3dots.ro

Medic de familie român, condamnat în Elveția, pentru că a înșelat casa de asigurări la fiecare 5 minute profesate

Medic de familie român, condamnat în Elveția, pentru că a înșelat casa de asigurări la fiecare 5 minute profesate

Un doctor născut în România, dar care a obținut și cetățenia germană, a condus timp de un an și jumătate un cabinet de doctor de familie în Brugg, în Elveția, a facturat servicii medicale pe care nu le-a furnizat pacienților sau pe care nici măcar nu avea dreptul să le presteze, înșelând companiile de asigurări medicale la fiecare cinci minute cât a profesat, relatează cotidianul Aargauer Zeitung.

Medicul de familie B. a profesat în Brugg din ianuarie 2015 până în primăvara anului 2016, fâcându-se remarcat de casa de asigurări de sănătate prin facturarea excesivă a unor servicii medicale.

El a crescut în România, iar după liceu a studiat la o universitate germană, dar nu și-a susținut licența.

A dispărut după primul control al casei de sănătate

După prima vizită pe care a făcut-o Dieter Siegrist, șeful combaterii abuzului în asigurări de la casa de asigurări de sănătate CSS, la cabinetul său, medicul român a dispărut.

În 2016, cabinetul său a fost închis fără preaviz. Cum era de negăsit, pe numele medicului fost emis un mandat internațional de arestare, iar Departamentul cantonal de Sănătate și Afaceri Sociale i-a retras licența profesională, pe 30 aprilie 2016.

Potrivit unui articol publicat de SRF, B. a lucrat pentru o scurtă perioadă ca medic de familie într-un spital militar din București.

Arestat în Spania, apoi în Italia și, în cele din urmă, extrădat în Elveția

La începutul anului trecut, românul a fost arestat în Spania, dar ulterior eliberat de poliția iberică, deși mandatul internațional era valabil. Bărbatul în vârstă de 59 de ani a fugit apoi în Italia unde a fost arestat din nou, pe 15 februarie 2023. După cinci luni petrecute în arest, el a fost extrădat în Elveția la sfârșitul lunii iulie.

În cadrul procesului care a început luni, medicul, adus în sala de judecată cu cătușe la mâini și la picioare, și-a acceptat toate acuzațiile ce i se aduc: înșelăciune comercială, fals multiplu de documente și neglijarea obligațiilor de întreținere pentru doi dintre cei patru copii ai săi.

Românul a depănat în fața judecătorilor povestea vieții sale: a lucrat în diferite cabinete medicale, în camerele de urgență ale spitalelor, într-o clinică de psihiatrie și, de asemenea, pentru Crucea Roșie Germană. S-a căsătorit de trei ori, dar nu mai știe exact când a avut loc a doua căsătorie – ”acum aproximativ 17 sau 18 ani”, și nici toate locurile de muncă nu și le-a ai amintit.

Raport al Asociației Medicilor elvețieni: Este complet incapabil să conducă un cabinet în mod competent”

Într-un raport din 2016, șeful Asociației Medicilor din Aargau constată că cercetările interne au scos la iveală o imagine dezolantă despre profesionalismul românului, căruia îi lipsesc cunoștințele medicale și frauda comisă.

”Acest coleg neputincios și amabil pur și simplu nu are potențial de schimbare și este complet incapabil să conducă un cabinet în mod competent”, era concluzia raportului.

Înșela casa de asigurări la fiecare cinci minute

La cabinetul său medical din Brugg, B. își programa pacienții la fiecare cinci minute, dar factura pe care o înainta casei de sănătate, pentru decontare,  era calculată pentru o consultație de 15 minute.

De asemenea, el a facturat așa-numitele examinări ”mici și cuprinzătoare ale specialistului de îngrijire medicală primară”, pe care nu le-a efectuat niciodată și tarife forfetare de urgență, ECG și studiu de dosar, tot fără să fi furnizat aceste servicii.

De asemenea, el oferea pacienților sfaturi medicale pe care nu era calificat să le dea din cauza pregătirii sale, pentru a numi doar câteva dintre trucurile pe care le folosea pentru a frauda companiile de asigurări.

În total, românul a înaintat spre decontare 2.300 de facturi medicale false și astfel a obținut peste 245.000 de franci.

Unde s-au dus banii, un mister

Declarațiile medicului au fost neclare în instanță. Președintele Curții, Sandro Rossi, a vrut să știe de ce nu a plătit întreținere copiilor săi, când câștiga în jur de 15.000 de franci pe lună.

”Am fost amenințat în mod constant că îmi va fi înghețat contul bancar. M-am oferit să plătesc în rate, dar oferta a fost respinsă”, spune B.

Întrebat de ce a comis fraudele, a spus că a făcut o greșeală și că i-a părut rău apoi.

Unde s-au dus toți banii, rămâne un mister. B. transferase 100.000 de franci în străinătate și cumpărase trei kilograme de aur. ”Am avut multe datorii în România, dintre care unele le-am plătit, iar restul am folosit pentru a trăi peste posibilitățile mele în Elveția, cumpărând lucruri și plecând în excursii”, a explicat B., în fața instanței

De asemenea, românul a încercat să motiveze și de ce a fugit din Elveția: sănătatea lui era foarte proastă, motiv pentru care s-a întors în România.

”Am avut o depresie severă, un atac de cord și am căzut pe scări, nu știam dacă voi supraviețui”. Dar el nu a fost doar în România, ci și în Spania și Italia. ”Acolo ați fost arestat”, i-a spus judecătorul. ”Am fost în România de cele mai multe ori, în Spania și Italia am ajuns pentru că un coleg ne-a oferit mie și soției mele o excursie pentru aniversarea nunții noastre”.

Judecătorul nu a fost de acord cu înțelegerea dintre procurori și avocatul apărării

Pentru că B. și-a recunoscut acuzațiile, tribunalul districtual Brugg a putut să pronunțe o hotărâre într-o procedură simplificată. Procuratura și apărarea au convenit să primească o pedeapsă cu închisoare de trei ani, din care un an cu executare. Plus o interdicție de a intra în Elveția timp de șapte ani.

Dar tribunalul districtual Brugg nu a fost de acord cu acest lucru, o situație extrem de neobișnuită, pentru că în majoritatea cazurilor pedeapsă convenită între părțile procesuale nu este schimbată.

”Putem doar să acceptăm pedeapsa de trei ani de închisoare, dar faptul că doar douăsprezece luni din aceasta sunt cu executare nu este suficient”, și-a exprimat judecătorul părerea, astfel încât, românul va efectua în spatele gratiilor jumătate din pedeapsă.

După o scurtă consultare cu avocatul său, B. a fost și el de acord cu propunerea revizuită. Așa că acum trebuie să meargă la închisoare pentru 18 luni.

După ispășirea pedepsei se va angaja la un cabinet medical din România

Pentru că el datorează companiilor de asigurări 245.000 de franci elvețieni și fiecăreia dintre cele două fiice ale sale câte 10.000 de franci, conform propriului angajament, după ce își va ispăși pedeapsa, va încerca să-și găsească un loc de muncă într-un cabinet din România, pentru a putea plăti prejudiciul.

După ce a fost anunțat verdictul, președintele Tribunalului, i-a spus românului: ”Să-ți fie rușine! Asta nu are absolut nimic de-a face cu etica medicală!”, acuzându-l că și-a văzut pacienții doar ca pe o oportunitate de a face bani nemeritați.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs