Cum şi cât de rapid se infectează 10 persoane aflate la o masă la restaurant - video

10 Mai 2020 | scris de Monica Pavelescu

Un experiment realizat de grupul japonez NHK ilustrează viteza şi mijloacele de propagare a coronavirusului, amintind importanţa măsurilor de distanţare şi de protecţie.

Cum şi cât de rapid se infectează 10 persoane aflate la o masă la restaurant - video

Într-un raport publicat pe reţelele sociale, NHK precizează că la experimentul care a durat 30 de minute au participat 10 persoane. Unul dintre participanţii la masă a fost desemnat ca fiind o persoană infectată.

Pacientului 0 i-a fost turnată pe mână o picătură dintr-un lichid vizibil doar sub lumina ultravioletă, simulând prezența virusului.

La sfârşitul mesei s-a constatat că potențialul virus se răspândise pe mâinile tuturor participanţilor, pe faţă, farfurii, capacul recipientului pentru alimente, tacâmurile folosite pentru a lua mâncarea şi pe mânerul recipientului pentru băuturi.
 

Un experiment pentru vizualizarea fluxului de particule eliberate în timpul tusei a stabilit anterior că particulele răspândite de tuse se pot răspândi până la 3,6 metri. Picăturile fine eliminate atunci când o persoană infectată cu coronavirus tuşeşte sau strănută conţin particule viabile de coronavirus. Acestea pot transmite infecţia dacă intră în contact cu ochii, gura sau mucoasa nazală ale altor persoane.

Conform rezultatelor unui experiment de laborator , astfel de particule fine conţinând coronavirus pot transmite infecţia inclusiv după 3 ore de la expulzare. Pentru a reduce riscul infectării proprii şi a celorlalţi, sunt absolut necesare respectarea normelor de igienă recomandate (spălat des pe mâini, acoperirea gurii la strănut cu un şerveţel, nu cu mâna) şi a unei distanţe de cel puţin trei paşi mari faţă de ceilalţi.


CLICK - Follow us on Google News