3dots.ro

Întâmplarea umilitoare trăită de un român stabilit în Germania. ”Dacă spuneați că sunteți unguri…”

Întâmplarea umilitoare trăită de un român stabilit în Germania. ”Dacă spuneați că sunteți unguri…”

S-au adunat destule dovezi că românii au o problemă cu imaginea lor în străinătate.Ne-ar urmări niște fapte din istorie, și din cea a altor generații, dar  și unele din cea recentă, luând în considerare faptele și comportamentul pe care unii dintre concetățenii noștri îl manifestă pe alte meleaguri…

Un român care s-a stabilit în Germania, la Munchen, a ținut să le spună și altora despre modul în care a fost tratat de un funcționar al statului în care trăiește, atunci când, anul trecut, însoțit de viitoarea sa soție s-a prezentat la birourile Direcției de Evidență a Populației pentru a anunța că se mută la el.

”Nu voi uita niciodată imaginea birocratului român, a funcționarului urâcios pe care parcă îl deranjezi atunci când i te adresezi și care îți răspunde în doi peri. Și până de curând nu credeam că există funcționari mai antipatici. Ei bine, am aflat acum că da, există! Și trăiesc în Germania”, avertizează conaționalul nostru.

Replică umilitoare a birocraților germani

După ce funcționarii germani au înțeles despre ce e vorba, aceștia i-au adresat tinerei viitoare soții mai multe întrebări suplimentare. Românul spune că nu a găsit nimic deranjant în acestă situație, care i s-a părut firească, ba chiar s-a dat un pas mai în spate pentru a-i lăsa pe funcționari să dialogheze doar cu partenera lui.

Ulterior, unul dintre funcționari l-a rugat să li se alăture și discuția a ajuns la orașul din care provin cei doi români, Timișoara.

”În momentul în care a aflat că suntem din Timișoara, neamțului i s-a luminat fața. Dar nu de dragul Timișoarei sau dintr-o simpatie subită pentru români. «A, Temesvár, Transilvania (Temesvár, numele unguresc al Timișoarei – N.R.).

Credeam că sunteți români, de ce n-ați spus că sunteți unguri, nu vă mai stresam

De ce n-ați spus că sunteți unguri, nu vă mai stresam atâta», a zis omul, după care a continuat convins că suntem unguri, fără să ne dea timp să-i răspundem:

«Credeam să sunteți români, dar știu că în Temesvár sunteți voi și germanii noștri, oameni serioși. Nu mai scăpăm de ei, aici nu ne plac deloc românii și turcii, dar n-avem ce să le facem că ne trebuie forță de muncă.

De-ar fi după mine…», a zis el, dar nu l-am lăsat să continue ci i-am spus pe tonul cel mai sec, deși îmi venea să țip la el: «Știți, de fapt chiar suntem români.» Omul a muțit, și-a cerut scuze, și ne-a pasat apoi la un coleg de-al său pentru alte formalități”, a povestit el.

Până la urmă, cei doi au rezolvat cu actele, însă, după întâlnirea cu reprezentanții oficiali ai statului german, se gândesc serios dacă e cazul să rămână acolo.

”Germanii nu ne-au dat niciodată impresia că sunt prietenoși cu noi, dar măcar nu se purtaseră urât cu noi că suntem români. Până acum. Parcă ni s-a făcut dor de funcționarul român antipatic. Măcar el nu ne disprețuia pentru că suntem români”, a încheiat românul stabilit în Germania povestea sa.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs