3dots.ro

Povestea Tinei Livanos, femeia pentru grațiile căreia s-au luptat doi magnați: Aristotel Onassis și Stavros Niarchos

Povestea Tinei Livanos, femeia pentru grațiile căreia s-au luptat doi magnați: Aristotel Onassis și Stavros Niarchos

Pe 10 octombrie 1974, Tina Livanos, o femeie frumoasă, aristocrată, a fost găsită fără viață într-o cameră de hotel din Paris. Momentul tragic marca sfârșitul poveștii vieți de legendă a femeii care fusese căsătorită cu doi dintre cei mai bogați magnați ai Greciei: Aristotel Onassis și Stavros Niarchos.

Decesul ei a fost atribuit utilizării excesive a barbituricelor medicamente ce produc un efect de deprimare a sistemului nervos central, având astfel o gamă largă de efecte în funcție de doza administrată.

În prezent, barbituricele sunt utilizate ca anestezie generală și ca tratament pentru epilepsie, migrenă acută, eutanasie sau pentru realizarea pedepsei capitale.

Tina Livanos s-a născut în anul 1929, fiica lui Stavros Livanos, patronul unui imperiu de transport maritim. 

Beneficiind de statutul social al familiei sale Tina Livanos a trăit atât în Londra, cât și în New York, a studiat la cele mai bune colegii, a petrecut vacanțe în cele mai cosmopolite stațiuni din întreaga lume și a fost, încă de la o vârstă fragedă într-un anturaj select, cu prinți și regi, actori celebri și vedete internaționale.

Tina atrăgea privirile tuturor celor din jur, magnații Onassis și Niarchos, fiind doi dintre cei care au fost fascinați frumusețea ei.

Peter Evans, biograful armatorului Aristotel Onassis, povestește despre acesta că era extrem de gelos pe Niarchos pentru eleganța sa, pentru aerul său aristrocratic și a prezenței sale cosmopolite.

Potrivit britanicului, chiar și purtând cel mai scump costum, Onassis arăta precum un parvenit care încerca permanent să impresioneze, dar fără prea mult succes, comparativ cu Niarchos, care nu făcea niciun efort.

Dintre cei doi magnați, Niarchos a fost primul care a făcut primul pas și i-a cerut mâna Tinei, când ea avea doar 14 ani tatălui ei, Stavros Livanos. Livanos l-a sfătuit să aibă răbdare pentru că mai întâi ar fi trebuit să se căsătorească cealaltă fiică a sa, Eugenia, cu trei ani mai mare.

Competitiv, nici Onassis nu a stat pe gânduri și a cerut-o și el pe Tina, dar a primit același răspuns din partea părintelui. Cu toate acestea, Onassis a fost mai insistent, fiind foarte motivat să o câștige în față adversarului său de-o viață.

După trei ani de întâlniri, o mulțime de bani cheltuiți pe cadouri scumpe, zile petrecute pe iaht, tatăl Tinei i-a dat binecuvântarea lui Onassis în anul 1946, pe când fata avea doar 17 ani,

În același an, în New York, a avut loc nunta fastuoasă, care a fost declarată drept evenimentul social al anului în lumea celor bogați și faimoși.

La un an de la nunta Tinei cu Onassis, Niarchos s-a căsătorit cu Eugenia Livanos, la fel de căutată de pretendenți ca și sora ei mai mică, dar mai puțin atrăgătoare.

Înrudiți acum prin această căsătorie, rivalitatea dintre cei doi magnați s-a accentuat și mai mult. 

Pe 30 aprilie 1948, Tina Livanos devenea mamă, primul său născut, un băiețel, Alexandros, apărând pe lume într-o clinică din New York, iar doi ani mai târziu a născut o fetiță, Christina.

Obsesia lui Onassis, un adevărat cuceritor al femeilor frumoase, nu s-a oprit la Tina, iar ea, deși știa despre aventurile pe care le avea soțul ei, dar nu a cunoscut niciodată identitatea femeilor.

Cumva răspunzându-i cu aceeași monedă, Tina a început o aventură cu un tânăr milionar brazilian și vedetă playboy Reinaldo Herrera.

Aflând de infidelitatea Tinei, Onassis a fost furios și drept răzbunare și-a făcut publică relația sa cu una dintre cele mai celebre femei din acea vreme, cântăreața de operă Maria Callas.

