Scrisorile lui Eric Clapton pentru soția prietenului său, George Harrison: ”Sunt un amant slab, sunt urât, de ce eziți?”

Scrisorile lui Eric Clapton pentru soția prietenului său, George Harrison: ”Sunt un amant slab, sunt urât, de ce eziți?”

Mai multe scrisori de dragoste adresate de Eric Clapton lui Pattie Boyd, în timp ce aceasta era căsătorită cu George Harrison, ce vor fi vândute la licitație, face public unul dintre cele mai cunoscute și comentate triunghiuri amoroase ale din lumea muzicii secolului trecut. Se estimează că fiecare dintre scrisori se va vinde pentru sume cuprinse între 10.000 și 15.000 de lire sterline.

Pattie Boyd, un model și o emblemă a Londrei în anii 1960, s-a căsătorit cu George Harrison în 1966, după ce s-au întâlnit pe platoul de filmare al filmului A Hard Day’s Night al trupei Beatles. Cu oarecare autoadmirație, ea a susținut balada ”Something” a fost compusă de Harrison pentru ea, el a negat ulterior acest lucru.

Spre sfârșitul deceniului, George Harrison și Eric Clapton au început să compună muzică împreună, iar această apropiere l-a făcut pe Clapton să se îndrăgostească nebunește de soția prietenului său, Pattie Boyd, relatează The Guardian.

”Dacă mai există un sentiment în inima ta pentru mine… trebuie să-mi spui!”

Într-o scrisoare din 1970, care face parte dintr-un lot de obiecte personale ale lui Boyd, ce va fi vândut de Christie’s, Clapton – cu o caligrafie impecabilă – o imploră pe Boyd:

”Ceea ce doresc să te întreb este dacă îți mai iubești soțul sau dacă ai un alt amant? Toate aceste întrebări sunt foarte impertinente, știu, dar dacă mai există un sentiment în inima ta pentru mine… trebuie să-mi spui!”.

El se referă la propriile sale ”afaceri casnice” ca la ”o farsă”. Ceea ce pare să fi fost cu adevărat, atât timp cât Clapton se întâlnea cu sora lui Boyd, Paula, în timp ce, aparent, avea o relație și cu aristocrata Alice Ormsby-Gore.

”Mi-aș sacrifica familia, Dumnezeul meu și propria mea existență”

Câteva luni mai târziu, Clapton i-a trimis lui Pattie o altă scrisoare, pe o pagină ruptă dintr-un exemplar din Of Mice and Men.

”Pentru nimic mai mult decât plăcerile din trecut mi-aș sacrifica familia, Dumnezeul meu și propria mea existență… Sunt la capătul puterilor… Am ascultat vântul, am privit norii întunecați, am pipăit pământul de sub mine în căutarea unui semn, a unui gest, dar nu există decât tăcere.

De ce eziți, sunt un amant slab, sunt urât, sunt prea slab, prea puternic, de ce? Dacă mă vrei, ia-mă, sunt al tău. Dacă nu mă vrei, te rog să rupi vraja care mă leagă. A înhăma un animal sălbatic este un păcat, a-l îmblânzi este divin. Iubirea mea este a ta”

Clapton se referă la Pattie ca fiind ”Layla”, inspirația pentru cântecul pe care l-a compus în acel an și care poartă acest nume. După ce a ascultat o  înregistrare cu Layla, Pattie Boyd spune: ”Am fost uimită de frumusețea ei – dar în același timp m-am simțit vinovată”.

”Era tentant, dar nu am putut să o fac”

Pattie Boyd rememorează sentimentele trăite în acel moment din viața sa. ”George și cu mine treceam printr-o perioadă mai dificilă. În jurul trupei Beatles era haos, iar George era disprețuitor. Apoi, Eric tot venea la noi acasă și îmi cerea să fug cu el. Ei bine, era tentant, dar nu am putut să o fac. Pur și simplu nu era bine”.

Pattie Boyd și George Harrison s-au despărțit în 1974 din cauza multiplelor infidelități ale acestuia. Ea și Clapton s-au căsătorit, în cele din urmă, în 1979. Pattie i-a fost muză lui Clapton și în compunerea melodiei ”Wonderful Tonight”, o baladă pe care muzicianul a scris-o în timpul – și despre – pregătirile lui Boyd pentru o ieșire în oraș.

