Insider. Șocul și dezamăgirea unei românce care s-a stabilit în SUA. ”Calitatea vieții în Europa e clar mult mai bună decât în America”

Insider. Șocul și dezamăgirea unei românce care s-a stabilit în SUA. ”Calitatea vieții în Europa e clar mult mai bună decât în America”

Oana Adamopoulos are 36 de ani și s-a născut și a crescut în România și în prezent locuiește în Statele Unite, unde și-a fondat propria companie, fiind tehnician veterinar. Ea și-a povestit pentru Insider experiența adaptării la stilul de viață american, declarându-se șocată de anumite aspecte culturale, sociale sau economice.

În 2006 s-a stabilit în Italia, iar câțiva ani mai târziu și-a întâlnit viitorul soț în Grecia. Cetățean american de origine elenă, acesta își căuta un loc de muncă în Europa, dar, în acel moment, Grecia nu părea să fie cea mai bună alegere, din cauza problemelor create de datoriile suverane.

După ce el a primit un loc de muncă la Departamentul Muncii  din Washington DC, cuplul a decis să se mute în Statele Unite și s-au căsătorit cu puțină vreme înainte de a face acest pas.

El s-a mutat înaintea ei și Oana Adamopoulos i s-a putut alătura soțului său de-abia după nouă luni, atât cât a durat procesul pentru a obține green card-ul.

Oana Adamopoulos spune că șocul cultural pe care l-a trăit după ce s-a mutat la în Washington a fost mai mare decât se aștepta, mai ales după experiența plecării din România și stabilirea în Italia.

”Oamenii pe care i-am întâlnit mi s-au părut distanți și nu foarte prietenoși. Am ajuns să realizez că acest lucru era mai degrabă un lucru specific Washingtonului decât o reflectare a americanilor în general, lucru pe care l-am aflat după ce am vizitat alte orașe din SUA.

DC este un oraș cu o cerere foarte mare. Oamenii au tendința de a veni în DC pentru a face carieră, apoi, după câțiva ani, se întorc în locul de unde s-au plecatt. Din păcate, acest lucru înseamnă că poate fi o provocare să îți faci prieteni.

”Acest aspect social a fost cel mai greu lucru pentru mine în ceea ce privește mutarea în America. Mi-am făcut câțiva prieteni apropiați în DC, cu care sunt prietenă și astăzi, dar majoritatea sunt de peste ocean”, spune Oana Adamopoulos.

Adaptarea la noile condiții de viață a durat aproximativ doi ani. A început să se simtă ca acasă și spune că acum îi place Washingtonul. ”Apreciez cultura și muzeele și modul în care oamenii din jur sunt educați și eleganți”, explică românca.

A rămas însărcinată în 2016 și și-a luat o pauză de la muncă. ”Când am aflat că sunt însărcinată, am decis să ne vindem afacerea cu mâncare pe care o începusem în DC, ”The Mediterranean Way””, spune Oana Adamopoulos.

Timp de aproape patru ani a fost o mamă casnică. ”Inițial plănuisem să îmi iau 2 ani și jumătate de concediu, dar COVID-19 m-a făcut să îmi iau mai mult timp”, explică românca.

Ce a surprins-o, chiar neplăcut, a fost faptul că americancele nu beneficiază de concediu de maternitate, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor europene. ”Nu avem posibilitatea ca proaspeți mămici să stăm cu bebelușii noștri, așa cum fac mamele din Europa.

Este atât de trist să vezi femeile care nasc un copil și apoi, șase sau opt săptămâni mai târziu, trebuie să se întoarcă la muncă. Nu cred că este corect – nu este firesc să lași un copil fără mama”, susține Oana Adamopoulos.

De asemenea, românca spune că a fost dezamăgitor să constate că, , în comparație cu Europa, costul asistenței medicale în Statele Unite este unul foarte mare.

Ea spune că a fost foarte dificil să se descurce cu asigurările de sănătate în SUA și încă I se pare ciudat că nu a putut beneficia de servicii medicale de bază gratuite sau contra unei taxe foarte modeste, așa cum se întâmplă în Europa.

”Dar suntem norocoși pentru că soțul meu lucrează pentru guvern, așa că avem un plan mult mai bun decât mulți alți americani”, spune ea.

Crede că SUA ar trebui să adopte un sistem de sănătate similar cu cel din țările europene. ”Aici, chiar și o vizită la Urgențe pentru ceva minor se poate încheia cu o factură nebunească și nu este corect”, crede Oana.

Ea și soțul ei s-au mutat în Sarasota, Florida, în 2017, la scurt timp după ce s-a născut fiica lor, pentru a încerca să își îmbunătățească calitatea vieții. ”Ca europeni, preferăm un stil de viață mai relaxat, iar DC nu ne oferea acest lucru”, explică românca.

Principalele motive pentru care au ales Florida au fost costul mai mic al vieții, vremea mai caldă și locuințele mai spațioase decât în DC.

”Vremea de aici înseamnă că te poți distra pe tot parcursul anului, iar oamenii pe care i-am întâlnit aici sunt mult mai prietenoși. Calitatea vieții în Europa este cu siguranță mai bună decât în America”, crede Oana.

În Europa, oamenii reușesc să echilibreze familia, munca și viața socială mai bine decât în SUA și au mai mult timp liber – de obicei, între patru și șase săptămâni – în fiecare an., a constatat românca.

În SUA, accentul este pus mai degrabă pe muncă și pe carieră decât pe valorizarea calității vieții, spune ea. Cu toate acestea, crede că a începe o afacere de la zero în SUA este mai ușor și vine cu o șansă mai mare de succes decât în Europa.

În calitate de mamă, alte câteva lucruri legate de viața în America o îngrijorează. Problema armelor de foc în SUA și a violenței manifestate în școli și în spațiile publice.

De asemenea, costul ridicat al educației universitare în SUA o face să spere că fiica ei va dori să se întoarcă în Europa pentru a studia dacă va merge la facultate.

”Este greu de spus acum care sunt planurile noastre pe termen lung, dar dacă fiica mea va decide într-o zi să aleagă să studieze în Europa pentru facultate, cu siguranță ne vom alătura ei”, conchide românca.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories