Românul care și-a pierdut viața la Kabul s-a sacrificat pentru a-şi salva colegii

03 Sep 2019 | scris de Anita Raicu

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a declarat, la Digi 24, că românul care și-a pierdut viața în atacul sângeros din Afganistan făcea parte din echipa de securitate a misiunii diplomatice a României la Kabul şi s-a sacrificat pentru a salva viaţa colegilor săi.

Românul care și-a pierdut viața la Kabul s-a sacrificat pentru a-şi salva colegii

”Colegul care a decedat era din echipa de securitate, născut în 1976 şi nu putem decât să fim recunoscători şi să plătim tribut pentru sacrificul pe care l-a făcut. Omul acesta şi-a sacrificat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi. Ne doare că a trebuit să-şi dea viaţa pentru a-i apăra pe ceilalţi“, a declarat Ramona Mănescu, la Digi 24, precizând că în momentul atacului în clădire se aflau 12 diplomaţi români. 

”În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate”, a transmis MAE într-un comunicat de presă.

Într-o intervenție la Antena 3, Ramona Mănescu a declarat că atacul de la Kabul a vizat Ambasada României. ”Este la ordinea zilei această situaţie şi este incredibil. A fost ţintită Ambasada, misiunea României de acolo, a fost un atac susţinut cu maşini capcană, tiruri de mitralieră, aşa cum sunt obişnuiţi teroriştii talibani să acţioneze“, a declarat ministrul de Externe.

Ministerul de Externe susţine că atacul s-a desfăşurat pe parcursul a câteva ore: a început la ora 22.00, ora României, şi a durat câteva ore după miezul nopţii, iar clădirea în care se afla sediul misiunii diplomatice a fost distrusă în proporţie de 80%. 

”Atacul a fost îndreptat asupra clădirii principale unde se afla misiunea, apoi au fost incendiate câteva clădiri anexe. A fost un asalt. O maşină capcană, urmată de un atac armat care a fost susţinut timp de câteva ore şi asta a îngreunat intervenţia echipelor de salvare. Extragerea s-a făcut spre dimineaţă, dar din fericire au reuşit să-i scoată teferi, cu amendamentul că avem un coleg decedat şi unul rănit. Toţi ceilalţi sunt în siguranţă într-o bază NATO din apropiere. 

Nu cred că există o motivaţie anume pentru acest atac, a fost îndreptat împotriva unei misiune a unui stat partener NATO. Practic, atacul se încadrează în logica pe care o au talibanii în general: atacă fiecare punct care li se pare lor mai vulnerabil sau mai uşor de abordat. 

Toţi oamenii de acolo vor fi aduşi în ţară când stabilizăm situaţia. Va trebui să refacem sediul misiunii pentru a putea trimite altă echipă într-un climat de securitate. Clădirea atacată e distrusă în proporţie de 80%“, a precizat Ramona Mănescu. Ministrul a declarat că se va discuta posibilitatea organizării unor funeralii naţionale: „Ar fi un gest firesc, nu am făcut propunerea, dar vom discuta”, a spus Ramona Mănescu.


CLICK - Follow us on Google News