3dots.ro

Român ținut închis în pivniță de fermierul german pentru care muncea, legat cu lanțuri de gât, de mâini și de picioare

Român ținut închis în pivniță de fermierul german pentru care muncea, legat cu lanțuri de gât, de mâini și de picioare

Un român care s-a angajat la la o fermă de vaci din Germania a trăit calvarul vieții lui, după ce proprietarul l-a forțat să muncească două luni pe gratis, în condiții ce amintesc de perioada sclavagistă, informează Westfalen Post.

Întâmplarea, ireală pentru vremurile în care trăim, s-a petrecut la o fermă de vaci pentru carne din Plettenberg, unde românul în vârstă de 36 de ani a fost forțat să muncească pe gratis, iar noaptea era ținut captiv într-o pivniță, legat cu un lanț înfășurat în jurul brațelor, picioarelor și, de asemenea, în jurul gâtului.

”Nu-ți fac nimic dacă lucrezi pentru mine gratis o lună!”

”Nu-ți fac nimic dacă lucrezi pentru mine gratis o lună!”, i-a spus fermierul german, amenințându-l cu o armă. Românul, un bărbat cu o constituție fizică slabă, s-a temut pentru viața lui și s-a lăsat intimidat. Renunțând la salariu, el a lucrat la fermă timp de patru săptămâni, mulgând vacile, hrănindu-le și reparând gardurile de pe pășune.

Numai că, după ce luna s-a terminat, fermierul i-a impus alte patru săptămâni de muncă gratuită. Speriat de arma cu care a fost amenințat, temându-se pentru viața lui, românul a acceptat diin nou. Abia după două săptămâni a reușit să scape, fugind pe o potecă forestieră.

Angajat de pe un portal de anunțuri de muncă

Fermierul, care locuiește în Finnentrop, l-a găsit pe bietul om într-un anunț de pe un portal specializat în găsirea forței de muncă: ”Român, nu vorbește germană, caut un loc de muncă”. S-au înțeles asupra salariului, 1.000 de euro să fie cel declarat oficial la fisc, în fiecare lună, iar 500 de euro urma să-i primească direct, fără acte.

La început s-au înțeles bine,  a declarat fermierul anchetatorilor, ”i-am dat bani chiar și pentru permisul de conducere. Și i-a cumpărat un Audi vechi, nimic elegant, dar cel puțin se putea mișca cu ea”.

Situația s-a schimbat după ce în Germania a sosit și soția românului, cu copilul lor. Din această cauză fermierul spune că a trebuit să cheltuie mai mult: a închriat un apartament pentru familia românilor, pentru care familia plătea doar  jumătate din chirie, și i-a obținut copilului un loc la grădiniță.

Familia de români a fugit de la fermă, fără să achite ultimele cheltuieli

Dar, dintr-o dată, familia românească a dispărut de la fermă, fără a achita ultimele cheltuieli. Două săptămâni mai târziu, românul s-a întors. ”Când stătea în fața ușii, mi s-a ars siguranța”, spune fermierul acuzat. Spune că s-a simțit înșelat, exploatat financiar. L-a apucat violent pe român, l-a dus în pivniță și i-a pus lanțul la gât: ”Va trebui să faci muncești gratis pentru mine în următoarele două luni!”

Peste noapte, în pivniță, îi lega românului brațele și picioarele cu un lanț, fixat într-un perete, . Fermierul explică că l-a amenințat și că îl împușcă cu o armă, dar că era vorba de un pistol cu gaz, descărcat. ”Am vrut să fie speriat, ar fi trebuit să aibă efect”, spune el.

Avocatul fermierului german a povestit în instanță că clientul său a preluat de la tatăl său ferma, care a fost cândva o fermă de lapte, dar că nu poate face față singur îndatoririlor zilnice și că de aceea angajează muncitori agricolii din Europa de Est. Contractele se încheie cu o strângere de mână: ”Până acum a avut experiențe bune cu asta, are inimă pentru agricultură”.

Un adevărat arsenat găsit în casa fermierului

Se pare însă că fermierul are și o mare dragoste pentru armele interzise: când poliția a percheziționat ferma la sfârșitul lunii mai 2018, a găsit un întreg arsenal. Pe lângă puști, revolvere și pistoale, au mai găsit și o pușcă semi-automată cu autoîncărcare și cu amortizor și chiar un pistol-mitralieră și multă muniție.

Românul exploatat, complet speriat, a sosit din țara natală, unde fugise. Încă se teme pentru viața sa și a avut nevoie de ajutorul unui psiholog în camera de protecție a martorilor a instanței regionale, înainte de a depune depoziția sa.

Tremura de frică, scrie sursa citată, în timp ce descrie instanței cum inculpatul, coleric, a continuat să-l amenințe și după ce a fugit în România că o să-l împuște și îl va îngropa în groapa de gunoi de grajd.

Fermierul german îi oferă românului o compensație de 2.000 de euro și scuzele sale

Avocatul apărării îi spune românului că nu mai trebuie să se teamă de inculpat care își asumă responsabilitatea pentru acțiunile comise și vrea să-și ceară scuze, pentru că îi pare rău. Și vrea să-i dea 2.000 de euro, drept scuze.

Românul respinge deocamdată oferta: ”Nu știu ce să fac. Nu vreau să iau bani pentru că încă mi-e frică. Nu vreau să iau bani, vreau doar să-l întreb mai întâi pe avocatul meu”, spune el.

Procesul va continua săptămâna viitoare.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs