Viața unui român în Siberia, la minus 50 grade Celsius: ”Am fost de dimineață pe jos să fac niște cumpărături”
Ulan-Ude este capitala Buriatiei, teritoriul unui vechi trib mongol, situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-est de Lacul Baikal, la 5.600 de kilometri de Moscova. Conform recensământului din 2021, Ulan-Ude avea 437.565 de locuitori.
Un român care trăiește de 17 ani în Ulan-Ude, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, relatează cum e viața lui și a familiei sale la minus 50 de grade Celsius.
Marius Giura are 48 de ani, este originar din județul Alba și trăiește de 17 ani în Siberia, în Ulan-Ude, capitala Republicii Buriatia. Este căsătorit din 1999, tatăl a cinci copii și pastor misionar al Bisericii Baptiste.
Ce înseamnă să mergi la cumpărături atunci când afară, mercurul din termometru indică temperaturi cu mult sub 0, sau cum funcționează mașina la -40 de grade, sunt câteva din experiențele pe care Marius Giura le-a împărtășit.
”-43 de grade C. E al 17-lea an de când trăim în Buriatia. Dar niciodată în toți acești ani nu a fost “oficial” atât de frig în Ulan-Ude.
Neoficial, prin diferite suburbii ale orașului au mai fost temperaturi de minus 40 și ceva de grade.
De exemplu, la miezul nopții de revelion dintre 2017/18, termometrul exterior pus pe casa prietenilor cu care întâmpinam noul an arăta -42 C.
Astăzi de dimineață același termometru arăta -50 grade C! Am fost de dimineață pe jos să fac niște cumpărături – lapte, pâine, cartofi… – la vreo 3 magazine prin jurul casei, rază de 500 m – dacă nu stai mult pe-afară, reziști cât de cât.
Deși respiri greu, nările ți se lipesc, iar mustățile încep să facă țurțuri după câteva respirații în aerul geros de-afară”, a scris românul din Rusia îndepărtată.
Marius Giura vorbește și despre cum comportă mașina la ger extrem:
”La aceste temperaturi amortizoarele mașinilor nu mai funcționează aproape deloc, ieri, la cea mai mică denivelare, pe față auzeam de parcă s-ar lovi undeva fier de fier, sec.
Suspensia se mai ține cât de cât în arcuri și bucșe, dar oricum mașina se simte și se aude mai mult ca o căruță. Ușile se închid cu greu, din a 3-4-a încercare.
Căldură cât să nu îngheți, și aia după o jumătate de oră de tors a motorului. Prin oraș, cu opriri, porniri, pauze, încălziri de motor, Arca noastră consumă și peste 20 litri la 100 km.
Dacă e afară, în astfel de condiții motorul trebuie să meargă cam 30 de minute la fiecare oră, altfel riști să nu-l mai pornești”.
Românul spune că toate școlile sunt închise, iar copiii sunt acasă.
”Vremuri de căutat o carte bună prin bibliotecă. Sau un film interesant pe net. Și poate reușim să punem și de ceva jocuri – avem prin casă tot felul, de la clasicele șah, table, Uno, la Colonizatori, Carcassonni, uDog, Tickets to Ride și alte minunății. Doamne ajută!”, a spus Marius Giura.