Povestea BioNTech, de la copiii unor imigranți turci, prin muncă, la dezvoltarea vaccinul Pfizer

Autor:

Data:

Compania germană BioNTech, care dezvoltă împreună cu Pfizer unul dintre cele mai promițătoare vaccinuri împotriva coronavirusului, a fost fondată de fiul unui imigrant turc, Ugur Sahin, acum printre cei mai bogați 100 de germani.

De origini modeste – fiul unui imigrant turc, muncitor la fabrica Ford din Cologne, în vestul Germaniei – Ugur Sahin (55 de ani), directorul executiv al companiei BioNTech, figurează acum printre cei mai bogați 100 de germani, împreună cu soția lui, Oezlem Tuereci (53 de ani), alături de care a fondat compania, scrie Reuters.

Urmându-și încăpățânat visul de a studia medicina, Sahin a învățat și lucrat la spitale în Koln și în Hamburg, unde a întâlnit-o pe Tuereci, viitoarea lui soție, animată de aceeași pasiune pentru cercetare medicală și oncologie.

Tuereci, fiica unui medic turc, care a emigrat în Germania, a declarat într-un interviu că și în ziua nunții a lucrat împreună cu Sahin câteva ore în laborator.

Cei doi și-au concentrat cercetările asupra sistemului imunitar, ca potențial aliat în lupta împotriva cancerului și au încercat să găsească tratament pentru fiecare tip de tumoare.

Ei au înființat în 2001 compania Ganymed Pharmaceuticals, pentru dezvoltarea de anticorpi împotriva cancerului, dar Sahin – care era deja profesor la Universitatea Mainz – nu a renunțat la studiu și cercetare.

Afacerea lor, care s-a dezvoltat continuu, a fost vândută companiei japoneze Astellas în 2016, pentru 1,4 miliarde de dolari. 

Numai că echipa din spatele Ganymed fondase deja, în 2008, o altă companie, BioNTech, calibrată tot pe cercetarea împotriva cancerului.

Cercetarea BioNTech s-a concretizat în dezvoltarea mRNA, o substanță versatilă, folosită pentru a trimite instrucțiuni genetice în celule.

În ianuarie 2020, după ce a citit o lucrare științifică despre noul coronavirus apărut în Wuhan, Sahin a remarcat asemănarea dintre medicamentele dezvoltate de BioNTechm bazate pe mRNA, și vaccinurile antivirale, bazate pe aceeași tehnologie de secvenționare genetică.

La BioNTech s-a constituit rapid o echipă de 500 de persoane, implicate în dezvoltarea mai multor componente, încheind parteneriate cu Pfizer și compania chineză Fosun în luna martie.

Sahin a declarat pentru Reuters că varianta lor de vaccin a ajuns la o ”rată extraordinară de succes”, dar că nu și-a putut imagina cât de dificilă va fi sarcina.

”Cu siguranță nu este un lucru pe care l-ai putea spune cu ușurință ca om de știință serios, dar a fost în sfera posibilităților de la început”, a spus el.

Valoarea de piață a companiei BioNTech, listată la bursa Nasdaq, a ajuns la 21 de miliarde de dolari vineri, la închiderea bursei, de la 4,6 miliarde de dolari cu un an în urmă, pe fondul informațiilor că va juca un rol major în imunizarea de masă împotriva coronavirusului.

”În ciuda realizărilor sale, nu s-a schimbat deloc, este incredibil de modest și plăcut”, a declarat Matthias Kromayer, membru în board-ul firmei de capital MIG AG, care a finanțat BioNTech de la începuturile sale, din 2008.

Kromayer a adăugat că Sahin merge la ședințele de business în blugi, ducând mereu după el rucsacul și casca de biciclist.

Leave a Comment