3dots.ro

De Rusalii, neurochirurgul Ştefan Mindea, cel mai tânăr șef de secție la Stanford, a devenit și preot

De Rusalii, neurochirurgul Ştefan Mindea, cel mai tânăr șef de secție la Stanford, a devenit și preot

A lăsat în urmă o carieră de succes în Statele Unite pentru a se îngriji de trupurile, dar şi sufletele românilor. Este povestea unuia dintre cei mai renumiţi neurochirurgi, de reputație internațională, Ștefan Mindea.

Medicul neurochirurg Ștefan Mindea, absolvent al Universității Stanford, cel mai tânăr șef de secție din istoria renumitei universități americane, a devenit, în a doua zi de Rusalii, preot. El va fi ierarhul unei mănăstiri nou construite, în comuna Lumina, din județul Constanța.

Ştefan Mindea s-a întors în România după 35 de ani petrecuţi în Statele Unite, unde a efectuat în premieră mai multe intervenții minim invazive cerebrale și spinale la Universitatea Stanford. El are peste 40 de lucrări în jurnale internaționale de specialitate, colaborator în cinci cărți de neurochirurgie și peste 100 de prezentări în diverse congrese internaționale de Neurochirurgie..

Într-o ceremonie emoţionantă, în a doua zi de Rusalii, la Mănăstirea Văcăreștii Noi din comuna constănţeană Lumina, neurochirgul Ştefan Mindea a fost hirotonit preot, devenind, de astăzi, și doctor spiritual al semenilor săi.

”Mă voi strădui să apăr Sfânta Biserica, păzind-o de defăimare și de dezbinare. În caz contrar voi suporta consecințele canonice. Așa să-mi ajute Dumnezeu”, a spus medicul neurochirurg, la depunerea jurământului preoțesc.

”Eu cred că aceste două domenii merg mâna în mână. Dacă ne gândim și din punct de vedere istoric, cei leproși erau trimiși la preoți. Orice boală trupească are și o baza sufletească și din acest motiv consider că ideal, în condiții perfecte fiecare medic ar fi și preot.

Fără harul lui Dumnezeu, actul medical este absolut un chin. Am avut anumite momente în care lucrurile au mers foarte greu și am avut alte momente încât cele mai complexe cazuri se desfășurau așa de frumos și natural”, a declarat Ștefan Mindea.

”Credinţa în Hristos este esenţa vieţii, legătura cu Dumnezeu fiind esenţială pentru existenţa noastră ca oameni. Haideți să facem un exercițiu de imaginație și să vedem dacă viața în afara divinității ar avea vreun sens. Bine‑nțeles că nu!

În neurochirurgie lucrurile sunt ceva mai complicate decât s‑ar părea și asta pentru că în cazurile grave, în cancere, în metastaze, te uiți spre Cer și aștepți ca Dumnezeu să te ajute să iei decizia cea mai înțeleaptă. De obicei, eu mă rog de când pacientul vine la consultație până în momentul în care iau decizia de a‑l opera”,  a declarat Ștefan Mindea pentru Lumea Credinţei.

Referitor la viaţa personală, Ştefan Mindea a spus că întâlnirea cu familia, cu soția și cei șase copii  este o adevărată binecuvântare.

Ștefan Mindea spune că va încerca, de acum încolo, să se achite cu dăruire de ambele misiuni pe care și le-a asumat.

”Încerc să slujesc cât de des posibil. Deobicei slujesc miercurea, vinerea, sâmbătă și duminică și Liturghia la prima oră, după care merg în sala de operație. Sunt suprasolicitat, abia fac față”, a spus, zâmbind, medicul preot.

Ştefan Mindea tratează și operează la Constanța oameni suferinzi, de orice condiție socială. Una din operaţiile pe care le face costă 480.000 de dolari în Statele Unite. În România costa de 20 de ori mai putin.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs