3dots.ro

Principesa Maria, prima prințesă de România, singurul copil al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta

Principesa Maria, prima prințesă de România, singurul copil al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta

Principesă de Hohenzollern (Maria von Hohenzollern-Sigmaringen, 27 august/8 septembrie 1870, București – 28 martie/9 aprilie 1874, Castelul Peleș, Sinaia) a fost unicul copil al regelui Carol I al României și a soției sale, regina Elisabeta.

Principesa Maria, singurul copil al Regelui Carol I al României și al Reginei Elisabeta, a murit în 1874.

Principesa Maria, prima prințesă de România, a fost un copil considerat precoce din punct de vedere intelectual, dar destinul său a fost unul tragic; s-a îmbolnăvit de scarlatină și nu a putut fi salvată.

Principesa Maria fost botezată în ritul ortodox de către Mitropolitul Calinic Miclescu.

”Acest copil fermecător este toată bucuria mea“, îi scrie lui Carol, în 1872, Regina Elisabeta. Tot ea îi scrie mamei sale: ”Când [Principesa Maria – n.n.] sărută pe cineva, spune imediat: «Vreau ca toată lumea să fie fericită.» […] De îndată ce apelezi la sufletul ei bun, orice mâhnire dispare. Este un copil atât de înţelept şi răbdător!”.

În 1873, Maria, alintată Itty (de la englezescul little-N.R,), călătoreşte împreună cu părinţii săi în Germania, unde le este prezentată rudelor princiare, care îndrăgesc imediat copilul precoce şi drăgălaş.

Viaţa micuţei principese avea să fie curmată prematur, în ziua de 28 martie/9 aprilie 1874, în timpul unei epidemii de scarlatină. Principesa Maria a fost înmormântată în grădina Palatului Cotroceni, cu funeralii regale. Au fost primele funeralii ale dinastiei naționale românești.

Pe crucea de pe mormânt a fost înscris un pasaj din Evanghelia după Luca: ”Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme!”

Regina Elisabeta nu avea să mai devină mamă, iar rana pierderii unicului copil nu s-a cicatrizat niciodată. Mai târziu, regina a spus: ”Copilul meu este singurul meu poem frumos.“

După moartea fetiţei sale, Regele Carol a scris în jurnalul său: ”Religiunea copilului nostru şi limba pe care a vorbit-o au primit pentru noi o nouă sfinţire, căci fiecare cuvânt românesc ne va aminti, de acum înainte, drăgălaşul sunet al dulcelui glas pe care n-o să-l mai auzim niciodată pe lumea aceasta”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs