3dots.ro

Povestea de succes a doi foști polițiști români care au emigrat în Franța și au devenit viticultori: ”Am învățat repede și munceam din greu!”

Povestea de succes a doi foști polițiști români care au emigrat în Franța și au devenit viticultori: ”Am învățat repede și munceam din greu!”

Publicația franceză Plainchamp publică povestea de succes a doi foști polițiști români care au renunțat la carieră în 2010 și au plecat să muncească în Franța și care, după 13 ani, au ajuns să dețină propria afacere în domeniul viticulturii.

În 2010, soții Jianu, Darius și Ionela, au decis să renunțe la haina de polițist și au plecat la muncă în Franța, acolo unde erau deja părinții Ionelei.

Erau proaspăt căsătoriți, nu cunoșteau limba franceză. ”Am spus că vom încerca”, spune Ionela, care nu era deloc convinsă că Franța era chiar paradisul pe care i-l descriau părinții.

Jurnaliștii francezi remarcă faptul că soții Jianu aveau o situație profesională și socială foarte confortabilă: polițișt, ambii absolvenți de facultate – Ionela are două mastere în Management și Economie, iar Darius un master în drept.

Profesia le garanta un salariu ridicat față de standardul țării, dar activitatea lor presupunea și riscuri, constrângeri, situații dificile, care uneori ajung să cântărească mult.

Ajunși în Franța s-au angajat în agricultură, alternând între grădinărit și viticultură. Salariile erau mai mari decât cele din România, mai ales muncind ore suplimentare, iar în câteva luni au reușit să stăpânească limba franceză.

Cel mai dificil le-a fost să găsească o locuință. După experiența pe care a avut-o în acest sens, Ionela spune că regretă acum prejudecățile pe care le-a avut despre românii care lucrau în agricultură în străinătate.

”Nu eram convinsă de Franța, dar Darius a dorit să rămânem”, spune Ionela.

Momentul de cotitură în viața lor s-a produs după ce s-au stabilit în localitatea Vallet, în inima regiunii viticole Nantes, și s-au angajat la moșia condusă de Dominique Coraleau și Pierrick Babonneau.

De-a lungul anilor amândoi și-au îmbunătățit abilitățile și cunoștințele în domeniul viticulturii. ”Învățam repede și munceam din greu”, spun cei doi români.

În plus, pe măsură ce forța de muncă implicată în sectorul viticol a devenit din ce în ce mai redusă, Ionela și Darius s-au dovedit a fi dc neprețuit prin aducerea de muncitori sezonieri din România.

În 2017, la cererea lor, au dobândit contracte permanente de muncă și asta le-a permis să-și poată cumpăra o casă la aproximativ douăzeci de kilometri de moșie.

Ancorarea lor în Franța a devenit mai puternică, mai ales că s-a născut primul copil al familiei.

În 2019 li s-a propus preluarea afacerii viticole. Dominique Coraleau intenționa să se pensioneze în 2022, iar Pierrick Babonneau mai avea doar câțiva ani până să facă același pas, dar nu dorea să conducă afacerea singur și nici să se asocieze pe termen scurt.nNiciunul dintre copiii celor doi nu dorea să preia afacerea.

”La început am crezut că e o glumă, nici nu ne-am imaginat vreodată asta”, a mărturisit Ionela, în timp ce Darius, pasionat de lucrul în vie, se vedea deja în rolul de viticultor șef.

Puțin speriată de proiectul în care s-au implicat, dar putenic motivată și căpătând gust pentru antreprenoriat, Ionela a urmat încă o dată decizia soțului, deschizând un nou capitol în aventura vieții lor.

Pierrick Babonneau rămâne și el câțiva ani la moșie, dar nu ca șef, ci… ca angajat! ”Am vrut să le dau mână liberă, fără să-i dezamăgesc, Dacă aș fi transmis afacerea copiilor mei, desigur că i-aș fi însoțit în acest demers, așa că de ce să nu o fac și cu Darius și  Ionela? Suntem legați. Oferta noastră este un câștig pentru toate. Eșecul lor ar fi eșecul meu”, mărturisește francezul jurnaliștilor.

Transferul proprietății s-a finalizat în octombrie 2022, când au devenit oficial managerii unei exploatații viticole de 45 de hectare în La Chapelle-Heulin. Nu a fost deloc simplu dar, din fericire, ei și vânzătorii lor au beneficiat de sprijinul a doi consultanți de management și a camerei de agricultură din regiune.

Acum, de când este manager, Ionela spune că doarme mult mai puțin bine decât înainte… ”Am trecut de la două salarii… la nimic! „. Dar, în același timp, recunoaște că îi place să învețe în fiecare zi. ”În această meserie, trebuie să știi să faci totul. Este interesant ! Și cred că cu munca la vie, Darius și-a găsit vocația”.

”Vița îmi dă satisfacție. Îmi place să explic clientului cum ajunge vinul în paharul lui, să fac un produs care să-i facă plăcere”, spune Darius.

În perspectivă, cuplul se gândește să dezvolte în domeniul vânzărilor directe, în Franța, dar și pentru export, în special în România și Serbia, ”Acolo, vinul este industrial. Pentru ei, Franța este prestigioasă, dar ei cunosc doar Bordeaux”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs