O pensionară a murit cu datorii la întreținere, dar înconjurată de obiecte de artă în valoare de 1,5 milioane de euro

17 Noi 2022 | scris de Anita Raicu

Augusta Caterina Grundbock s-a stins din viață pe 7 iulie 2014, singură, fără să fi fost căsătorită și fără să aibă copii, într-un banal apartament cu două camere, dintr-un bloc oarecare din zona Lizeanu, din București.

O pensionară a murit cu datorii la întreținere, dar înconjurată de obiecte de artă în valoare de 1,5 milioane de euro
Augusta Caterina Grundbock, în dreapta imaginii, cu ochelari

A lucrat la Centrala România Film între 1961-1994, ca traducător din limba germană și engleză, iar după ce a ieșit la pensie a tradus cărți pentru editura Alcor.

Caterina Grundbock a fost descoperită fără viață, în locuința sa, după ce vecinii au alertat Poliția, din cauză că nu o mai văzuseră de vreo două săptămâni. Fără a avea moștenitori, apartamentul a fost preluat de Primăria Municipiului București și va fi transformat în locuință socială.

Ecaterina Grundbock își ducea zilele de la o pensie la alta. Cel puțin asta reiese din raportul primăriei, în care se menționează: “în apartamentul defunctei s-a mai găsit un portofel cu 27 de lei (două bancnote de 10 lei, o bancnotă de 5 lei și două bancnote de 1 leu) și 11 monede de 50 de bani”. 

A mai avut două conturi bancare, dar ambele erau goale. De remarcat și faptul că membrii comisiei de evaluare au constatat cu stupoare că în apartamentul defunctei nu exista frigider.

În ciuda vieții simple pe care o ducea, Caterina Grundbock a fost un adevărat custode al numeroaselor tablouri și obiecte de artă pe care le găzduia în cei doar 50.32 de metri pătrați ai apartamentului său, un adevărat muzeu, rod al pasiunii pentru artă a familiei sale. 

“Tezaurul” cuprinde 32 de tablouri, apreciate la 1.288.800 de euro, și numeroase obiecte de artă decorativă estimate la 200.650 de euro - doar covoarele orientale valorează 32.800 de euro.

Multe piese au primit din partea experților Mădălina Mirea mențiunea “susceptibile de a face parte din Patrimoniul Național”. Cinci au fost încadrate la categoria “Tezaur”. Trei tablouri, ”Natură moartă cu flori” (Școală europeană flamandă), ”Femeie cu năframă” (Nicolae Grigorescu), ”Podul” (Ion Andreescu), și două obiecte de artă decorativă, ”Masă de joc pliabilă” (Școala europeană), servantă (Școala franceză).

Adevărata valoare a tezaurului s-a aflat abia după cinci ani de la decesul Ecaterinei Grundbock. Apartamentul a fost sigilat de Poliție până în luna mai 2019, când au fost expertizate obiectele de artă din locuință.

Cei care au cunoscut-o mai bine povestesc că  era foarte speriată că cineva îi dădea târcoale: “A locuit cu mama ei, iar după ce aceasta a murit avea impresia că este urmărită pentru a i se vinde casa”.

“Ecaterina a moștenit tablourile, după Revoluție, de la tatăl ei, care provenea dintr-o familie bogată, cu origini austriece. Atât ea, cât și părinții săi, Ștefan și Augusta, s-au născut în România. Bunica din partea tatălui s-a născut în Ungaria și s-a căsătorit în țara noastră.

Mucky, așa cum i se spunea în familie, a evitat să intre cineva la ea în casă. A dispărut brusc, undeva prin 2007”, a dezvăluit Corina Firuță, de la editura Alcor.

Primăria Capitalei a preluat apartamentul cu două camere, evaluat la 69.490 de euro, iar obiectele de artă plastică și decorativă au fost date în administrarea Muzeului Municipiului București.


CLICK - Follow us on Google News