3dots.ro

Povestea veteranului uitat de armata americană în Vietnam şi regăsit după 44 de ani

Povestea veteranului uitat de armata americană în Vietnam şi regăsit după 44 de ani

Un veteran al armatei americane a fost găsit în viaţă într-un sat izolat din Vietnam, la 44 de ani după ce elicopterul în care se afla a fost doborât, potrivit unui documentar care anchetează cazurile militarilor americani dispăruți în misiune în timpul războiului din Vietnam.

Documentarul, realizat de regizorul canadian Michael Jorgenson, susţine că bărbatul în vârstă, firav, care nu îşi mai aminteşte limba engleză, ziua sa de naștere, numele soţiei şi al copiilor, ar putea fi sergentul John Hartley Robertson, fost membru al trupelor speciale Beretele Verzi, care a fost dat dispărut în 1968, informează The Independent.

În 1968, elicopterul în care se afla sergentul Robertson, aflat într-un grup aflat într-o operaţiune specială desfăşurată în sud-estul Asiei, în Laos, a fost doborât.

Deşi nu a existat o confirmare oficială a decesului său, numele sergentului Robertson apare gravat pe monumentele memoriale, iar în arhivele armatei scrie că a fost ”ucis în luptă“.

În tot acest timp însă familia sergentului a sperat că bărbatul a supravieţuit accidentului şi pretinde că are documente care atestă că Robertson a fost deţinut pentru o perioadă într-o închisoare vietnameză.

Ipoteza lor a fost susţinută de un alt veteran al războiului din Vietnam, Tom Faunce, care, în 2008, atunci când se afla într-o misiune umanitară în Asia de Sud-Est, a primit informaţii despre existenţa unui ”frate de arme“ capturat de inamici în 1968 şi uitat de guvernul american.

Hotărât să-şi respecte promisiunea de a nu lăsa un camarad în urmă, Faunce s-a alăturat regizorului câştigător al unui premiu Emmy, Michael Jorgensen, pentru a da de urma acestui soldat misterios şi pentru a aduce dovezi solide că ar putea să fie sergentul Robertson.

Regizorul Michael Jorgensen a fost puţin sceptic la început şi chiar a plecat de la ideea ca în timpul interviurilor să-l convingă pe cel care susţine că este sergentul Robertson să admită că a inventat toată această poveste.

Dar, spre surpriza regizorului, deși vârsta înaintată i-a pus probleme în a-şi aminti evenimentele prin care a trecut, iar conversația dovedea că nu stăpânea foarte bine limba engleză, povestea bărbatului l-a convins că totul este adevărat.

Bărbatul a povestit cum a fost capturat de nord-vietnamezi imediat după ce elicopterul său s-a prăbuşit şi cum a fost ţinut într-o cuşcă de bambus şi torturat mai bine de un an. În cele din urmă, el a fost eliberat din cauza rănilor grave pe care le avea, fiind apoi îngrijit de o asistentă medicală locală, cu care s-a şi căsătorit ulterior.

În cadrul documentarului au fost prezentate și o serie de documente care par să susțină povestea sergentului Robertson, ceea ce i-a făcut pe Jorgenson şi Faunce să se întrebe de ce familia soldatului nu a fost niciodată contactată de autoritățile americane pentru a elucida acest mister.

Jorgenson este de părere că autorităţile americane s-au preocupat prea puţin de identificarea acestui bărbat, pretinzând că nu există suficiente dovezi, în ciuda faptului că în 2010 acestuia i s-au luat amprente de către ambasada americană.

”O sursă de încredere din guvern mi-a spus că sergentul este acolo nu pentru că vietnamezii nu vor să-l lase să plece, ci pentru că armata SUA nu vrea ca acesta să se întoarcă acasă“, s-a arătat revoltat Jorgenson.

”Nu este nicio îndoială. Văzându-l în videoclip am fost sigură că el este, dar atunci când i-am ţinut capul în mâini şi l-am privit în ochi nu am avut nici cel mai mic dubiu că el este fratele meu“, a declarat Jean Robertson Holly, sora sergentului Robertson, pentru Toronto Star.

Pe de altă parte, soţia şi cei doi copii ai sergentului au refuzat să apară în documentar din motive pe care nu le-au făcut publice, deşi la început erau de acord.

Finalul poveștii e oarecum prozaic, deși bărbatul s-a întâlnit cu familia sa în SUA, îndeplinindu-şi astfel ultima sa dorinţă, el a decis să rămână în Vietnam.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs