Un mister! Tortul de nuntă care a rezistat timp de 80 de ani

Un mister! Tortul de nuntă care a rezistat timp de 80 de ani

În mai 2021, Elaine Nishimura făcea ordine printre ultimele lucruri rămase în urma mamei sale, aflate în casa ei din Portland, atunci când a găsit o cutie făcută manual pe care nu o mai văzuse niciodată.

La deschiderea cutiei, Elaine a găsit o prăjitură, și nu una obișnuită, ci chiar partea de sus a tortului de la nunta părinților ei, care a avut loc în vara anului 1943.

Tortul era într-o stare surprinzător de bună, iar faptul că a rezistat atât de mult timp este cu atât mai uimitor cu cât circumstanțele care i-au înconjurat originile sunt cu atât mai uimitoare, după cum explică un articol publicat în Atlas Obscura.

Frances și Shizuo Nishimura, părinții lui Elaine, s-au căsătorit la Tule Lake, un lagăr de concentrare japonezo-american din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din nordul Californiei, astfel că tortul nu a supraviețuit doar acelei veri fierbinți, ci și altor întâmplări petrecute în viața lor.

Păstrarea etajului superior al unui tort de nuntă, fie ca amintire, fie chiar pentru ca cei doi să mănânce la prima aniversare, este un obicei străvechi, dar nu a fost o practică obișnuită pentru japonezii americani deportați în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales având în vedere opțiunile extrem de reduse în care ar fi putut fi depozitate și transportate în acea perioadă produsele perisabile.

Se poate spune că tortul de nuntă al lui Frances și Shizuo a rezistat la Tule Lake, la o mutare cu trenul într-o altă tabără din sudul Colorado, la nașterea primului lor copil acolo, la o altă mutare postbelică în Ontario, Oregon, la nașterea a încă trei copii, la moartea fiului lor cel mic în 1976, la nașterea a doi nepoți, la apariția internetului, la moartea lui Shizuo în 2000, la nașterea a doi strănepoți, la 20 de alegeri prezidențiale în SUA și la începutul unei pandemii globale.

Toate acestea fără refrigerare și, aparent, fără ca altcineva în afară de Frances Nishimura, care a murit n 2019, la vârsta de 102 ani,, să poată lămuri misterul…