Business Insider. Trei cercetători ai laboratorului din Wuhan au ajuns la spital cu simptome similare COVID-19 în noiembrie 2019

24 Mai 2021 | scris de Monica Nistor

Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii americane, ce nu a fost făcut public până în prezent, trei angajaţi ai laboratorului de virusologie din Wuhan au avut, în noiembrie 2019, simptome similare bolii COVID-19, suficient de severe încât să necesite internarea în spital, relatează Business Insider.

Business Insider. Trei cercetători ai laboratorului din Wuhan au ajuns la spital cu simptome similare COVID-19 în noiembrie 2019

Despre acest raport întocmit de Departamentulde Stat american, oficialii familiari cu informaţiile conţinute au păreri împărţite: unii spun că dovezile nu sunt suficient de solide şi ar trebui examinate mai amănunţit şi coroborate, alţii că sunt, şi că ancheta ar trebui reluată astfel încât să se verifice ipoteza scăpării coronavirusului din laborator.

Îmbolnăvirile cu pricina se potrivesc cu ipotezele experţilor privind circulaţia timpurie a coronavirusului ce provoacă COVID-19 încă din toamna lui 2019.

Raportul conţine informaţii noi privind numărul de cercetători îmbolnăviţi, perioada şi parcursul bolii şi vizitele la spital, relatează Reuters.

În ianuarie, o "fişă informativă" a Departamentului de Stat arăta că în toamna lui 2019 mai mulţi cercetători de la Institutul de virologie din Wuhan (WIV) au prezentat simptome corespunzătoare atât COVID-19, cât şi altor afecţiuni sezoniere comune.

Raportul a apărut în contextul în care OMS urmează să decidă în legătură cu următoarea etapă a anchetei privind originile epidemiei de COVID-19.

De asemenea, Marion Koopmans, un virusolog olandez, a transmis  NBC News, în luna martie 2021, că boala angajaţilor laboratorului de cercetare a virusurilor din Wuhan ar putea fi atribuită unei gripe sezoniere.

Investigaţia echipei OMS privind originile coronaviruslui SARS-CoV-2 a conchis că după toate probabilităţile virusul s-a transmis printr-un animal intermediar gazdă de la lilieci, iar teoria unei scurgeri din laborator este ”extrem de improbabilă”.

Pe de altă parte, experţi ai OMS au susţinut că nu au avut acces la toate informaţiile necesare unei concluzii, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei să se îndoiască de aceste rezultate şi să solicite anchete mai extinse inclusiv privind posibilitatea unei scăpări din laborator.

Laboratorul din Wuhan nu a făcut publice datele sale brute sau arhive ale cercetărilor sale asupra coronavirusurilor.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate a declarat pentru Wall Street Journal că administraţia Biden are încă nelămuriri privind originea virusului, dar că OMS ar trebui să verifice toate teoriile legitime şi ”tehnic” plauzibile.

”Nu ne vom pronunţa anterior unui studiu OMS în desfăşurare privind sursa SARS-CoV-2. Este politica noastră să nu comentăm chestiuni de informaţii”, a spus aceasta.

Luni,directorul Laboratorului Naţional de Biosecruitate din Wuhan, Yuan Zhiming, a comentat pentru mass media chineze că dezvăluirea din WSJ este ”o minciună totală”.

”Aceste afirmaţii n-au nicio bază, Laboratorul nu a fost conştient de această situaţie (cercetători îmbolnăviţi în toamna lui 2019). Nu ştiu de unde a apărut o atare informaţie”,a declarat Zhiming.


CLICK - Follow us on Google News