Oncogen. Primul român vaccinat împotriva coronavirusului, prof. univ. dr. Virgil Păunescu

08 Mai 2020 | scris de Monica Pavelescu

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din Timişoara, singurul institut din România, recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății ca având în testare un vaccin împotriva Covid-19, anunță că a efectuat primul test pe subiecți umani.

Oncogen. Primul român vaccinat împotriva coronavirusului, prof. univ. dr. Virgil Păunescu

Primul român vaccinat împotriva noului coronavirus este prof. univ. dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen, care a hotărât să se ofere voluntar pentru testarea noului vaccin.

Pe data de 14 aprilie i-a fost administrată prima doză de vaccin, iar în data de 28 aprilie, cea de-a doua.

Prof. univ. dr. Virgil Păunescu spune că în toată perioada administrării celor două doze și-a monitorizat evoluția parametrilor biologici și modificările induse de vaccin, și că rezultatele obținute în urma acestui experiment pot fi considerate deosebit de interesante, încurajatoare și foarte utile pentru continuarea cercetărilor.

În prezent colectivul OncoGen pregătește documentația necesară aprobării începerii studiilor clinice de către Agenția Națională a Medicamentului.

Profesorul Păunescu susține că informația obținută din propria experiență de vaccinare va fi inclusă în această documentație și o consideră în mod deosebit utilă pentru ANM în accelerarea procesului de aprobare a studiilor clinice. Nu au existat reacții adverse, vaccinul face ceea ce trebuie să facă, astfel că pasul este unul uriaș.

”Am făcut un test de fază 1, care testează toxicitatea sau potențialul de reacții adverse al respectivului vaccin. Dar aceste bucăți de proteine virale au fost deja trecute pe la un milion de oameni care s-au îmbolnăvit și s-au vindecat și nu au avut nicio reacție secundară.

Și atunci pentru noi este clar că poți să treci la o vaccinare foarte serioasă, în masă, dar astea sunt regulile. Nu folosim nimic activ, nu este nimic viu acolo, sunt doar fragmente din capsula proteică, nu folosim conservanți, nu folosim aluminiu, pentru că, în sine, virusul este suficient de imunogen”, a declarat prof. univ. dr.Virgil Păunescu pentru Știrile Transilvaniei.

Anchetă internă la spital, după anunţul privind vaccinul

Centrul OncoGen este un institut de stat în structura Spitalului Județean din Timișoara, iar managerul spitalului, Raul Pătraşcu, a anunţat că a demarat o anchetă internă, nefiind informat oficial sau neoficial despre proiectul profesorului Păunescu de a realiza un vaccin pentru COVID-19, scrie Opinia Timişoarei.

“Nu se poate pune problema în acest moment de existența unui asemenea vaccin. Și aș vrea să fac apel la cetățeni să facă diferența între ceea ce comunica domnul profesor și ceea ce înseamnă cu adevărat un vaccin”, a spus Pătraşcu, care a precizat că, atunci când “este vorba de administrarea de substanțe pe om trebuie notificată conducerea spitalului, iar consiliul de etică al unității trebuie să își dea acordul.

“Ne facem griji pentru starea dânsului de sănătate”, a mai spus managerul spitalului din Timişoara, care a anunţat că va trece la “acțiuni în consecință, fie că sunt sancțiuni administrative, dacă se impun, fie nu.”


CLICK - Follow us on Google News