3dots.ro

Un român stabilit în Germania compară viața în străinătate cu cea din România -video

Un român stabilit în Germania compară viața în străinătate cu cea din România -video

Adrian Minda este un român care locuiește în Frankfurt de peste 10 ani a împărtășit experiența sa de viață și muncă în Germania.

Prima oportunitate pentru a obține un loc de muncă în Occident a avut-o atunci când a fost detașat de la firma la care lucra în România la un punct de lucru în Germania.

El a povestește că obținut un salariu de 1.600 de euro, mult peste nivelul celui din România, unde nu câștiga mai mult de 300 de euro.

”Angajatorul german nu avea absolut nicio răspundere legală vizavi de noi. Doar angajatorul nostru român. Iar ei angajatorii din blocul de est practic erau într-o zonă financiară gri ,de impozitare.

Îmi aduc aminte că primul salariu al meu a fost, în mână, pe geamul mașinii, în parcare. Am ieșit de la lucru și a venit ziua salarizării și mi-a întins omul plicul cu 1600 de de euro.

Eu plecasem din România, aveam salariul 1.300 sau 1.200 de lei. Asta se întâmpla în 2012. Deci 200 sau 300 euro sau așa ceva. Na, și am văzut așa în parcare cu „na salariul”. A fost un moment ”wow”“, a mărturisit Adrian în cadrul unei emisiuni televizate.

Adrian Minda mai spune că în ultimii ani viața în Germania s-a scumpit, în special prin creșterea chiriei la locuințele închiriate.

„Viața de zi cu zi este scumpă acum în Germania, pentru că toate prețurile au crescut enorm. Vorbim de chirii. Eu plătesc pentru trei dormitoare și un living mare 900 euro, cu încălzire cu tot; plus 130 curentul; abonamentele de telefon.

Deci se adună foarte mult. Motorina de exemplu, este 1,85 în Peco, dimineața, iar seara ajunge undeva la 1,75. Mașină, rate, asigurări. Ai nevoie de mașină că nu te poți descurca fără. Soția mea are noroc că lucrează în localitate și merge pe jos“, a mai spus Adrian Minda.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs