3dots.ro

Un tânăr și-a dorit să fie cioban! „Am ales libertatea, am ales să fiu împreună cu turma pe pajiști, fără obligații”

Un tânăr și-a dorit să fie cioban! „Am ales libertatea, am ales să fiu împreună cu turma pe pajiști, fără obligații”

Total neașteptat pentru aspirațiile generației din care face parte, un tânăr italian a ales să devină cioban și afirmă că e o meserie pe care o face cu plăcere, bucurându-se de libertate și de natură, petrecându-și timpul pe pajiști, îngrijind oile, relatează Corriere della Sera.

Marco Sozzi s-a născut în Origgio, în provincia Varese, și familia din care provine nu are nicio o legătură cu creșterea animalelor, părinții săi activând în alte domenii – tatăl său este muncitor într-o fabrică de mecanică fină, iar mama, angajată la Tribunalul din Milano.

Spune că de mic și-a dorit o viață simplă și liniștită, departe de agitația orașului, iar cele mai bune opțiuni pentru a-și îndeplini această aspirație erau agricultura sau creșterea animalelor.

A renunțat la școală în ultimul an de liceu

Pentru a-și urma pasiunea, a renunțat la școală în ultimul an de liceu și s-a angajat la o fermă de ovine din zona sa, unde câștiga aproximativ 1.100 de euro pe lună.

Ulterior s-a înscris la cursurile primei Școli pentru Ciobani, instituție fondată de Parcul Național al Pădurilor Casentino în 2023, un program care a atras 200 de aplicanți.

Marco a fost unul dintre cei opt participanți la cursul inaugural al școlii pentru păstori, înființată în 2023 de Parcul Național al Pădurilor Casentinesi, un program care a atras aproape 200 de aplicanți și care, datorită succesului său, a lansat deja al doilea curs.

A urmat cursurile școlii de ciobani

Pentru obține calificarea pentru meseria de cioban, tânărul a studiat șase luni, timp în care a îmbinat lecțiile teoretice și stagiile de practică la crescătorii de animale

„În primul rând am învățat morfologia oilor. Apoi, în timpul verii, am fost luat în practică la o fermă de ovine din Rocca San Casciano, în partea de Romagna a parcului. Acolo am învățat arta străveche a fabricării brânzei, cum să păstrez turma, cum să o apăr de prădători, începând cu lupii”, spune italianul.

În noiembrie 2023, tânărul s-a întors în orașul său natal, și s-a pus pe treabă!

„Am cumpărat o turmă de 250 de oi pentru carne, adică pentru sacrificare. Nu este suficient pentru a face din asta o afacere profitabilă, ai nevoie de cel puțin de două ori mai multe, dar sper să ajung acolo în următorii ani”, explică el despre cum își vede viitorul.

Cum arată viața de cioban în Italia

Pentru Marco, viața de cioban începe devreme în dimineață, cu verificarea turmei și îngrijirea oilor. Ziua continuă cu pășunatul oilor și lucrările gospodărești necesare, iar seara se încheie cu adunarea turmei la țarc.

”Mă trezesc dimineața devreme – povestește Marco – iau micul dejun împreună cu băiatul care lucrează cu mine, apoi verificăm turma. Dacă este vreo oaie care a fătat peste noapte, o ducem în staul cu mieluții, celelalte, în schimb, le ducem la pășunat.

Până la prânz, când mâncăm, uneori un sandviș, alteori puține paste. Apoi din nou la pășunat până mai târziu, când închidem turma în țarc și ne ducem la cină, apoi la culcare în rulota în care petrecem mare parte din săptămână. Acasă ajung rar.

Câteodată merg la barul din satul meu, beau o bere cu prietenii, ne povestim experiențele. Social media? Nu sunt centrul atenției mele, așa cum este pentru cineva care stă în spatele unui birou sau al unui computer, dar oricum am Facebook, Instagram și WhatsApp. Aceasta este viața mea și îmi place așa”, a povestit tânărul despre rutina sa zilnică.

”Nu este vorba despre bani, am ales libertatea!”

În prezent câștigă aproximativ 1.300 de euro pe lună, dar spune că satisfacțiile și libertatea pe care i le oferă această viață sunt inegalabile:

”Nu este vorba despre bani. Îmi ajung banii pentru benzină și cheltuielile mici, nu lucrez atât de mult pentru profit, cât pentru pasiune. Am ales libertatea, am ales să fiu împreună cu turma pe pajiști, fără obligații legate de orar, cu posibilitatea de a fi în contact cu natura”, declară tânărul pentru Corriere della Sera.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs