Redeschiderea școlilor, sub impactul noii tulpini COVID. Ce spun experții și ce s-a întâmplat în alte țări europene

17 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Elevii din România se întorc în școli, începând cu 8 februarie 2021, iar faptul că este în plină desfășurare campania de vaccinare alimentează speranțele că ei vor putea continua orele în clase până la finalul anului școlar.

Redeschiderea școlilor, sub impactul noii tulpini  COVID. Ce spun experții și ce s-a întâmplat în alte țări europene

În condițiile unor cursuri desfășurate în școli, experți în boli infecțioase, consultați de New York Times, vorbesc despre  o serie de măsuri stricte care trebuie impuse pentru a-i proteja pe elevi și profesori.

Mai multe studii anterioare au indicat faptul că riscurile ca școlile primare să devină focare COVID sunt mai mici decât în alte medii, cu populație adultă, motiv pentru care unele state din lume au decis să mențină deschise școlile ori o parte dintre ele.

Până la apariția noii variante a virusului, mult mai contagioase, care a schimbat datele problemei...

Rapoartele inițiale despre noua tulpină a coronavirusului semnalau faptul că, spre deosebire de versiunile anterioare, copiii ar putea fi la fel de sensibili la noua variantă ca adulții, indicând ca posibilă măsură eventuala închidere preventivă a școlilor pentru a limita răspândirea variantei.

Cercetările recente ale Agenției de Sănătate Publică din Anglia anulează o parte din temeri.

Cercetătorii englezi au urmărit în detaliu aproape 20.000 de persoane infectate cu noua variantă, inclusiv aproape 3.000 de copii sub 10 ani, pentru a putea determina cum s-a transmis noua tulpină între persoanele de diferite vârste.

În urma acestui studiu s-a descoperit că persoanele cu vârsta sub 10 ani aveau aproximativ 50% șanse să răspândească noua variantă, la fel ca adulții, un procent identic cu cel al versiunii anterioare a virusului.

”Copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani au avut mai multe șanse decât copiii mai mici să răspândească varianta, dar nu la fel de mari ca adulții. În general, însă, varianta a fost mai contagioasă în fiecare grupă de vârstă decât versiunile anterioare ale virusului”, declară Muge Cevik, expert în Boli Infecțioase la Universitatea St. Andrews din Scoția.

Mutația virusului va conduce la creșterea numărului de infecții la copii, cu excepția cazului în care școlile își consolidează măsurile de precauție, iar experții consideră că autoritățile ar trebui să se pregătească pentru noul scenariu.

”Noua tulpină nu afectează neapărat copiii în special, dar știm că adaugă mai multă transmisibilitate la toate grupele de vârstă. Trebuie să găsim modalități de a readuce acești copii înapoi la școală cât mai curând posibil; trebuie să folosim această perioadă de timp pentru a ne pregăti”, mai spune Muge Cevik, citat de New York Times.

În Franța, unde noua variantă nu a dus la un val de infecții până acum, școlile s-au redeschis la începutul lunii ianuarie, după vacanța de sărbători.

”Franța nu se confrunta cu o epidemie deosebit de dificilă, iar protocoalele de sănătate puse în aplicare în septembrie anul trecut au limitat transmiterea în școli”, a declarat Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al Educației.

În Marea Britanie, școlile ar fi trebuit să se deschidă pe 4 ianuarie, dar momentul a fost amânat cu două săptămâni din cauza numărului mare de infectări, în contextul în care țara se confruntă și cu noua tulpină a COVID-19. Autoritățile britanice plănuiesc testarea în masă a elevilor și profesorilor.

În Germania, cancelarul Angela Merkel a promis că școlile vor fi ultimele care se vor închide în timpul celui de-al doilea blocaj care a început în noiembrie.

Până să se închidă școala, copiilor li s-a cerut să poarte măști și să deschidă ferestrele pentru a asigura o ventilație mai bună chiar și când temperaturile au scăzut.

Dar teama de răspândire a noii variante a determinat-o pe Merkel să țină școlile închise după vacanța de iarnă cel puțin până la sfârșitul lunii ianuarie.

Și guvernul italian a permis deschiderea nu doar a școlilor elementare, ci și a liceelor, deși la jumătate de capacitate. Cu toate acestea, liderii locali au implementat restricții mai stricte, unele licee urmând să rămână închise până la sfârșitul lunii.

Experții în boli infecțioase consideră că este clar de luni de zile ce măsuri trebuie luate pentru ca școlile să funcționeze deschise și să fie chiar mai sigure sigure decât dacă s-ar învăța de acasă.

Dr. Uché Blackstock, medic de urgență din Brooklyn și fondator al Advancing Health Equity, susține că sunt necesare măști pentru toți copiii și pentru personal. De asemenea, este foarte importantă asigurarea unei ventilații adecvate în școli sau este sugerată chiar predarea în aer liber.

Specialistul mai amintește și distanța pe care elevii și studenții trebuie să o păstreze între ei. El sugerează adoptarea orarelor hibride, la care însă România va renunța, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Medicul american atrage atenția asupra faptului că de o importanță deosebită este și igiena mâinilor. 

”Noua variantă, deși este mai contagioasă, nu se poate răspândi dacă sunt respectate măsurile și dacă metoda este desigur modificată.

Când sistemul este proiectat corect și aducem copiii la școală, aceștia sunt la fel de siguri, dacă nu chiar mai siguri, decât ar fi într-un sistem hibrid sau la distanță”, declară dr. Uché Blackstock.


CLICK - Follow us on Google News