Profesorul universitar român, de 5 ani în infernul pușcăriilor chinezești, se întoarce acasă

09 Ian 2020 | scris de Monica Pavelescu

Un profesor universitar român, care a predat la Universitatea Beijing, se află după gratii în China, după ce a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru complicitate la fraudă contractuală.

Profesorul universitar român, de 5 ani în infernul pușcăriilor chinezești, se întoarce acasă

Românul susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa. În urma demersurilor ministerului Justiției și a celui al Afacerilor Externe, dorința i s-a îndeplinit, urmând să fie transferat în România.

Marius Balo, un clujean în vârstă de 38 de ani, s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa.

Toate perspectivele luminoase s-au prăbușit pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari, despre care Balo spune că i-a primit din partea unui chinez, fără să ştie că acesta este un infractor. 

După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii de-a dreptul înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. 

Marius Balo spune că în acelaşi caz a fost implicat, într-o situaţie identică, un cetăţean britanic, dar că acesta a beneficiat de o judecată dreaptă, iar după o perioadă a fost eliberat. 

Marius Balo a solicitat să fie transferat într-o închisoare din România, motivându-şi cererea prin faptul că drepturile sale au fost încălcate în penitenciarele chinezești, trimițând mai multe memorii pe adresa Ambasadei României la Beijing, dar şi ministerului Justiţiei şi  ministerului de Externe, precum şi preşedintelui Klaus Iohannis.

A primit un singur răspuns, din partea ministerului Justiţiei, prin care era înştiinţat că între România şi China nu există un tratat în privinţa transferării persoanelor condamnate, astfel că autorităţile române nu pot interveni în acest caz.

Marius Balo spune că s-a simțit abandonat şi spune că a trăit un adevărat calvar. Profesorul susţine că, timp de doi ani, perioadă în care a fost ţinut în arest înainte de a fi condamnat, i-au fost încălcate toate drepturile.

Într-unul din memoriile trimise oficialităților române, Balo descrie ce a trăit în închisoare.

”De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris profersorul român.

Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai, unde spune că ar fi fost obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez.

”Statul român ignoră de peste cinci ani suferinţa şi tratamentele inumane îndurate de Marius Balo şi amână demersurile necesare pentru a-l transfera în ţară, în vederea executării pedepsei în România”, au conchis reprezentanţii profesorului.

______________

”Ministerul Justiţiei a fost informat astăzi, 9 ianuarie, că autorităţile chineze au aprobat transferarea lui Marius BALO în România.

Acordul autorităţilor chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice şi diplomatice ale Ministerului Justiţiei din România alături de Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Justiţiei a corespondat cu omologii chinezi pentru obţinerea documentaţiei de transfer şi a sesizat autorităţile judiciare române în vederea recunoaşterii pedepsei aplicate de instanţele chineze. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoaşterea şi transferarea lui Marius BALO în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curţii de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităţilor române privind transferarea acestuia”, se arată într-un comunicat transmis, astăzi, presei. 

În urma acestei decizii, Ministerul Justiţiei a obţinut de la autorităţile chineze acordul de transferare, urmând ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în ţară a lui Marius BALO, în cel mai scurt timp.


CLICK - Follow us on Google News