În vara anului 1959, Onassis i-a invitat pe Callas și pe soțul ei Giovanni Battista Meneghini într-o croazieră pe luxosul vas "Christina", cel al tatălui Tinei. La început, totul a mers bine, iar Livanos s-a bucurat de compania lui Callas.

Până la sfârșitul croazierei, Onassis nu a mai putut să țină ascunsă dragostea pentru Callas, ceea ce a făcut-o pe soția sa să părăsească nava în grabă.

În 1959, Tina Livanos a cerut divorțul la Curtea Supremă din New York, invocând adulter, singura cauză de divorț recunoscută în acele zile în New York, și a cerut custodia celor doi copii, Alexandros și Christina.

Chiar dacă era nervoasă în urma infidelității lui Onassis, Tina nu a vorbit niciodată despre Maria Callas ca fiind un motiv al divorțului, ea spus în fața instanței că soțul ei a comis adulterul cu o femeie numită J.R., pe uscat și pe mare, în SUA, Franța, Monte Carlo, Grecia și Turcia.

Un an mai târziu, Livanos și Onassis au fost primit decizia oficială de divorț, în care nu era menționat adulterul.

Pe 4 mai 1970, numele lui Niarchos apărea în ziarele din întreaga lume, după ce soția sa, Eugenia, în vârstă de 44 de ani, a fost găsită moartă,  în circumstanțe suspecte, pe insula lor privată Spetsopoula.

Presa menționa circumstanțele suspecte, pentru că, deși pe corpul femeii au fost găsite semne de luptă și vânătăi și au existat multe speculații cum că ar fi fost ucisă, cauza oficială a decesului a fost utilizarea excesivă a barbituricelor.

Familia Livanos l-a susținut declarația lui Niarchos, cum că Eugenia a murit din cauza utilizării excesive a barbituricelor și că vânătăile s-au produs atunci când el a încercat să o resusciteze. Ceea ce părea a fi o explicație plauzibilă, deoarece vânătăile erau minore și probabil că nu ar fi putut provoca decesul.

În 1961, Tina Livanos s-a căsătorit cu englezul John Spencer-Churchill, al 11-lea Duce de Marlborough, cu care a rămas căsătorită timp de zece ani, divorțând în 1971.

Câteva luni mai târziu, Tina Livanos șoca întreaga lume mondenă căsătorindu-se cu Stavros Niarchos, rămas văduv după moartea surorii sale, cunoscut ca fiind cel mai aprig rival al lui Onassis.

Nunta a avut loc atunci când familia Livanos și-a dat binecuvântarea, arătând public că l-au absolvit pe Niarchos de orice responsabilitate în moartea Eugeniei.

Cu toate acestea, Onassis și fiul Tinei, Alexandros, s-au opus deschis alegerii Tinei.

După mai puțin de doi ani de la căsătorie, o altă dramă marca existența Tinei. În martie 1973, singurul fiu al Tinei și al lui Onassis, Alexandros, a murit  într-un accident de avion, în jurul  Atenei. După această tragedie, biografii îi descriu pe cei doi părinți, Tina Livanos și Aristotel Onassis, ca doi morți vii.

În anul următor, pe 10 octombrie 1974, Tina Livanos a avut, incredibil, aceeași soartă nefericită ca și sora ei, moartă într-o cameră de hotel din Paris,  în urma unei supradoze de barbiturici.

Onassis însuși a murit de tristețe un an mai târziu, mulți apropiați susținând că nu a reușit niciodată să-și revină de la moartea bruscă a fiului lor iubit. El a fost îngropat în Skorpios, lângă mormântul fiului său

___________

Aristotel Onassis s-a născut în 1906 în Smirna, Turcia modernă, având ambii părinți greci. În 1923, a plecat la Buenos Aires, Argentina, și acolo a început să-și facă averea din comerțul cu tutun, comerțul cu petrol și transportul maritim. Treptat, a fost stabilit ca armator independent în domeniul petrolierelor.

Relația lui cu Maria Callas s-a încheiat în 1968, când Onassis a trădat-o și s-a căsătorit cu Jacqueline Kennedy, văduva președintelui american John Kennedy, pe insula sa privată, Skorpios..

Insula Skorpios, care are o suprafaţă de 83 de hectare și a fost vândută în anul 2003 de nepoata celebrului armator grec, unica moştenitoare a acestei dinastii, Athina Onassis Roussel, miliardarului rus Dmitri Ribolovlev.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs