Surpriza unui poliţist suedez de origine română când a descoperit cu ce se ocupa bunicul său în perioada comunistă

Surpriza unui poliţist suedez de origine română când a descoperit cu ce se ocupa bunicul său în perioada comunistă

Michael Cojocaru, un tânăr poliţist suedez născut într-o familie de români care a emigrat în Scandinavia, a avut surpriza în timpul unei vizite la Muzeul Kitschului din Bucureşti să descopere informații neașteptate despre bunicul său…

”L-am văzut pe camerele de supraveghere din recepţie şi am decis să verific ce face”, i-a spus proprietarul Muzeului Kitschului, Adrian Nastasa, reporterului Marcel Gascón Barberá de la Balkan Insight.

Proprietarul devenise suspicios în legătură cu comportamentul bărbatului pentru că acesta stătea de mai bine de-o oră într-o secțiune a muzeului, în condiţiile în care timpul mediu de vizită este de 30-40 de minute.

Dar vizitatorul avea un motiv cât se poate de întemeiat să fie uimit de unul din exponatele aflate în secţiunea de kitsch-uri comuniste a muzeului. Michael Cojocaru, un cetăţean suedez de 23 de ani născut într-o familie de români fugiţi din ţară în timpul regimului comunist, tocmai descoperise că bunicul său fusese unul dintre cei mai activi hoţ de buzunare în perioada interbelică.

Deși a crescut departe de țara natală a părinților săi, Michael vorbeşte fluent română şi pe 24 septembrie a vizitat Bucureștiul pentru a participa de ceremonia de absolvire a surorii sale, care venise în România în urmă cu şase ani pentru a studia medicina dentară.

Michael Cojocaru tocmai devenise poliţist în Suedia, după trei ani de studii, o posibilă explicaţie pentru curiozitatea sa în legătură cu secțiunea muzeului, în care este reprodus un birou de poliţie din perioada comunistă.

Cojocaru a început să răsfoiască o carte cu liste şi fotografi ale hoţilor care activau în diferite locuri din ţară, publicată în 1968 de ministerul de Interne şi, fără nicio aşteptare, a căutat numele bunicului său.

”Nu ştiam multe lucruri despre bunicul din partea mamei. Singurul lucru pe care îl ştiam cu adevărat era numele său: Constantin Simion şi faptul că numele de familie al mamei sale era Gavrilă”, a povestit Cojocaru.

Tânărul poliţist a fost surprins să întâlnească numele bunicului său în lista menționată, dar iniţial a crezut că este vorba doar de o simplă coincidenţă. Atunci când a mai citit și faptul că Simion Constantin mai era cunoscut şi ca Gavrilă, n-a mai avut niciun fel de îndoială – era vorba de bunicul său.

”S-a născut în 1926 în Bucureşti şi seamănă foarte mult cu mine: ochii, pomeţii”, a povestit Cojocaru, prezentând fotografia unui bărbat înregistrat drept ”hoţ de buzunare condamnat de şapte ori”. După ce a verificat informaţiile cu mai multe rude, Cojocaru a fost convins că făcuse, din greşeală, o descoperire neaşteptată.

”Acum ştiu că bunicul meu a fost de parte greşită a legii. Sunt fericit să ştiu cine a fost”, a spus Michael. Sora sa, care a venit şi ea la muzeu pentru a vedea imaginea cu proprii ochii, a spus şi ea că este încântată de această descoperire.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU