3dots.ro

Povestea românului pe care-l puteți vedea în serialul Vikings

Povestea românului pe care-l puteți vedea în serialul Vikings

Saga scandinavă transpusă în Vikings este la ora actuală unul dintre cele mai populare seriale istorice din lume.

Cum românii nu puteau lipsi dintr-o astfel de poveste de succes, cei care au urmărit-otrebuie să știe că au avut ocazia să-l vadă în confruntările sângeroase dintre fii lui Ragnar și pe Cătălin Coman…

Cătălin Coman, un tânăr de 36 de ani din Năsăud, n-a stat prea mult pe gânduri în 2005, atunci când i s-a oferit posibilitatea să lucreze în Irlanda, în domeniul construcţiilor, și a plecat din țară.

Deşi tocmai terminase liceul, nu a stat pe gânduri, a cerut bani pentru drum mamei sale şi dus a fost… 

Fan înrăit al serialului Vikings, Cătălin (în stânga imaginii) a participat la mai multe castinguri organizate de producătorii serialul, după ce a văzut un anunţ postat pe internet și, în cele din urmă, în 2016 a reușit să-și îndeplinească visul, ajutat de trăsăturile sale, de înălţimea impunătoare şi de barbă.

Concurența a fost acerbă, mii de fani din toată lumea s-au prezentat la castinguri, printre aceștia numărându-se chiar și chinezi, care e clar cât de bine aduc a nordici.

Ajutat de statură – 1.96 metri, de barbă și de tenul deschis, năsăudeanul a participat la filmări timp de trei săptămâni. Producătorii chiar i-au propus să devină membru permanent al echipei de figuranți, dar a refuzat, hotărând să-și urmeze propria saga, stabilindu-se în Canada.

Mare parte dintre filmările pentru Vikings s-au desfăşurat în Irlanda, unde se găsesc aproximativ 30 de locaţii în care s-a filmat.

Cea mai importantă dintre acestea este situată în Wicklow County, unde producătorii au închiriat o carieră de piatră, au amenajat un lac artificial, pe malurile căruia a fost construit celebrul Kattegat.

”Am stat în jur de trei săptămâni cu ei. Am filmat pentru sezonul cinci, care a fost realizat în 2016. Filmările au început în luna martie şi s-au terminat de Crăciun. Ne luau din Dublin, din centru, la ora 5.00 dimineaţa.

Ajungeam pe la 6 şi ceva la studiouri acolo şi începeam pe la 7, după ce ne luam costumul, ne aranjau şi mâncam micul dejun. Începeam la 7, când încă era noapte afară şi terminam la 7-8 seara“, povesteşte românul.

În cele trei săptămâni petrecute ca figurant la Vikings, Cătălin a avut ocazia să participe la celebra bătălie dintre fii lui Ragnar, mărturisind că deși telespectatorii au impresia că mii de oameni s-ar confrunta, nu sunt mai mult de câteva sute de figuranți, care schimbă culorile scuturilor în funcție de scena turnată.

”Sunt aproape 400 de figuranţi care înșală aparențele, dându-ți impresia că ar fi câteva mii. Îţi schimbă scuturile şi cam atât. Nu se văd pe cameră detaliile, care să ofere telespectatorului posibilitatea de a remarca faptul că  aceeași oameni apar în ambele tabere.

De exemplu, când se întâlnesc armatele, în episodul 8 din sezonul 5, am alergat nouă sprinturi la deal, doar să se poată trage cadrul acela“, spune Cătălin.

El mai dezvăluie un alt secret al echipei de filmare – care nu folosește decât patru bărci vikinge, restul fiind introduse cu ajutorul programelor de editare video.

Interesant mai este faptul că majoritatea figuranţilor nu sunt irlandezi, ci polonezi, care se pare că au trăsăturile pe care le caută producătorii. Mare parte dintre blondele care apar în serial ar fi de origine poloneză.

După o lună de filmare, un figurant putea fi recompensat cu câteva mii bune de euro. Ora de filmare era plătită cu 18-19 euro, iar cele suplimentare cu aproape 30 de euro.

Filmările durau chiar și 12 ore, zilnic. Pentru o scenă de doar câteva secunde, se întâmpla să se filmeze ore întregi, figuranţii fiind puşi în situaţia de a repeta aceleaşi mişcări şi de sute de de ori.

Pentru a oferi o imagine cât mai realistă, echipele de machiaj sunt mereu în apropierea actorilor și figuranților. Protagoniștii sunt ”murdăriţi“ pe faţă sau mânjiţi cu sânge. Atenția la detalii merge chiar și mai departe, inclusiv unghiile sunt prelucrate, pentru a da impresia că sunt murdare.

”Totul e greu. Eu credeam că a fi actor e o chestie simplă. Nu-i adevărat. Mi-e greu mie, care trebuie să stau cu un steag sau cu o secure în mână sau să mă fac că lovesc pe cineva. Pentru că de zece mii de ori tot aia o faci.

De actorii principali ce să mai zic? Se vede şi pe ei că sunt foarte obosiţi. La jumătatea zilei, ei erau morţi. Filmau câteva ore cu figuranţii să poată să stea să se odihnească o oră-două. Efectiv nu mai pot.

Eu am crezut că e uşor. Sunt mulţi care fac parte din echipa de filmare şi până nu le convine tuturor cum a ieşit scena aceea, nu pleci de acolo. Aşa că poţi să faci aceeaşi mişcare şi de 10.000 de ori dacă trebuie.

Ţin minte că la un moment dat nu le plăcea cum arătau steagurile şi le-au modificat de mii de ori. Cu toate acestea, e mişto, e o experienţă pe care nu poţi s-o uiţi“, povesteşte românul.

Cătălin a  fost plăcut surprins de modul în care se comportă actorii principali ai seriei, simplu, fără aere de vedete. Mai mult, aceştia dau dovadă de stoicism, rezistând cu brio asaltului figuranțor, care vor să stea de vorbă cu ei, să facă poze împreună.

Românul estimează că 70% din figuranţi nu au fost acolo pentru a câștiga bani, ci pentru a experimenta pe propria piele magia serialului. 

”Nu are voie nimeni să se apropie de locurile de filmare. Eu am avut ocazia să vorbesc doar cu King Harald, un băiat foarte fain.

Stai practic lângă toţi actorii principali, dar ei îşi văd de treabă, mai glumesc cu regizorul , dar sunt foarte concentraţi înainte de replici. Ei sunt aduşi doar la scene, după care pleacă“, mai spune Cătălin. 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs