Sofia Vicoveanca, povestea neștiută. Copilărie tristă, «vândută» de mamă, tatăl prizonier la sovietici

Sofia Vicoveanca, povestea neștiută. Copilărie tristă, «vândută» de mamă, tatăl prizonier la sovietici

Sofia Vicoveanca are o poveste de viață presărată cu momente incredibil de grele, pe care a reușit să le traverseze cu bine.

Copilăria a fost pentru ea o perioadă de mari încercări.

Avea doar doi ani când tatăl ei, Gheorghe, a fost luat prizonier de către sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. După ce tatăl a fost închis în lagăr, ea și mama ei au fost nevoite să plece către România, în coloana de refugiați.

”Când m-am născut, tata era concentrat în armata română, iar mama, Veronica, se ocupa singură de gospodărie. Pe atunci, aveam o situaţie relativ bună, părinţii mei dispunând, pe lângă pământ, de vaci şi cai, de un magazin de mărunţişuri, în care se vindeau diverse produse, cum ar fi sarea sau chibriturile.

Dar această situaţie n-a durat prea mult. O dată cu înaintarea frontului spre Bucovina, am plecat cu mama în coloana de refugiaţi. Nu împlinisem doi ani’, a povestit pentru cotidianul Libertatea Sofia Vicoveanca.

Cântăreața de muzică populară a mărturisit că a avut o copilărie plină de lipsuri, însă cel mai mult a durut-o să nu știe nimic despre soarta tatălui său.

”Eram atât de săraci, încât n-am nici măcar o fotografie cu mine şi cu mama din acea perioadă. Nu ştiu cum arătam când eram mică! În plus, tata a căzut prizonier la ruşi şi n-am mai aflat nici o veste despre el mulţi ani. Prin sat, oamenii îi spuneau mamei ‘refugiata’ sau ‘văduva’. Toată lumea credea că tatăl meu murise în Rusia!’, a mai povestit artista.

Sofia Vicoveanca a dezvăluit că mama sa a ”vândut-o”, la sfatul unei prietene.

”Am fost vândută, părinții mei au mai avut 2 băieți care au murit. O femeie a sfătuit-o pe mama să mă vândă, ca să am altă soartă. Primeam pachete… conserve, biscuiți, nu știam dacă tatăl mai trăiește.

Îmi dădea mama pe zi un cubuleț de ciocolată. Îl luam și fugeam și mă ascundeam, stăteam ore în șir cu limba pe acea bucățică de ciocolată’, a mai mărturisit Sofia Vicoveanca.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU