Valentin, românul care și-a tatuat propriul chip pe piept și doarme într-un Mercedes, într-un parc din Olanda: ”O situație excepțională și enervantă”

Autor:

Data:

Valentin, românul care și-a tatuat propriul chip pe piept și doarme într-un Mercedes, într-un parc din Olanda: ”O situație excepțională și enervantă”

În Olanda, un român a reușit să producă îngrijorare printre locuitorii unui cartier, care sunt intrigați de înfățișarea lui, dar și de faptul că de nouă săptămâni doarme într-un Mercedes, la marginea unui parc, scrie cotidianul De Gerderlanden.

Un Mercedes alb îngrijit este tras în parcarea din Tichelpark, lângă centrul orașului Hengelo. Proprietarul doarme în mașina cu numere de înmatriculare românești. E mijlocul zilei. Dar pe Valentin nu-l deranjează să fie trezit în timpul somnului de după-amiază.

Românul de 35 de ani este ceea ce se poate numi o apariție inedită și colorată. Are tatuaje mari pe obraji și pe părțile laterale ale capului. Culmea a narcisismului, pe piept și-a tatuat propria figură. De aproape două luni își mută ”reședința” între Hengelo și Enschede. Parcarea din parcul din Hengelo reprezintă rezidența sa ”permanentă” în acest oraș.

Valentin vorbește destul de bine engleza, remarcă jurnaliștii olandezi.

”Oamenii de aici sunt prietenoși. Mi-e frică de războiul din Ucraina și Rusia. Mi-e teamă că se va răspândi în România. Țara mea natală a fost întotdeauna implicată în războaie, în trecut”, explică Valentin, de ce a plecat din țara natală.

Într-o bună zi s-a urcat Mercedes-ul său clasa E și a pornit din Oradea, unde locuiește,spre Amsterdam. Nu a ajuns niciodată în capitala Olandei. ”Când am ajuns la Hengelo, rezervorul mașinii era gol…”, explică el reporterului sursei citate, râzând.

”Acum încerc să câștig bani în plus ca artist de stradă. Sunt muzician…”.  Scoate o armonică din buzunar. Cântă, după propria-i părere, muzică de Bach sau Beethoven, dar când o face, ceea ce se aude nu seamănă deloc cu nimic din creațiile marilor compozitori.

Probabil chiar și spre surprinderea lui, chiar și așa, reușește să câștige niște bani în urma acestei prestației ”artistice”, undeva pe strada Emmaweg, unde sunt mai multe cafenele și unde, în medie, spune că reușește să câștige aproximativ 10 euro pe zi. Suficient pentru a cumpăra un sandviș: ”Îmi umplu sticla de apă la un robinet al primăriei”.

Românul spune că și-ar dori un loc de muncă adevărat în Olanda. Arată niște diplome laminate: ”În România am lucrat în securitate. Am fost și mecanic auto. Mi-ar plăcea să fac asta și aici, în Țările de Jos”. Dar pentru că locuiește în mașină, nu are un domiciliu stabil, cu adresă poștală olandeză, nu poate obține un loc de muncă: ”Dacă cineva are o slujbă pentru mine, vreau să rămân aici pentru totdeauna”.

Localnicii din preajma locului său de campare spun că sunt îngrijorați de prezența lui: ”Își face nevoile în parc, omul ăsta are nevoie de ajutor. Se pare că nimănui nu-i pasă de soarta acestui om. Marți, un vecin i-a adus niște sandvișuri. Era complet emotionat””, spune Annet Shaw, care locuiește în apropiere.

Lui Annet chiar îi pasă de soarta bărbatului. ”Dacă îmi las câinele să fugă în parc nesupravegheat, sau cineva din Hengelo are un cablu de încărcare pentru o mașină electrică întins pe trotuar, atunci apar imediat agenții municipalității. Aici nu se întâmplă nimic. Acest om este lăsat să se descurce singur. Asta nu poate continua așa!”, crede Annet.

Ea e indignată că municipalitatea acționează imediat când e vorba despre un câine al nimănui, dar lasă un om să se descurce singur: ”În toate săptămânile în care l-am văzut, purta aceleași haine”.

Cotidianul olandez a contactat municipalitatea, care spune că există ”o situație excepțională și enervantă”. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, ceea ce se întâmplă cu Valentin este ceva ce nici localnicii, nici autoritățile și nici românul nu și-au dorit vreodată.

Reprezentanții administrației locale discută cu Valentin în fiecare zi, potrivit purtătorului de cuvânt: ”Nu îl putem forța să plece. I s-a cerut să plece de mai multe ori. Vom continua să urmărim cu atenție locația în care se află”.

Municipalitatea l-a îndrumat către Armata Salvării și Barka, o fundație care ajută migranții fără adăpost din Europa de Est: ”Din păcate, nu putem face mai mult decât atât în ​​momentul de față, în limita capacităților noastre”