Londra. După 5 ani de negocieri, un muncitor român a obținut 2 milioane de lire sterline, compensație pentru un accident de muncă

04 Feb 2020 | scris de Anita Raicu

Un muncitor român și-a pierdut un picior într-un accident de muncă petrecut îintr-o fabrică din Londra, iar societatea pentru care lucra a refuzat timp de cinci ani de zile să-și admită vina. În plus, angajatorul nu avea nici asigurare, deși legea i-o cere.

Londra. După 5 ani de negocieri, un muncitor român a obținut 2 milioane de lire sterline, compensație pentru un accident de muncă

Românul muncea într-o fabrică de ansambluri metalice. În momentul în care una dintre macaralele secției în care lucra s-a oprit, el a folosit procedura de intervenție cu care fusese instruit, cățărându-se pe un stâlp unde erau comutatoarele pe care trebuia să le reseteze.

Dacă ar fi fost să fie respectate normele, muncitorul român ar fi trebuit să cheme echipa de revizie, dar acest lucru nu se petrecea în mod curent în secția respectivă, pentru că această procedură ar fi însemnat și timp, și bani pierduți de societate, În momentul în care se afla stâlp, fără să știe că el era sus, unul dintre colegii de secție a pornit o altă macara care i-a secționat piciorul.

Românul și-a revenit din șoc la spital, dar mintea lui refuza să înțeleagă ceea ce se petrecuse, pur și simplu trăia amăgit de speranța că piciorul îi va crește la loc. Avea doar 25 de ani și plecase din țară pentru a-și face un rost.

”Îmi aduc aminte când am mers să-l văd, am început să-i explic ce se întâmplă legal cu procesul, ce trebuie să facă, peste ce trebuie să ne uităm. Și acum când mă gândesc la momentul ăla îmi aduce fiori. Eu tot spuneam de proces și el mi-a zis: Remus, mie mi-e dor de o ciorbă cu mărar mult făcută de mama, la țară.

Și ăsta e un semnal de alarmă pe care ți-l dă cineva pe care îl vezi pe patul de spital fără un picior și îți spune: voi aveți grijile voastre avocățești, dar pentru mine acum cel mai important lucru este ciorba făcută de mama”, a povestit Remus Robu, cel care l-a reprezentat în instanță.

Avocatul spune că a luptat cinci ani de zile cu societatea care nu voia practic să își recunoască vreo vină. Și care nici nu avea asigurare, care în Marea Britanie e obligatorie.

”Din 2015 până acum o săptămână am negociat. A fost o perioadă lungă pentru că a trebuit să ținem toate dovezile medicale, noi a trebuit să expunem pas cu pas toate problemele pe care le-a atras acest accident. Mă refer aici și la problemele emoționale, fiindcă prietena lui de atunci l-a părăsit. Dar asta e doar o parte. A fost și în interesul lor să tărăgăneze pe cât posibil, probabil în mintea lor a fost că o să plece înapoi în România”, povestește Remus Robu.

Cazul nu a mai ajuns în instanță, daunele fiind obținute prin mediere. În ziua înțelegerii, s-a negociat  mai bine de nouă ore, de la 10 dimineața la 7 seara. A contat extrem de mult probă video pe care românii au prezentat-o părții britanice. ”Am avut niște dovezi video și am arătat că după acest accident s-a continuat același sistem de muncă. Am avut pe cineva din interior care a filmat cum cobora pe același stâlp.”, spune Remus Robu.

Beneficiarul celor două milioane de lire sterline este dintr-un sat din Neamț. Nu vrea să se știe exact de unde și nici nu a dorit să-și facă public numele pentru că nu vrea să se afle despre faptul că este milionar în lire sterline și, mai important, nici că are un handicap, deși proteza pe care o folosește în prezent nu lasă să se vadă acest lucru. 

Remus Robu, avocatul său are o poveste specială. Se află în Marea Britanie din 1995 și a avut mai multe locuri de muncă, mai întâi într-un restaurant, apoi pe un șantier. La un moment dat a decis să devină avocat și a început facultatea, lucrând în paralel ca translator la o firmă de avocatură, apoi și-a făcut stagiatura. De patru ani, din 2015 are licența de avocat și apără drepturile muncitorilor români, care nu de puține se confruntă cu politica discriminatorie a angajatorilor britanici față de muncitorii din Est.

În prezent, avocatul lucrează la alte șapte cazuri de accidente de muncă grave suferite de români în Marea Britanie.

”Nu-i las! Am purtat bocancii de constructor, știu ce înseamnă viața pe șantier și nu vreau să-i las să fie bătaia lor de joc… Și-așa știu că au viață grea la locul de muncă, mai și suferă accidentele astea foarte grave. De ce să-i las? Toată lumea e protejată de aceeași lege, nu există o lege pentru britanici și una pentru români”, declară revoltat avocatul român.


CLICK - Follow us on Google News