Elveţia. Românul condamnat pentru că ar fi aruncat în aer un bancomat, eliberat și despăgubit cu 100.000 de franci

Elveţia. Românul condamnat pentru că ar fi aruncat în aer un bancomat, eliberat și despăgubit cu 100.000 de franci

Un cetățean român se poate mândri cu ”performanța” de a fi prima persoană care a fost condamnată în Elveția pentru aruncarea în aer a unui bancomat.

În urma probelor administrate instanței, el a fost condamnat la șase ani de închisoare, din care a executat până în prezent jumătate, dar… urmează să fie eliberat și să primească compensații în valoare de 100.000 de franci elvețieni, informează 20min.ch.

În 2019, în cantonul  elvețian St. Gallen, un bancomat a fost aruncat în aer. În acest jaf, din bancomat au dispărut 126.000 de franci elvețieni, bani care n-au fost recuperați până în prezent.

În urma analizei probelor ADN, poliția a arestat doi suspecți, cetățeni români, unul dintre ei reținut în Danemarca, celălalt în Elveția.

Cel din urmă a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare, așa cum menționam, prima condamnare pentru o astfel de faptă în Elveția.

Numai că, în urma reanalizării probelor ADN prelevate de pe uneltele folosite pentru aruncarea în aer a bancomatului, s-a dovedit că nu sunt suficiente pentru a dovedi implicarea românului în jaf.

Instanța care a reanalizat speța a constatat legătura bărbatului cu jaful, numai că  nu a putut determina, din punct de vedere juridic, măsura implicării sale, și, drept urmare, a dispus eliberarea sa și compensații financiare pentru perioada petrecută în închisoare în valoare de 100.000 de franci elvețieni.

Cazul nu e închis definitiv în urma acestei decizii, urmând să fie adus în fața Curții Federale, dar, între timp, românul e liber să părăsească țara, cu tot cu banii primiți.