Raed Arafat critică dur OUG pe sănătate adoptată marți: O decizie aberantă, care nu este în favoarea pacientului

05 Feb 2020 | scris de Monica Pavelescu

Guvernul a adoptat marți, într-o ședința de guvern, o ordonanță de urgență prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și la spitale private, fără ca pacienților să le fie ceruți bani în plus.

Raed Arafat critică dur OUG pe sănătate adoptată marți: O decizie aberantă, care nu este în favoarea pacientului

Raed Arafat, șeful DSU, critică această ordonanță de urgență considerând că modificările aduse ”deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență, care și așa este limitat ca sumă, comparativ cu nevoile reale” și vor ”destabiliza tot sectorul public de urgență”. 

”Încă de la început am trimis un punct de vedere asupra unor prevederi cu impact negativ pe sistemul public de urgență, mai ales referitor la modificarea articolului 111 din Legea Sănătății. Spre surprinderea mea, și a multora dintre colegii mei, s-a mers și mai departe ieri seară prin introducerea unor noi articole care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență, care și așa este limitat ca sumă, comparativ cu nevoile reale”, scrie Arafat pe Facebook.

”Nu înțeleg care a fost caracterul de urgență că se se ia astfel de decizii peste noapte, fără analiză reală de impact și fără dezbateri reale, luând măsuri fără precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgență, de la serviciile de ambulanță până la SMURD și UPU, fără excepție.

Deschiderea accesului comercianților la bugetul de stat prin care este finanțat sectorul public de urgență este un pas care înseamnă că în câțiva ani vom împărți sumele cu toți care vor apărea pe piață în urmă acestei decizii aberante, ducând implicit la reducerea finanțării sectorului public în favoarea celui comercial”, adaugă Raed Arafat.

Șeful DSU mai menționează că nu înțelege de ce ”se dorește atât de mult destabilizarea unui sector funcțional și care și-a dovedit eficiența inclusiv prin gradul de încredere al populației în acest sector care mai necesită mult de făcut în următoarea perioada.”

”Că să înțelegeți mai bine, tot sistemul integrat de urgență este finanțat din bugetul de stat, Partea medicală consumă sub jumătate din suma totală iar această suma încet încet va fi împărțită cu comercianții care au multe metode ca să elimine treptat sectorul public”, a scris Raed Arafat, pe Facebook.


CLICK - Follow us on Google News