3dots.ro

Un român stabilit în Canada, după ce explică de ce venituri e nevoie lunar pentru a trăi decent: ”Nu mai merită să pleci din România!” – video

Un român stabilit în Canada, după ce explică de ce venituri e nevoie lunar pentru a trăi decent: ”Nu mai merită să pleci din România!” – video

În ultimul timp sunt tot mai dese intervențiile românilor stabiliți în străinătate care le prezintă celor rămași încă acasă costurile necesarea pentru a ajunge la un nivel de trai decent în țările în care muncesc și trăiesc, pentru ca cei care se gândesc să emigreze să aibă o perspectivă cât mai reală asupra situațiilor cu care se pot confrunta în cazul în care iau această decizie.

Într-un clip video postat pe Youtube, un român stabilit în urmă cu șase ani în Canada oferă informații utile despre costul vieții în țara în care trăiește și îi îndeamnă pe români să se gândească bine înainte să emigreze în această țară.

După pandemie, prețul chiriilor a crescut!

Primul aspect pe care îl abordează este prețul chiriilor, care a crescut semnificativ în ultimii ani, ajungând între 2500 și 3000 de dolari pe lună pentru o locuință potrivită pentru o familie cu 2-3 copii.

”Până în pandemie, chiriile erau destul de ieftine, îți permiteai să închiriezi o casă la vreo 1.500 – 1700, maxim 2000 de dolari. Acum, pentru a închiria o casă, îți trebuie între 2.500 și 3.000 de dolari. E foarte greu să găsești o locuință, trebuie luat în calcul și garanția care costă cât o lună de chirie sau două”, spune românul stabilit în Canada.

Facturile pentru utilități pot ajunge 700 de dolari

Despre facturile lunare pentru utilități – electricitate, gaz, taxă de gunoi -, el spune că acestea pot varia între 400 și 700 de dolari, în funcție de sezon, iar costurile de transport, inclusiv combustibilul pentru mașina personală, se situează între 500 și 1000 de dolari pe lună, în funcție de distanța și nevoile de deplasare ale fiecăruia.

Românul stabilit în Canada afirmă că în cazul său îi este absolut indispensabilă deplasarea cu mașina personală, deoarece în Calgary, orașul în care s-a stabilit, mijloacele de transport în comun nu sunt accesibile și nu te poți baza pe ele atunci când mergi spre locul de muncă.

Costul lunar pentru mâncare, între 1.800 și 2.500 de dolari

În ceea ce privește bugetul alocat alimentelor, el estimează că, lunar, o familie cu 2-3 copii trebuie să aloce între 1.800 și 2.500 de dolari.

”Mâncarea pentru o familie cu 2-3 copii te costă undeva între 1.800 și 2.500 dolari pe lună. Bine, sunt oameni care sunt mai chibzuiți și atunci aceștia vor cheltui cu 100-200 de dolari mai puțin față de restul. Dar, oricum, fără 2.000 – 2.500 de dolari nu scapi.”

”E foarte scump. Nu mai merită să pleci din România!”

După ce trece în revistă și alte cheltuieli absolut necesare unei familii obișnuite, cum ar fi asigurarea auto sau educația copiilor, românul subliniază că fără un venit lunar semnificativ devine destul de dificil să faci față costurilor de trai ridicate din țara în care s-a stabilit.

”Gândiți-vă de 2-3 ori înainte de a pleca. Nu mai merită să pleci din România. Merita în anii ’90, dar acum nu. Dacă totuși vreți să vă mutați, gândiți-vă de două ori înainte.

Sunt foarte mulți șarlatani și oameni care vorbesc lucruri despre Canada, persoane care vor să facă bani de pe spatele vostru și vă mint. Eu știu ce înseamna să trăiești în Canada și costul vieții e foarte scump. Pentru a trăi o viață normală, decentă, în Canada, îți trebuie 6.000 – 7.000 de dolari”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs