Fedor, robotul rusesc, retras de pe Twitter pentru că i-a pârât pe cosmonauți că au băut alcool pe Stația Spațială

13 Oct 2020 | scris de Anita Raicu

FEDOR – Final Experimental Demonstration Object Research, sau Skybot F-850, a fost primul robot umanoid pe care Rusia l-a trimis în spațiu. El are 1,8 metri înălțime, imită aproape perfect mișcările umane, folosește unelte, conduce vehicule și se poate ridica de jos atunci când cade.

Fedor, robotul rusesc, retras de pe Twitter pentru că i-a pârât pe cosmonauți că au băut alcool pe Stația Spațială

Fedor s-a ”pensionat” anul trecut, după un voiaj de 12 zile pe Stația Spațială Internațională, alături de un echipaj uman mixt, ruso-american.

Robotul umanoid avea propriul său cont de Twitter, iar urmăritorii săi de pe rețeaua de micro-blogging se bucurau din plin de ceea ce putea crea inteligența sa artificială.

Dar totul până în momentul în care, cu o sinceritate dezarmantă, Fedor a găsit că e normal să-și critice foștii colegi, cosmonauții Maxim Surayev și Alexander Samokutyayev, foști cosmonauți – acum parlamentari, declarând că erau neprofesioniști și ”bețivi”.

”Roboții, spre deosebire de Suraev și Samokutyaev, nu au slăbiciuni, nu încalcă interdicția de consum de alcool pe stația orbitală și nu vorbesc prostii.

Roboții îndeplinesc toate însărcinările de zbor fără comentarii”, a scris Fedor într-una dintre ultimele lui sale postări, pe care a încheiat-o franc: ”Opinia mea despre oameni este proastă”, , susține Moscow Times.

Evident, declarațiile lui Fedor n-au rămas fără urmări, robotului umanoid fiindu-i retrasă posibilitatea de a posta pe rețeaua de socializare.

Unul dintre cosmonauții jigniți, Maxim Surayev a criticat public programul spațial rusesc, condus de fostul vicepremier Dmitri Rogozin, iar potrivit website-ului de știri ”Ars Techica”, apăruseră glume ce spuneau că Rogozin ar fi preluat contul de Twitter al lui Fedor pentru a se răzbuna.

Fostul vicepremier a respins însă acuzațiile, declarând că robotul umanoid posta pe Twitter ”de capul lui”.


CLICK - Follow us on Google News