Putin anunţă că Rusia a înregistrat primul vaccin anti-COVID-19 din lume, iar una din fiicele sale şi l-a injectat

11 Aug 2020 | scris de Monica Pavelescu

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, adăugând că una din fiicele sale şi l-a injectat, potrivit Reuters.

Putin anunţă că Rusia a înregistrat primul vaccin anti-COVID-19 din lume, iar una din fiicele sale şi l-a injectat

”În această dimineaţă, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat pentru prima oară în lume”, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a guvernului său, asigurând că vaccinul rusesc este eficient, a trecut toate testele necesare şi permite obţinerea unei imunităţi durabile la COVID-19.

”Una dintre fiicele mele şi-a făcut acest vaccin, aşa că, din această perspectivă, a luat parte la experimente’, a declarat Putin, potrivit agenţiei de presă Interfax. Putin a mai adăugat că fiica sa a făcut puţină febră, 38 de grade Celsius, dar ”asta este”.

The New York Times notează că dorința Rusiei de a obține vaccinul a stârnit deja îngrijorarea că țara se grăbește să aprobe utilizarea vaccinului în scopuri propagandistice în cursa globală pentru obținerea acestuia, scurtând perioadele de testare.

NYT mai notează că anunțul lui Putin devine astfel o proclamare a victoriei în cursa globală pentru vaccin, ceea ce oficialii ruși au transmis deja în ultimele luni în ciuda faptului că lipsesc informații publice despre faza finală de testare.

Recent, oameni de ştiinţă străini şi-au exprimat preocuparea faţă de viteza dezvoltării unui astfel de vaccin, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la respectarea ”liniilor directoare şi directivelor clare” în materie de elaborare a unui astfel de produs.

Acest vaccin va fi pus în circulaţie de la 1 ianuarie 2021, potrivit Registrului naţional al medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătăţii din Rusia, consultat de agenţiile de presă ruse.

Rusia a asigurat în ultimele săptămâni viitoarea producţie de mii de doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus şi ‘câteva milioane’ de la începutul anului viitor.

OMS a reacţionat susţinând respectarea protocoalelor şi reglementărilor în vigoare în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19.

Rusia lucrează de mai multe luni, ca multe alte ţări din lume, la mai multe proiecte de vaccinuri împotriva COVID-19. Cel dezvoltat de centrul Gamaleia a fost realizat în colaborare cu Ministerul Apărării.


CLICK - Follow us on Google News