O prostituată din România protestează în Germania: «Chiar îmi place să lucrez în bordel»

11 Aug 2020 | scris de Monica Pavelescu

Serviciile sexuale sunt legale în Germania, dar au fost interzise în momentul în care autorităţile au restricţionat activităţile civile şi publice pentru a bloca răspândirea noului coronavirus.

O prostituată din România protestează în Germania: «Chiar îmi place să lucrez în bordel»

Prostituatele din Germania au ieşit în stradă pentru a solicita suspendarea interdicţiilor impuse din cauza pandemiei. Multe dintre ele sunt din estul Europei şi nu mai pot trimite bani familiilor de acasă.

Elena este din România şi lucrează ca prostituată în Germania. Nu a mai putut lucra în ultimele cinci luni, ceea ce îi îngreunează situaţia, atât financiar cât şi emoţional.

"Trebuie să muncesc şi trebuie să câştig bani, Am o fiică şi trebuie să muncesc pentru a o întreţine" spune ea", afirmă românca pentru jurnaliștii Deutsche Welle

Elena a părăsit România în urmă cu doi ani şi jumătate pentru a veni în Germania. A lăsat-o acasă, cu părinţii ei, pe Natalia, fiica ei, care atunci avea doi ani. Ea vrea să câştige bani pentru mama ei, care este grav bolnavă şi să-i ofere o viaţă mai bună fiicei ei, pe care o descrie ca fiind "foarte inteligentă".

De când a venit în Germania, Elena nu a vizitat-o pe fiica ei decât de trei ori şi îi este foarte dor de micuţă. Dar i-a plăcut să muncească în Germania. "Chiar îmi place să lucrez în bordel," spune ea zâmbind cu ochii, deasupra unei măşti negre decorate cu oase. Poartă un tricou negru pe care scrie "limitless" (fără limită) şi pe pancarta ei se poate citi "legal, nu ilegal" .

Personalul din bordel, dar şi compania "celorlalte fete" sunt motivele pentru care îi place să lucreze acolo. 

De obicei, Elena trimitea bani acasă pentru a-şi sprijini familia, dar de când a început pandemia, a avut mari probleme şi rolurile s-au inversat. Tatăl ei îi trimite acum 700 de euro lunar pentru chirie şi mâncare.

A pierdut "o grămadă" de bani de când nu mai are voie să lucreze, spune ea. "Cheltuiesc între 20 şi 50 de euro săptămânal pe mâncare", explică tânăra, care adaugă că nu îi mai rămân bani pentru nimic altceva, astfel încât îşi petrece timpul liber în parc. Elena a încercat să lucreze fără acte la o firmă de curăţenie, dar nu a reuşit.

Există ajutor financiar pentru angajaţii din sectorul prestărilor de servicii sexuale, în condiţiile în care se poate solicita un ajutor de stat de care beneficiază şi alţi lucrători pe cont propriu. Şi totuşi, Elena nu a reuşit să depună cererea, dat fiind că germana vorbită de ea este "prea slabă" pentru a completa formularul.

Luca Stevenson de la Comitetul Internaţional pentru Drepturile Lucrătorilor din Industria Sexului din Europa (ICRSE) a declarat pentru DW că există multe motive pentru care femei precum Elena nu vor să solicite ajutorul financiar oferit de stat. Barierele lingvistice sunt un aspect, dar mai există şi lipsa de încredere faţă de autorităţi a femeilor care vin din state unde prostituţia este ilegală.

Aflate în imposibilitatea sau nedorind să primească sprijin de la stat, unele dintre aceste femei continuă să lucreze în ciuda interdicţiilor impuse de pandemie, declară purtătoarea de cuvânt a BeSd, Schulze.

Ele riscă şi merg la locuinţele clienţilor sau în alte locuri ascunse, unde pot fi abuzate sau li se poate refuta plata. Lucrând ilegal, aceste femei nu vor îndrăzni să anunţe poliţia sau să ceară ajutorul de teamă că vor fi ele însele amendate, spune Schulze.

Lipsa unui venit regulat le face pe prostituate să acţioneze riscant, mai explică Schulze. "Acceptă acte sexuale cu mai mulţi parteneri în acelaşi timp sau fără prezervativ, expunându-se unui risc mult mai mare."

Elena nu vrea să lucreze ilegal. Speră să poate reîncepe activitatea în septembrie. Spune că nu ar deranja-o să poarte mască în timpul lucrului, după cum se recomandă şi în conceptul de igienă elaborat de BeSD.

Dacă bordelul ei va rămâne închis, atunci Elena va trebui să se mute în altă parte a Germaniei sau într-o ţară învecinată, precum Belgia sau Olanda, unde interdicţiile privind prostituţia au fost anulate.


CLICK - Follow us on Google News