3dots.ro

Toma Cuzin, minerul care a devenit actor: Când n-ai educație și cultură, te duc unii încotro vor ei

Toma Cuzin, minerul care a devenit actor: Când n-ai educație și cultură, te duc unii încotro vor ei

Toma Cuzin. A făcut flotări și a învățat mișcările lui Bruce Lee ca să se răzbune după ce a fost victima unor bătăi în copilărie. A vrut să se înscrie în Legiunea Străină.

A lucrat în mină, apoi a făcut vreme de trei ani dansuri populare la ”Doina Gorjului”, un program extrem de epuizant, și încă mai stăpânește mișcările și acum, după două decenii.

A prins mineriadele din 1996 și din 1997, el era miner, fratele lui, în corpul de jandarmi! Până să devină actor a dorit să se facă preot, ”dorința lui mamaia, Dumnezeu s-o ierte! Mă și vedeam popă, să țin predica toată”.

Cuzin – acesta este numele de familie, Toma e prenumele – a făcut box și atletism, iar la 11 ani a plecat de acasă…

”Să nu-i mai trezesc din somn când veneam de afară! M-am mutat singur într-o garsonieră. Făceam sport, îmi spălam, îmi călcam singur.

Visul meu era să merg în Legiunea Străină. De la un fault, la fotbal, când am intrat tare și mi-am luat și-o palmă. ”Lasă că mă întorc eu și vă arăt vouă!”. L-am studiat pe Bruce Lee pe casete video. Îi copiam toate mișcările. Făceam flotări, sport.

Când am terminat în 1995 liceul de reparații și întreținere utilaj minier unde puteam să mă angajez, când se dădea afară pe capete?!

Am mers de bunăvoie la mină. Azi, aș muri în primele trei zile doar la gândul că lucrez acolo. Atunci, eram fericit că muncesc”, povestește  despre viața sa Toma Cuzin, în podcast-ul lui Mihai Bobonete.

Ulterior, a ajuns dansator la ”Doina Gorjului”, povățuit de iubita lui de atunci. ”Am făcut și o școală pentru așa ceva. Dacă nu știi să dansezi, să joci o horă, nu mai pupi o fată!

Sau dacă dansezi cu alta, care nu e a ta, s-ar putea să dansezi pentru ultima dată. Patru ore pe zi de cursuri, ”foarte grei pași în suitele de dans”, muncă epuizantă artistică, vreme de trei ani”.

”Când eram mineri, mulți voiam să vedem Bucureștiul, în primul rând, apoi ni se băga în cap că studenții ne iau salariile, de aceea aveam chef de bătaie, așa eram influențați. Ni se băga în cap că studenții sunt rockeri, sataniști! N-am venit, totuși, la București, fiindcă am zis: «Ori îi bat, ori mă bat!».

Prima oară, eu eram miner și frate-miu jandarm, îți vine să crezi?! Dincolo de glumă, a fost o mare prostie! Când n-ai educație și cultură, te duc unii încotro vor ei”.

Băiat de la țară, din Oltenia, Toma Cuzin a mărturisit nonșalant: ”N-am avut niciun țel, niciun scop în viață”.

Ce-l supără acum, în privința notorietății? ”Lipsa bunului simț. Asta mă enervează. Vin și mă provoacă, dar mă uit și pe unde e ușa. Când e unul mai mic dau, când e unul mai mare fug! Glumesc”, a spus actorul.

Ce-i place? ”Mă bucur că am avut acces la cultură, alt sistem valoric, te lovești de alte repere. Copiii mei sunt fanii mei numărul 1. Nu le-am dat niciodată vreo palmă, nu m-am răstit la ei!”, a mai zis el.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs