3dots.ro

Românii au ieșit ”cu ursul“ în mijlocul Londrei – video

Românii au ieșit ”cu ursul“ în mijlocul Londrei – video

Un grup de români i-au lăsat efectiv cu gura căscată pe englezii din Kingsbury, o suburbie a Londrei, după ce s-au costumat tradițional și au ieșit cu ursul, un obicei strămoșesc.

Evident, dând ochii cu un obicei necusnoscu, majoritatea trecătorilor au scos telefoanele și au filmat scena.

Impactul evenimentului a depășit comunitatea locală, imagini ale paradei cu tradițiile românești devenind virale pe platforma de socializare TikTok.

În imaginile postate, se poate remarcă faptul că grupul de români este însoțit de o patrulă de poliție care asigură astfel bună desfășurare a paradei. În sunetele ritmice de tobe, participanții la paradă au stârnit admirația și zâmbetele trecătorilor.

În premieră, după mai bine de trei decenii din 1989, Trafalgar Square – piața cunoscută drept ”inima Londrei”, a răsunat recent de colinde românești, în cadrul unui eveniment unic susținut chiar de primăria capitalei britanice.

Pe lângă vechile cântece populare românești interpretate sâmbătă, 16 decembrie 2023, în piața londoneză, de către primul cor alcătuit din membri ai comunității românești din Londra și împrejurimi, s-a auzit și rugăciunea ”Tatăl nostru” spusă în cor de asemenea în limba română, dar și în limba engleză.

Un pianist și dirijor român din cadrul Allegretto Music Academy din Londra, Cornelius Orășanu, a fost cel care s-a ocupat de selecția și armonizarea vocilor voluntarilor care au interpretat peste 12 colinde, printre care: ”Iată, vin colindătorii”, ”Steaua sus răsare”, ”Trei Păstori”, ”O, brad frumos!” și „Domn-Domn să-nălțăm”. Corul, format din peste 50 de cântăreți, adulți și copii, a prezentat în fața publicului londonez cele mai frumoase colinde tradiționale românești, dar și un crâmpei din excepționala diversitate a portului tradițional din diferite zone etnografice.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs