3dots.ro

Radu Mazăre, adolescentul, din amintirile colegilor de liceu

Radu Mazăre, adolescentul, din amintirile colegilor de liceu

Este destul de puțin cunoscut faptul că pentru Radu Mazăre, înainte de Constanța a existat Drumul Taberei și, ca în viața fiecărui adolescent, liceul, în cazul despre care vorbim de Liceul de Matematică Fizică nr. 4 Măgurele.

Radu Mazăre s-a născut în București, Drumul Taberei, iar părinții săi, Ștefan și Victoria Gabriela, erau, conform unei pagini din catalog, inspector departament industrie alimentară și economist Ministerul Industrializării Lemnului.

Nu mulți dintre colegii de liceu își aduc aminte de el, spunând că Mazăre evita, de obicei, contactul cu ceilalți din clasă, așa că pentru mulți a rămas un personaj neutru. ”Nu venea în tabere, participa doar la unele excursii și petreceri. Nu a venit la nici o reuniune de liceu”, rememorează aceștia, pentru cotidianul Libertatea.

Viitorul politician, om de afaceri și condamnat penal era cunoscut drept ”un om cu spate”. ”Se știa că părinții săi aveau oarecare legături și se vedea asta în comportamentul din clasă. Îi plăcea să fie în centrul atenției”.

”Își vedea foarte bine de interes. De exemplu, cu profesorii de specialitate, mate-fizică, se purta OK. În schimb, cu ceilalți era dificil. Țin minte că profa de franceză avea mult de furcă, mult de tras cu el”, spune alt coleg al fostului om politic.

Mazăre ajungea la școală cu unul dintre autobuzele speciale ale Institutului de Fizică Atomică. Erau 60 de astfel de mașini care aduceau elevi, studenți și lucrători pe Platforma Măgurele zilnic. ”Se venea în două tranșe. El urca la stația Râul Doamnei. Cu prima tură ajungeai la 7, 7.15. Cea de-a doua sosea în Măgurele pe la 8, 8 și ceva. Se pleca la 14.30 și la 16.15”.

”Totuși, să nu vă gândiți că era de colea”, povestesc colegii. ”Abonamentul lunar era de circa 75 de lei, destul de piperat. Alternativa era să combini mai multe autobuze și, în final, să iei 303-ul din Rahova, dar aveai de schimbat”.

Ce însemnau 75 de lei? ”Tocmai începuse perioada în care nu prea se găsea salam de Sibiu, iar un sendviș cu salam de Sibiu era 2,5 lei la barul facultății!”.

Dacă la școală era ”înfumurat și obraznic”, Mazăre atrăgea atenția plăcut la petreceri, unde ieșea mereu în evidență, ”dansa cu toate fetele și era mult mai uman decât în alte ipostaze”. De exemplu, unul dintre foștii colegi rememorează o petrecere dată de un coleg de generație, fostul secretar general al PNL Mihail Bălășescu. Bălășescu a murit în 2015, ucis de socrul său, care avea să se sinucidă ulterior.

”Ei nu erau prieteni, nici măcar foarte apropiați, dar s-a nimerit să vină pentru că stăteau aproape. Mazăre a dansat toată noaptea și a făcut furori pe Alphaville și Madonna”, se amuză apropiații din adolescență.

În apropierea finalul liceului, Mazăre și-a pierdut de tot interesul pentru școală. ”Chiar dacă nu a rămas corigent vreodată, nu își dădea silința. Era un tip inteligent, dar nu se omora cu învățatul”.

A fost și motivul pentru care a dat la Marină. ”Dau acolo pentru că nu intru în altă parte”, le-a spus el colegilor și unui profesor la o oră.

Înainte de bacalaureat, a avut un dialog superior cu un profesor, care s-a declarat bucuros că ”scapă” de Mazăre.

– Încă două săptămâni și gata, scăpăm!

– Ha, ha, scăpați de mine, dar peste un an vin frații mei, gemenii!

Se referea la Mihai și Alexandru, născuți în 1972, care aveau să facă același liceu.

”Mazăre a avut doi frați în același liceu, gemenii Mihai și Alexandru. Cei doi nu semănau deloc, însă Mihai era leit Radu. Rămăsese acolo, practic, și după ce terminase liceul”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs