Sophia Loren, despre dragoste: «Palmele pe care mi le-a tras Ponti au fost dovada maximă de iubire»

Cary Grant a vrut să se însoare cu ea, iar Marlon Brando şi-a dorit-o amantă, dar Sophia Loren s-a căsătorit cu cel despre care spune că i-a dovedit că o iubeşte, dându-I două palme zdravene peste faţă.

Deşi, în present toată lumea i-ar fi spus să rupă orice legătură cu cel care a pălmuit-o şi care ulterior i-a devenit soţ, Carlo Ponti, Sophia spune acum că, pentru ea, bătaia a fost dovadă maximă de iubire.

“Ea îl iubea pe Cary Grant, dar, în acelaşi timp, îşi dorea să devină doamna Ponti. Doar că el, Carlo, nu putea divorţa, fiind catolic”, povesteşte Cindy De la Hoz, autoarea cărţii “Sophia Loren, Movie Star Italian Style”.

“Relaţia ei profesională cu Cary Grant a devenit o poveste de dragoste, în care el s-a îndrăgostit de Sophia până peste urechi. Până la terminarea filmărilor în care cei doi mari actori au jucat împreună, el a cerut-o în căsătorie”, mai spune De La Hoz.

“Totuşi, ea nu ştia pe cine să aleagă între Cary şi Carlo Ponti. Motivul indeciziei era că, dacă s-ar fi căsătorit cu Grant, era în pericol să devină doar un accesoriu al lui, pe covorul roşu,  la diversele festivaluri unde ar fi fost premiat. Şi, în plus, Ponti era ceva mai tânăr decât Grant.

“Cary aparţinea unei alte lumi, celei americane”, povesteşte Loren. “Simţeam că niciodată nu m-aş fi putut adapta acolo, n-aş fi putut avea un viitor, pentru că eram din Europa”.

Când s-au terminat filmările la “Houseboat”, Loren i-a respins lui Grant cererea în căsătorie. “Grant a fost devastat. N-a încetat niciodată să o iubească”, relatează Cindy De La Hoz.

Când s-au despărţit, Grant i-a trimis Sophiei un buchet imens de trandafiri galbeni, cu care ea s-a urcat în avionul spre casă, unde o aştepta Ponti.

Când a văzut-o cu buchetul în mâna, regretatul regizor i-a tras două palme peste faţă. “N-a fost deloc frumos ce-a făcut”, povesteşte Loren. “Dar eram tânăra şi m-am gândit că dacă s-a enervat atât de tare şi era gelos, însemna că mă iubeşte”, a mai spus ea. 

Relaţia cu Carlo Ponti a durat mai bine de un deceniu, până ce el a condus-o la altar, Sophia maritandu-se cu el în perioada în care juca, în 1967, în comedia “Contesa din Hong Kong”, avându-l drept partener pe Marlon Brando, căruia i-a respins vehementt avansurile.

“A intrat în cabina mea şi m-a luat în braţe”, îşi reaminteşte Loren, “iar eu am urlat cu toată puterea “niciodată în viaţă ta să nu mai îndrăzneşti să mă atingi". L-am pulverizat cu privirea şi atunci el mi-a părut, mic, neajutorat, o victima a notorietăţii lui. Nu mi-a mai făcut avansuri niciodată, dar mi-a fost mult mai greu să lucrez cu el după tot acest incident”.

Un alt mare admirator al lui Loren a fost Peter Sellers (a jucat în “Petrecerea”), pe care l-a avut partener în 1960, în filmul “The Millionairess”.

Povestea copilăriei Sophiei Loren

“Cele mai mari atu-uri ale mele de-a lungul vieţii este că m-am născut înţeleaptă şi că am trăit, în copilărie, într-o mare sărăcie”, povesteşte marea vedetă, care purta numele Sophia Scicolone şi s-a născut într-o maternitate destinată femeilor nemăritate, în Roma, în 1934.

Mama ei era o actriţă ratata, Romilda Villani, al cărei iubit, Riccardo Scicolone, n-a vrut să o ia în căsătorie.

Sophia a crescut lângă Napoli în timpul celui de-al doilea Război Mondial, şi era atât de slabă încât colegii de şcoală îi spuneau “scobitoarea”. Era malnutrita, iar mama ei nu avea bani de doctori.

Din fericire pentru ea, fiind extrem de frumoasă că adolescentă, a început o carieră în modeling pentru L’Oreal la vârstă de 17 ani. Totuşi, erau mulţi cei care îi contestau frumuseţea neîncadrata în canoanele clasice. În primii ani, fotografii se plângeau că are faţă prea mică, ochii prea mari şi nasul prea ascuţit. Cei de la L’Oreal i-au oferit posibilitatea să facă o operaţie cosmetică, dar Sophia a renunţat categoric.

“Pe vremea aceea îmi doream o familie legitimă, un soţ legitim şi copii, să fiu şi eu în rândul lumii”, povesteşte Loren. “Eram marcată că tatăl meu nu m-a vrut”.

“Când am încasat bani mulţi de pe urmă filmelor italiene în care am jucat, i-am plătit tatălui meu un milion de lire că să o recunoască în acte pe sora mea mai mică, Maria”, îşi reaminteşte Loren.

La un pas de moarte, inainte de casatorie

Sophia era deja pe cale de a deveni un mare star hollywoodian, când a fost în pericol de a-şi pierde viaţă. S-a întâmplat pe parcursul filmărilor la “Legend Of The Lost” şi îl avea partener pe John Wayne.

“Într-o noapte, sobă s-a stins în camera motelului în care locuia, iar camera s-a umplut de monoxid de carbon. S-a trezit din cauza durerii de cap, s-a tarat pe podea şi a deschis uşa, înainte de a leşina. A fost găsită de o colegă, aproape moartă. “Am fost foarte aproape de moarte atunci”, îşi reaminteşte Loren.

Tot în 1957, s-a căsătorit cu Carlo Ponti, în Mexic, dar Vaticanul a contestat mariajul şi i-a ameninţat cu excomunicarea pe cei doi. De altfel, în Italia, Ponti era acuzat de bigamie. Cei doi au plecat din ţară, apoi Carlo Ponti a dobândit cetăţenie franceză şi astfel a putut divorţa legal, căsătorindu-se apoi cu Loren în 1966.

Acum, la 86 de ani, Loren nu are niciun plan de a se retrage: “Secretul tinereţii fără de bătrâneţe stă în mintea fiecăruia şi constă în multă iubire. Trebuie să-ţi descoperi această resursă şi atunci vei şti că ţi-ai învins vârsta”.