Fost consilier de comunicare, despre stilul lui Putin de «răcire» a interlocutorilor americani

16 Iun 2021 | scris de Ioana Tomozei

În pofida cadrului încântător oferit de Vila La Grange, o clădire magnifică din secolul al XVIII-lea, cu o privelişte uluitoare spre lacul Leman , discuţiile dintre Joe Biden și Vladimir Putinse anunţă a fi dificile şi tensionate, intervenind într-un moment în care relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt la cel mai jos nivel de după încheierea Războiului rece, notează AFP.

Fost consilier de comunicare, despre stilul lui Putin de «răcire» a interlocutorilor americani

Întrevederea, iniţiată de Biden, va fi una dintre cele mai importante din sfera geopolitică de anul acesta. 

Marţi, un consilier de la Kremlin a spus că stabilitatea nucleară, schimbările climatice şi securitatea cibernetică se află pe agenda summit-ului, precum şi situaţia cetăţenilor ruşi şi americani închişi în fiecare ţară.  

Deşi sunt multe lucruri ce trebuie discutate, experţii nu au mari speranţe că vor exista momente ”revoluţionare” la întâlnirea dintre cei doi lideri. Totuşi, ei consideră că vor putea fi încheiate acorduri simbolice de reconsolidare a încrederii, un cadru pentru relaţia viitoare.

”Am avut oportunitatea rară de a-l vedea pe Vladimir Putin în acţiune”, scrie în Axios Glen Johnson, fost consilier de comunicare al fostului secretar de stat american John Kerry.

Glen Johnson dezvăluie că în cei patru ani cât a fost consilierul de comunicare al secretarului de stat american John Kerry, în administraţia Obama (2013-2017), a mers de patru ori la Moscova şi o dată la Soci, având prilejul de a-l întâlni de mai multe ori pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Din punctul său de vedere, Putin are un arsenal de tactici pentru a forţa o postură defensivă a interlocutorilor americani şi a-i determina să reacţioneze, de la controlul timpului la tehnici de tatonare a terenului şi încercarea de a face jocurile după finalizarea discuţiilor. Este un stil pe care Putin l-a tot rafinat în ultimii 20 de ani.

În cartea sa despre diplomaţie „Window Seat on the World”, Glen Johnson a povestit despre una din tehnicile de bază ale lui Putin - să-i facă să aştepte ca să le taie avântul - o tehnică de ”răcire”.

O altă tactică folosită de preşedintele rus pentru a-şi aduce omologii americani în defensivă este să atragă atenţia asupra unor nedreptăţi - de pildă, percepţia lipsei de respect a Occidentului faţă de cei opt milioane de soldaţi ruşi care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Joe Finer, fostul şef de personal la Departamentului de Stat, în prezent consilier adjunct în materie de securitate, a dezvăluit pentru NPR că ”sfatul pe care i-l dădeam mereu secretarului Kerry era să nu ia momeala”, ci să ”asculte atent, să absoarbă informaţia şi apoi să încerce să recentreze şi să se concentreze asupra agendei sale dacă e să poată obţină ceva concret de la aceste întâlniri”.

În cadrul întâlnirii de la Geneva, secretarul de stat Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov se vor afla în aceeaşi cameră cu Biden și Putin şi vor interveni doar dacă sunt invitaţi să vorbească. 

Lavrov lasă impresia de impenetrabilitate şi unele din armele sale sunt engleza fluentă şi mina lipsită de expresie cu care îşi ascultă interlocutorii.

Biden nu trebuie să facă faţă doar întâlnirii directe, ci şi conferinţei de presă de după. Biden a decis împotriva unei conferinţă de presă comune care i-ar face o favoare sau i-ar da prilejul lui Putin să iasă în faţă.

Putin îşi va susţine conferinţa de presă după cum va crede de cuviinţă, iar Lavrov nu trebuie decât să se asigure că-l mulţumeşte pe şeful său.

În schimb, cel mai probabil Biden se va consulta cu Bliken, cu Jake Sullivan, consilierul său în probleme de securitate, şi secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki. În anumite circumstanţe Departamentul Apărării şi CIA sunt primii chemaţi la consultări referitor la desfăşurarea unei întâlniri cum e cea cu Putin.

Putin are ocazia să se adreseze primul presei internaţionale. Biden va trebui să-l prindă din urmă sau să-l bată la propriul joc, mai scrie Glen Johnson în Axios.


CLICK - Follow us on Google News