”Sunt prea dureroase în frumusețea lor”

Pattie Boyd a declarat că a primit acordul lui Clapton pentru a vinde diferite obiecte: ”M-am gândit, de ce să nu vând totul și să las lumea să se bucure de ele? … Scrisorile de la Eric – sunt atât de disperate și pasionale, o pasiune care înflorește o dată în viață, cred. Chiar și acum, dacă ar fi să citesc acele scrisori, mă întristează teribil. Le-am ținut într-un mic cufăr și din când în când arunc o privire și încep să citesc, iar inima îmi bate, sare, pentru că sunt sfâșietoare. Sunt prea dureroase în frumusețea lor”.

Pictura originală a lui Emile Théodore Frandsen de Schomberg, care a împodobit lansarea albumului Layla, este scoasă la vânzare cu un preț de start de 60.000 de lire sterline. Există, de asemenea, cărți poștale și alte scrisori între Clapton și Boyd în timp ce o curta, dar și în perioada în care au fost căsătoriți.

Printre obiectele scoase la licitație se află și o carte poștală trimisă de Harrison mamei lui Boyd în 1964, în timpul unui turneu mondial al trupei Beatles, pe care scrie: ”Cred că totul merge bine, dar nu-mi lipsește nici pe jumătate fiica ta!” În 1971, muzicianul îi scrie lui Boyd din New York, după o traversare pe mare, înconjurat, se plânge el, de ”mai mulți heterosexuali în frac”. Într-o altă carte poștală el spune: ”Pattie, nu uita că te iubesc”.

Numeroase alte scrisori, versuri scrise de mână și fotografii ale lui Harrison sunt, de asemenea, de vânzare, plus desene cu girafe și câini, felicitări de Crăciun colorate, făcute de mână, și o schiță pentru un disc fictiv cu Harrison așezat sub un măr: ”Pentru mine, asta spune foarte multe despre George. Este atât de blând, atât de dulce”, spune Pattie Boyd despre acesta din urmă.

Pe lângă haine, fotografii și alte obiecte- inclusiv o scrisoare absurdă de la John Lennon către colegii săi de trupă – există și o schiță a lui Ronnie Wood, un alt iubit al lui Boyd în această perioadă, care extinde triunghiul amoros la un pentagon: ”Prima soție a lui Wood, Krissy Findlay, s-a întâlnit cu Clapton, s-a căsătorit cu Wood, apoi a avut o aventură cu Harrison, înainte ca Boyd și Wood să se întâlnească înainte de relația ei cu Clapton. Am avut o relație frumoasă cu Pattie [la mijlocul anilor 1970]”, a scris Wood mai târziu în memoriile sale.

Un medic ATI de la Institutul ”C.C Iliescu” din București s-a sinucis

Un medic ATI de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București a murit vineri dimineață. Doctorul avea 58 de

Un tânăr de 23 de ani a murit într-un salon de tatuaje dintr-un mall din Timișoara

Un tânăr în vârstă de de 23 de ani, client al unui salon de tatuaje dintr-un mall din Timişoara, a încetat din viață, vineri, după

Reacția unei adolescente, căreia i-a fost refuzat un avort, a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi

O adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a XII-a, s-a prezentat marți seara, 9 aprilie 2024, alături de mama ei, la Unitatea

O pisică gestantă a venit singură la ușa unui spital veterinar, pentru a cere ajutor – video

La spitalulul veterinar Arcadia Vet din Iași s-a petrecut un eveniment neașteptat, care demonstrează că, în ciuda reținerilor pe care le manifestăm, animalele sunt mult

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Nu sunt date care să ateste o viciere a tratamentului la ATI. Decesele nu puteau fi evitate”

Într-o declarație de presă, managerul Spitalului Sf. Pantelimon din București, Bogdan Socea, a declarat că primele date arată că nu au existat nereguli în privința

Un sătean a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori

După ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria, un localnic din comuna Dragotești, județul Gorj, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă

Tatăl lui Sebi, studentul ucis în accidentul de la 2 Mai: ”În țara noastră banul este la putere, banul cumpără totul, la justiție, la cei care ne conduc”

Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în august 2023 de către Vlad Pascu care se urcase drogat la volan, a declarat,

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de decese suspecte în secţia ATI

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au demarat o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon care va cerceta veridicitatea unei sesizări cu privire la un

Fostul actor și sportiv american O.J. Simpson a murit

Fostul jucător de fotbal american și actor O.J. Simpson a murit la 76 de ani, fiind bolnav de cancer, scrie ABC News. ”Tatăl nostru, Orenthal

Akebono, marele campion la sumo, a murit la 54 de ani

Akebono, primul mare campion de sumo venit din afara Japoniei, a încetat din viață la 54 de ani. În urma sa au rămas soția și