Victor Rebengiuc: Nu vreau să am sicriul expus la teatru. Ce să vezi la un mort? Chit c-a fost actor...

07 Iul 2019 | scris de Anita Raicu

În cadrul Întâlnirilor Yorick, la Librăria Humanitas,  într-o sală arhiplină, actorul Victor Rebengiuc a vorbit publicului despre a fi sau a nu fi actor mare, despre motivul pentru care nu a mai acceptat rolul în Moromeții 2, despre generația de aur a teatrului românesc.

  • Victor Rebengiuc: Nu vreau să am sicriul expus la teatru. Ce să vezi la un mort? Chit c-a fost actor...

Despre moarte

”Da, vorbesc cu lejeritate despre asta, gata se-apropie, e după colț, aici, poate să fie oricând. Eu sunt pregătit. Ce nu vreau – și o spun în gura mare – e să am sicriul expus la teatru. Nu-i nevoie. Ce să vezi acolo? Ce să vezi la un mort? Chit c-a fost actor. N-o să poată să mai joace… E mort și mort rămâne. O lumânărică și o floare pusă la intrarea teatrului e un omagiu mai important și mai puternic decât să vezi un mort pe năsălie”.

Despre ”generația de aur”

”Faptul că ne-am numit "generația de aur” e o greșeală. Am fost o generație bună, e-adevărat. Dar pe vremea aia nu se găsea aur… E prea prețios spus ”generația de aur”. Suntem generația ’56. Așa e mult mai corect. Cât despre tineri, nu trebuie să existe nicio panică. Există tineri foarte buni, foarte talentați, joc cu ei, repet cu ei. Suntem la fel. Suntem parteneri. N-am ce să le reproșez. Dimpotrivă, mă străduiesc să fiu la nivelul lor de pretenție față de mine. Și nu e ușor. Cantitatea de talent este aceeași”.

Despre a fi sau a nu fi un mare actor

”Eu îmi asum greutatea cuvintelor pe care le spun. Nu pot să spun despre mine că sunt un mare actor, nu eu trebuie să spun asta și, în orice caz, nu vreau să aud lucrul acesta pentru că mă deranjează. Nu-mi place zgomotul. Eu îmi fac treaba mea. Nu vreau zdrăngănele de mine. De ce sunt eu un mare actor? Cu ce sunt mai mare ca alții? În primul rând că eu nu sunt mulțumit de mine. La nici un rol nu am satisfacție deplină să zic: „Băi, ce bine-am jucat eu rolul acesta”. Tot timpul mă gândesc că poate se putea mai bine, că poate era o altă modalitate de expresie. În momentul în care mă îndoiesc de ce-am făcut, nu pot să spun că sunt un mare actor”.

SHARE