Silviu Lung a abandonat familia victimei accidentului rutier din 2014: ”Dacă ai bani și ai numele lui, se poate orice! Noi suntem niște nimeni”

19 Mai 2019 | scris de Monica Pavelescu

După ce Silviu Lung i-a omorât soțul în accident auto, asupra Ramonei Nițu și a copiilor săi s-a abătut o serie interminabilă de nenorociri. Acesta este blestemul Lung.

  • Silviu Lung a abandonat familia victimei accidentului rutier din 2014: ”Dacă ai bani și ai numele lui, se poate orice! Noi suntem niște nimeni”

Pe 8 ianuarie 2014, Silviu Lung, 57 de ani, aflat la volanul autoturismului său, s-a ciocnit frontal cu mașina cu care circula Constantin Dan Nițu, 41 de ani, suporter al Craiovei. Nițu a murit instantaneu, iar fostul internațional a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare.

Accidentul s-a produs între Radovan şi Podari, într-o curbă periculoasă, aflată într-o pantă ușoară, automobilul Renault Lagura, vechi de 17 ani, a fost pulverizat de Mercedesul E 200 condus de Lung. Limuzina a intrat pe contrasens şi a lovit în plin obstacolul întâlnit în cale.

”Lung venea de la soacră-sa, de la Calafat spre Craiova, iar soțul meu îi aducea pe copii acasă de la școală. Adică se întorcea de la Craiova”, declară Ramona Nițu, soția victimei, pentru cotidianul Libertatea.

Cum avea să fie probat de anchetă, vina i-a aparținut în întregime fostului sportiv. Lung n-a adaptat viteza la condițiile de trafic - ceață groasă și carosabil umed - pierzând controlul mașinii. Atât de puternic a fost impactul că mașina lui Nițu a fost avariată în proporție de 70%.

În urma impactului, Nițu a murit, și, din fericire, cei doi copii ai săi aflați în mașină, Andreea, 17 ani, și Andrei, 15 ani, au scăpat cu viață.

Rămasă văduvă, Ramona Nițu a simțit lupta inegală din instanță cu fostul portar al naționalei și al Craiovei Maxima ca pe o luptă inegală. Omul simplu s-a simțit strivit de influența vedetei.

”Imediat după accident, toți erau lângă Lung. Cârțu, ceilalți… Pe noi nu ne băga nimeni în seamă, nu contam. Toate televiziunile îi plângeau lui de milă. Noi cine eram? Niște nimeni! Parcă nici nu murise un om! Ca și cum nu se întâmplase nimic. Sigur că a contat că este Lung, iar noi suntem niște oameni de la țară, fără relații. Ei sunt cineva, au bani”, spune femeia.

În martie 2016, instanțele au dat sentința. Lung a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și vătămare corporală.

În primele momente după accident, șocul emoțional l-a împins pe Lung să promită că va avea grijă pe toată durata vieții sale de cei trei copii rămași orfani de tată. Și a făcut destule gesturi în acest sens. A plătit înmormântarea, apoi, timp de aproape doi ani, a susținut financiar familia năpăstuită.

”Imediat după accident, Silviu Lung ne-a spus așa: «Cât oi trăi eu, o să am grijă de acești copii»”. E, ce credeți că s-a ținut de cuvânt? Imediat ce a luat sfârșit procesul civil și cel penal, a întrerupt plata. Ne-a dat 7.000 de lei pentru înmormântare și, timp de un și jumătate-doi, cât a ținut procesul, îi punea fetei pe card câte 1.000 de lei pe lună. În total, să zic că i-a dat vreo 300 de milioane.

Până să se dea sentința, domnul Lung s-a purtat frumos cu noi. Probabil era interesat să se poarte așa. După decizia instanței, n-am mai contat. Când l-am rugat să achite în continuare cheltuielile, mi-a răspuns: «Vrei să mă las pe mine și să vă dau vouă»? Apoi, doamna Mihaela, soția dânsului, mi-a ordonat să mă duc să muncesc. Dar unde să muncesc, cum să mă descurc cu creșterea copiilor? Să se gândească și ei, că au copii”, povestește Ramona Nițu.

”Dacă poate sta liniștit cu capul pe pernă în sânul familiei lui, îi doresc sănătate lui Silviu Lung. Pedeapsa e mică și, sincer, n-aș fi vrut să-l văd la pușcărie. Dar a zis că ne ajută cât trăiește el și se face că a uitat”, mai spune văduva victimei.

S-a terminat procesul, iar banii au intrat, într-o primă fază, în conturile avocaților, nu ale urmașilor, ca părți și beneficiari în dosar.

Ramona Nițu se consideră escrocată de avocații tocmiți de rude: ”Fratele fostului soț a fost cel care i-a angajat. Unul dintre avocați, Alin Popârlan, a fost coleg de liceu cu soțul meu și cu fratele lui. Nu vreau să vorbesc cu păcat, dar mi s-a părut tot timpul că avocații pe care i-a avut, Alin Popârlan și Nicu Gabriel, au fost înțeleși cu avocații lui Lung. Se învârt în aceleași cercuri”.

Pentru ca drama familiei Nițu să devină și mai mare, fără cunoștințe juridice, Ramona NIțu le-a semnat avocaților, în alb, un contract de asistență juridică și o împuternicire, pentru a încasa de la firma de asigurări suma decisă de instanță pentru deces, circa 80.000 de euro.

Deși le-a dat celor doi apărători câte 10.000 de euro, aceștia au intentat proces și au obținut punerea sub sechestru pe un teren și pe casa în care au crescut copiii, solicitând încă 20.000 de euro.

”Eu am dat semnătură în alb, iar avocații au trecut apoi cifra care le-a convenit! Așa ne-am trezit că suntem datori cu 1,8 miliarde de lei de pe urma procesului. Asta după ce, la termene, le-am tot cerut avocaților să ne spună pretențiilor lor, să ne pregătim. Dar ne țineau doar cu faptul că vor să ne ajute și că nu ne iau niciun ban, că îl cunoșteau pe soțul meu din liceu.

După ce au intrat banii în cont, avocații au venit cu pungile pline cu bani la noi acasă, cu 1,8 miliarde de lei vechi (n.r. – 180.000 de lei noi). Glumeau cu copilul: «Bă, ai văzut tu atâția bani la un loc?». Le-am dat câte 45.000 de lei, în două tranșe, dar au vrut mai mult”, spune femeia.

Ca să-și recupereze integral suma trecută în acte, avocații menționați au intentat proces și au obținut punerea sub sechestru pe un teren „la câmp”, evaluat la 16.000 de lei, și pe casa în care au crescut copiii.

Contactat, avocatul craiovean Alin Popârlan, acuzat de Ramona Nițu de escrocare, respinge acuzațiile.

”Aceste acuzații au făcut obiectul unor plângeri. Doamna s-a plâns și altora pentru această problemă, nu doar dumneavoastră, dar există deja o soluție dată de Poliție și de Parchet în acest sens, soluție care este definitivă și irevocabilă. Nu am promis că voi lucra pro bono la acest caz. Legătura mea cu domnul Nițu, victima accidentului, s-a redus la perioada în care am fost colegi de cămin la liceu. Nu puteam să nu execut contractul de asistență juridică. Cât despre celălalt litigiu, cu pământul și cu casa, există un dosar execuțional”, a spus avocatul.

Urmează licitația și, cel mai probabil, executarea silită a locuinței în care au crescut urmașii celui decedat în 2014. Prețul de pornire al casei este de 12.500 de lei.

Ramona Nițu s-a resemnat. Se așteaptă să le piardă pe ambele. De sigură ce-a fost, a luat inclusiv ușile casei și le-a pus la noua locuință, ridicată cu actualul partener de viață, ciobanul Rucu.

SHARE