3dots.ro

Ionuț, un român întors din străinătate: ”Nici să nu mai aud de ea, las’ să meargă alții, eu rămân la oi!” – video

Ionuț, un român întors din străinătate: ”Nici să nu mai aud de ea, las’ să meargă alții, eu rămân la oi!” – video

Mirajul unui trai mai bun în străinătate a atras milioane de români, împrăștiați prin toată lumea, dar la fel de divizați ca și în țară…

Ionuț Lazăr este un tânăr în vârstă de 20 de ani din Deleni, județul Mureș, care a încercat să-și construiască o nouă viață în străinătate, și-a împărtășit experiența pentru Trinitas TV.

A lucrat în Germania, dar nivelul scăzut de calificare profesională nu i-a oferit altă alternativă decât munca în construcții, mai bine zis demolări, unde era plătit cu 8 euro pe oră.

”Se fac bani în străinătate, dar atâta e de greu de nu vă pot spune! Dorul de casă, dorul de țară, de familie…”, a spus tânărul.

Ionuț a povestit că se trezea la ora 05:00, apoi toată ziua, nu lăsa barosul în mână.

”Când veneai acasă pe la șase, șapte seara, nici să mănânci nu-ți mai venea, numai să te pui în pat voiai, eram frânt de oboseală, nici mâncare nu-mi mai trebuia. Și dimineața devreme iar la lucru”, povestește el.

Colegii de-ai săi luau și 20 de euro pe oră, dar el, tânăr și neexperimentat muncea pentru mult mai puțin. Așa că, sătul de traiul pe care i-l oferea străinătatea, a hotărât anul trecut să se întoarcă la Deleni, pe plaiurile natale.

”Am zis la un moment dat, eu nu mai stau, mă duc acasă. Și-așa se strâng oile de-acum, vin Paștile, trebuie să mă duc acasă. De-acolo am venit oarecum nebun”, mărturisește Ionuț.

Pentru că cel puțin de trei generații în familia lui s-a practicat păstoritul, Ionuț a știut foarte bine ce va face odată întors acasă. Cu cei 1.200 de euro pe care îi avea în buzunar a cumpărat câteva oi și a pus pe picioare o mică fermă personală.

”Cum îi acasă nu-i niciunde, unde te naști, unde copilărești, unde ai crescut… Sunt oameni care își vând casa din locul unde au crescut și se duc la oraș, pe mine nu m-ar lăsa inima să-mi vând casa, locul de lângă părinți, de lângă bunici. Își vând casa și se duc la oraș, în aglomerația aia. Eu n-aș putea sta la oraș, eu vin nebun de-acolo”, declară Ionuț.

Ce a răspuns Ionuț când a fost întrebat dacă s-ar mai întoarce vreodată în străinătate: ”Nu! Nici să nu mai aud de ea! Las’ să meargă alții, mai bine stau eu acasă, la oile mele”.

Acasă n-ai stres, n-ai griji, ești oarecum în Raiul tău, ca pe o apă lină, așa… ești liniștit!”.

Ionuț Lazăr îndeamnă tinerii să nu uite de rădăcinile lor și să nu se lase ispitiți de promisiunile unei vieți mai ușoare în oraș sau în străinătate.

”Un sfat nu numai pentru tineri, pentru toți oamenii plecați în străinătate și care și-au lăsat aici poate și familiile, părinții, neamurile.

Dacă o fost în străinătate și o strâns niște bănuți, eu le recomand cu tot dragul și cu toată stima să se întoarcă în țară, să facă ceva pentru ei și pentru țara asta, să n-o lăsăm de izbeliște!

Le recomand să vină și să se ocupe de animale, să strângă vaci, oi, că din animal trăiești, că animalul oferă, produce. Un picuț îi greu, că și mie mi-o fost greu dar încet, încet producția vine”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs