesul unei persoane.

Medicii încearcă să explice ”fenomenul Lazăr” sau ”de ce unii morți, nu sunt morți încă?” prin procesul mult mai complicat în care ne părăsește viața, altul decât cel pe care ni l-am imaginat până cu puțini ani în urmă, în care structura și funcțiile diferitelor organe se deteriorează progresiv, și în care nu doar unul, ci mai multe mecanisme sunt implicate

 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs