Un tânăr din România, primul la admiterea la Medicină în Italia. Norbert, cel mai bun din 60.000 de candidați

04 Oct 2019 | scris de Monica Pavelescu

Un tânăr originar din România a reușit să se claseze pe primul loc la examenul național pentru admiterea la facultatea de Medicină din Italia. El este de 13 ani în Peninsulă, unde a emigrat alături de părinții săi, ambii medici.

Un tânăr din România, primul la admiterea la Medicină în Italia. Norbert, cel mai bun din 60.000 de candidați

Norbert Kereszteny are 19 ani și a reușit să fie primul din 60.000 de candidați. Numai 12.000 dintre ei au intrat la Medicină, iar Norbert a obținut un punctaj de 82,4 dintr-un maxim de 90, greșind răspunsul la doar patru întrebări. Faptul că a luat examenul de maturitate cu nota maximă – echivalentul Bacalaureatului - l-a ajutat să obțină un loc de studii fără plată, pe care îl va ocupa pentru următorii patru ani, relatează Digi24.

Norbert s-a născut în Sighet, iar în Italia a făcut liceul de matematică-informatică. Chiar și așa, nu a dorit să părăsească tradiția familiei și în ultimii doi ani de studiu s-a pregătit  intens pentru admiterea la Medicină. La două luni după ce a promovat examenul de maturitate cu 10 a susținut și mesajul de admitere la Medicină, care a fost de asemenea un succes absolut.

”Am dat prioritate Bacalaureatului la început, dar îndată ce l-am terminat m-am concentrat mai mult pe acesta. Am luat 10. Mă ajută la Universitate pentru că nu voi plăti nicio taxă”, a spus tânărul.

El și-a amintit primul lucru de după examen.

”Când m-am întors acasă, am descărcat soluțiile și îmi aminteam perfect toate răspunsurile pe care le-am dat, toate întrebările. În acel moment mi-am dat seama că va fi bine. Trebuie învățat tot ceea ce se poate despre un argument, de exemplu biologie sau chimie și trebuie să înveți să gândești”, declară Norbert.

”Testul durează 100 de minute și presupune 60 de întrebări, dintre care 10 de logică, 12 de cultură generală, 18 de biologie, 12 de chimie, 4 de matematică și 4 de fizică”, a explicat proaspătul student cum decurge examenul de admitere italian.

Norbert este conștient că a reușit să ajungă la acest nivel mulțumită profesorilor din Italia. A făcut școala într-o localitate de lângă Varese, Castellanza.

Deși nu-și aduce aminte foarte multe lucruri din copilărie înainte de emigrare, Norbert spune că îi e dor de bunicii și prietenii din România și nu exclude posibilitatea ca la un moment dat să se întoarcă în țară și să profeseze ca doctor.