Ultimele dorințe ale unei fete de preot, ce a plecat din această lume la doar 15 ani

03 Oct 2019 | scris de Anita Raicu

La 15 ani, Teodora era cea mai mare din cei cinci copii ai familiei preotului Florin Stamate, Parohia Şesuri, comuna Măgireşti, județul Bacău.

  • Ultimele dorințe ale unei fete de preot, ce a plecat din această lume la doar 15 ani

În ultimii doi ani, Teodora s-a luptat cu o formă rară de cancer osos - Sarcom Ewing, dar în ultimele zile de viaţă a avut puterea de a-şi consola părinţii şi fraţii. 

Adolescenta s-a stins din viață duminică și a fost înmormântată, conform dorinței sale, departe de locul natal, în cimitirul mănăstirii Paltin, de la Petru Vodă, judeţul Neamţ, un lăcaş de maici unde obişnuia să-şi petreacă vacanţele în ultimii ani.

Într-o postare pe Facebook, tatăl ei a împărtășit lumii ultimele clipe și dorințe ale Teodorei, una din ele fiind aceea de a fi înmormântată îmbrăcată în straie populare, aşa cum îi plăcea să le poarte cu diferite ocazii.

”A plecat după ce ne-a pregătit pe fiecare dintre noi pentru acest moment. Cu doar câteva zile în urmă a împărţit toate lucrurile ei fiecărui frăţior în parte, apoi ne-a spus că dorinţa ei este să fie înmormântată în cimitirul mănăstirii de maici Paltin - Petru Vodă - Neamţ, acolo unde de câţiva ani mergea în vacanţă şi petrecea clipe înălţătoare alături de maici. 

Ne-a rugat să o îmbrăcăm în costum popular românesc. A dat fiecărui frăţior câte un sfat; ne-a întărit pe noi părinţii mulţumindu-ne pentru tot ce am făcut pentru ea şi cerându-şi iertare de la toţi“, a scris părintele îndurerat.

Ultimele dorințe ale unei fete de preot, ce a plecat din această lume la doar 15 ani

Florin Stamate a mai dezvăluit că Teodora a vrut să plece din această lume împăcată cu toată lumea, apreciind efortul celor care i-au fost alături în lupta cu boala ce o măcina. 

Din 2017, de când a fost diagnosticată cu cancer, pentru Teodora au fost organizate campanii de strângere de fonduri la care au contribuit oameni simpli, agenţi economici, iar Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a acordat familiei fetei un sprijin financiar de 50.000 lei.

”M-a întrebat cum va putea să mulţumească vreodată tuturor celor care au ajutat-o şi s-au rugat pentru ea…I-am zis că, făcând şi ea acelaşi lucru pentru toţi…Şi aşa… împăcata cu toţi, cu sine şi cu Dumnezeu în timpul slujbei sfântului Maslu după prima Evanghelie s-a stins în tăcere dăruindu-ne o ultimă lacrimă ce-i curgea din ochişor“, a mai scris tatăl adolescentei.

SHARE